Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Help, een monster onder het bed! Eerste hulp bij peuters

Van de ene dag op de andere kan je peuter een diepgewortelde angst ontwikkelen voor spoken en monsters of zelfs hele krokodillen onder zijn bed. En hoe hard je ook ontkent, hij lijkt steeds banger te worden voor iets waarvan je zeker weet dat het niet zit. Hoe ga je daar als ouders mee om? In dit artikel vind je handige tips om die peuterangst voor spoken en monsters op te lossen.

Peuterangst

Waarom worden peuters ineens bang voor monsters en spoken onder het bed?

De wereld van een dreumes of peuter wordt langzaam groter. Aan de ene kant vinden ze dat leuk om te ontdekken, maar aan de andere kant kan dat best beangstigend zijn. Denk maar aan onweer of vuurwerk: daar kan je behoorlijk van schrikken, zeker als je nog niet kan bevatten wat het precies is.

Daarnaast zitten peuters in de ‘magische fase’ van hun ontwikkeling. Ze geloven nog in trollen, kabouters, heksen en spoken. Dus waar jij misschien zucht omdat je voor de zoveelste keer een krokodil onder hun bed vandaan moet jagen, voelt het voor hen allemaal heel echt. Alsof je avondritueel soms niet stressvol genoeg was

Voor je peuter is zijn angst reëel

Het helpt wanneer je begrip toont voor het feit dat zij net zo heilig geloven in een monster onder het bed als jij gelooft in het feit dat als het regent, je nat kan worden. Hoe gek het ook voelt om daadwerkelijk op handen en voeten door de kamer te kruipen op zoek naar iets dat er niet is. Tegelijkertijd helpt deze wetenschap ook om anders met de situatie om te gaan. Je hoeft namelijk geen discussie te voeren over of dat spook wel of niet bestaat. Dat doet er niet zo toe: het belangrijkste is vooral dat jullie het monster nu gaan verwijderen!

Hoe ga je om met angst bij je peuter?

  1. Erken het gevoel van je kind. Neem hem serieus. Denkt hij dat er iets onder zijn bed zit? Dan zit er voor hem iets onder zijn bed.
  2. Benoem de angst: ‘Je vindt het spannend hè, dat monster? Maar mama zal je beschermen. We gaan het monster (of spook/heks/krokodil/wat dan ook van toepassing is) verjagen, want dit is jouw kamer. Hij mag hier helemaal niet zijn.’
  3. Kijk of je peuter met je mee durft om de kamer in te gaan. Zo niet, dan is dat niet erg. Soms kan het helpen als je vraagt om een dappere assistent.
  4. Geef je kind een leidende rol zodra hij daaraan toe is. Eerst heb jij laten zien hoe je het monster kan verjagen, daarna mag hij het zelf doen. Spelenderwijs kijkt hij zo zijn eigen angst in de ogen.
  5. Benoem hoe fijn het is dat jullie dit hebben opgelost. Je kan het op een ander moment nog eens gebruiken, bij een nieuwe (irreële) angst: ‘Weet je nog, hoe we dat toen deden met dat monster onder je bed? Zou je dat nu nog eens kunnen doen?’

Hoe verjaag je monsters die onder het bed zitten?

Gelukkig zijn er genoeg manieren om monsters onder het bed vandaan te jagen. Hieronder vind je 5 handige tips die zeker helpen – al dan niet in combinatie met elkaar. Aangezien ze nog geloven in van alles, of het nu zichtbaar is of niet, kan je maar beter gebruik maken van dat heilige geloof in een fantasiewereld. Toch?

Monsters verjagen met je ‘moederstem’

Laat maar zien dat jij de baas bent. Je loopt de slaapkamer van je kind in en zegt op strenge toon: ‘Luister jij eens, monster! Dit is niet jouw kamer, maar die van … Ik geef je nu drie tellen om weg te gaan. 1, 2…. Zo, opgelost!’ Om het nog echter te maken, kan je er achteraan roepen: ‘En laat ik je hier niet meer zien.’ Daar kan je peuter je natuurlijk meteen bij helpen door ook streng te praten en te zeggen dat het zijn kamer is.

Zet het raam open

Deze kan je gebruiken in combinatie met tip 1, om je woorden kracht bij te zetten. Per slot vak rekening gelooft je kind heilig in dat spook of monster onder zijn bed. En die is niet met een koffertje komen binnenwandelen via de voordeur. Dus raam open en bonjour hem naar buiten. Na afloop geef je je kind een high five en zegt: ‘Zo, die komt er bij ons niet meer in.’

Geef zijn knuffel een bijzondere rol

Als je dan toch meegaat in de fantasie… Je kan natuurlijk best zeggen dat het tijd wordt dat ze het Geheim van de Belangrijke Knuffels leert kennen.

Ieder kindje krijgt bij zijn geboorte een belangrijke knuffel. Weet je nog? Jij kreeg … Die knuffels hebben een hele bijzondere taak. Zij moeten jou beschermen tegen monsters, spoken en heksen. Dus als je het nog eens spannend vind, geef hem dan maar een extra dikke kroel en dan word je vanzelf minder bang.

Verzin een mystieke toverspreuk om de monsters te laten verdwijnen

‘Vleermuisvleugels, kommer en kwel, spoken en heksen, verdwijn nu maar snel!’ 

Klinkt heel echt toch? Aangezien de fantasie toch hoogtijdagen viert, kan je net zo goed verzinnen dat je afstamt van een oud tovenaarsgeslacht dat heel goed is in het wegjagen van spoken. En dat je de spreuk zal gebruiken die jouw opa je nog leerde. Succes gegarandeerd! 

Maak samen een toverspray tegen monsters en heksen

Heel simpel: je vult een plantenspuit met water en plakt daar een etiket op met rare tekens. Laat je kind de spray zien en zeg dat hij mag spuiten in de hoeken van de kamer en onder zijn bed. Eventueel in combinatie met de toverspreuk en voor je het weet, hebben ze er nog plezier in ook. Voor jou ook handig, want zo spray je meteen die angst bij peuters weg.

Heb je een rommelkont in huis? Dan kan je daarna eventueel nog een dweil geven en vertellen dat spoken houden van stof onder je bed 😉 Grapje natuurlijk, al is het in dit geval bijna jammer dat pubers hier niet meer in geloven en niet graag schoonmaken. 

Deze fase waait vanzelf weer over

Vaak helpt het bij kinderen al als ze zien dat je hun gevoel serieus neemt. Hun monster was echt en is nu verjaagd. De fase waait vanzelf weer over, maar zolang er nog krokodillen onder het bed huizen en monsters in de kast zitten, kan je er maar beter het beste van maken!

Monsters onder het bed, heksen in de kledingkast… Voor je peuter is het allemaal net echt. Je zal zien dat wanneer je in die fantasiewereld meegaat, de spoken en monsters het snelst verdwijnen. Hebben jullie hier ook last van (gehad) of wil je een aanvullende tip delen met ons? We lezen het heel graag in de reacties.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids