Help, een monster onder het bed! Eerste hulp bij peuters

Van de ene op de andere dag kan je peuter een diepgewortelde angst ontwikkelen voor spoken, monsters of zelfs hele krokodillen onder zijn bed. Hoe harder jij ontkent dat er iets zit, hoe meer je peuter zich erin vast lijkt te bijten. Hoe ga je als ouder om met irreële angsten bij jonge kinderen? In dit artikel lees je waar dit ineens vandaan komt én natuurlijk handige tips om die peuterangst voor monsters en spoken weer op te lossen.

Peuterangst

Waarom worden peuters ineens bang voor monsters en spoken onder het bed?

Het antwoord op die vraag is een combinatie van twee ontwikkelingsfasen waar peuters doorheen gaan.

De belevingswereld van jonge kinderen wordt allereerst langzaam groter: ze leren dat zij als individu losstaan van hun ouders. Hierdoor willen ze alles goed begrijpen – iets dat je heel concreet terugziet in het grote aantal waaromvragen dat kinderen in deze fase stellen. Aan de ene kant is dat een leuke ontdekkingstocht, maar het kan voor je kind soms ook beangstigend zijn. Zeker wanneer ze iets niet goed kunnen bevatten, zoals het geval is bij onweer of vuurwerk.

Daarnaast zitten peuters middenin de ‘magische fase’ van hun ontwikkeling. Waarheid en fantasie lopen vaak door elkaar. Ze geloven daardoor vaak echt in trollen, kabouters, heksen en spoken. Voor hen is een spook, monster of krokodil onder het bed dus heel realistisch.

Omgaan met een reële angst

Waar voor jou zo’n angst voor spoken misschien overkomt als aanstellerij of zelfs een poging tot lijntrekken, is het voor je kind allemaal echt. Daarom helpt het deze angst serieus te nemen, zoals je ook zou omgaan met een angst voor honden, hoogtes of wespen. Je hoeft dan geen discussie te voeren of die monsters en spoken al dan niet bestaan, je gaat gewoon op zoek naar een passende oplossing. Onderstaande tips helpen daarbij.

Hoe ga je om met angst bij je peuter?

Erken de angst van je kind

Als gezegd is de angst voor spoken, monsters of zelfs krokodillen onder het bed voor je peuter een heel realistische angst. Neem hem daarom vooral serieus. Zo hoeft hij jou niet meer te overtuigen van zijn gelijk en kunnen jullie samen gaan werken aan de oplossing.

Benoem je peuters angst

Dit is belangrijk om twee redenen. Aan de ene kant leer je je peuter de woorden om zijn belevenis zelf ook te kunnen verwoorden. Aan de andere kant hoort hij dat je hem serieus neemt. Je kunt dat bijvoorbeeld zo doen: ‘Je vindt het spannend hè, dat monster? Maar mama zal je beschermen. We gaan het monster (of spook/heks/krokodil/wat dan ook van toepassing is) verjagen, want dit is jouw kamer. Hij mag hier helemaal niet zijn.’

Samen verjagen

Bij voorkeur ga je samen het spook, monster of de krokodil verjagen. Dat geeft hen het gevoel dat ze hebben bijgedragen. Maar: durft hij nog niet samen de kamer in te gaan, dan is dat niet erg. Dat komt vanzelf wel een keer.

Wie neemt de leiding?

Eerst laat jij zien hoe je een monster kan verjagen. Je kan je kind erbij betrekken door hem bepaalde dingen aan te laten geven of iets te roepen. Als je kind er vervolgens aan toe is, kan hij misschien wel de leiding nemen. Zo help je hem (in het klein) op eigen benen te leren staan, geef je een gevoel van onvoorwaardelijke steun en ontdekt je peuter dat een angst overwonnen kan worden.

Benoem het verloop

Je helpt je peuter de situatie beter te bevatten als je na afloop nog even napraat. ‘Je wilde het monster onder je bed weg hebben. Door samen te werken en (…) te doen, verjoegen we hem.’ Verder kan je vragen of hij zich gerustgesteld voelt en op een later tijdstip verwijzen naar deze overwinning, als je peuter een nieuwe (irreële) angst heeft. ‘Weet je nog, met dat monster onder je bed? Zouden we dat nu ook weer kunnen doen?’

monster onder bed peuter oplossingen tips
©Khakimullin Aleksandr – Shutterstock

Hoe verjaag je monsters die onder het bed zitten?

Los van de omgang met je peuters angst, is het natuurlijk ook belangrijk om die vervelende monsters onder het bed weg te jagen. Hoe? Hieronder staan 5 tips die zeker helpen – eventueel in combinatie met elkaar. Door gebruik te maken van hun magische fase en mee te spelen, maak je er hopelijk een fijn moment van waar iedereen een goed gevoel aan over hebt.

Monsters verjagen met een strenge stem

Je kan hiervoor ook een grappige strenge stem gebruiken, zodat je kind niet schrikt. Om de monsters onder het bed weg te krijgen, loop je naar binnen en zegt op (quasi-)strenge toon: ‘Zo monster, luister eens! Dit is niet jouw kamer, maar die van (…). Pak je koffers dus maar en ga maar terug naar je eigen monsterkamer.’ Durft je peuter zelf ook streng mee te praten en te vertellen dat het monster weg moet?

Alternatief is een liefdevollere aanpak, waarbij je bijvoorbeeld zegt dat dit de kamer is van (…) en dat hij helaas niet kan blijven logeren.

Zet het raam open

Deze kan je gebruiken in combinatie met de eerste tip, om het monster een uitweg te geven. Zeker als je kind zelf niet de kamer in durft, is het fijn als het monster niet met zijn denkbeeldige koffertjes langs hem hoeft te lopen.

Geef zijn knuffel een bijzondere rol

Bijkomend voordeel is dat zijn knuffel dan een beschermende rol toegekend krijgt en hem dus ook ’s nachts weer kan beschermen. Als je het niet erg vindt om hem een verhaal te vertellen, dan kan je het Geheim van Belangrijke Knuffels met hem delen:

Ieder kindje krijgt bij zijn geboorte een belangrijke knuffel. Weet je nog? Jij kreeg … Die knuffels hebben een hele bijzondere taak. Zij moeten jou beschermen tegen monsters, spoken en heksen. Dus als je het nog eens spannend vind, geef hem dan maar een extra dikke kroel en dan word je vanzelf minder bang.

Zo niet, dan gebruik je een grappig stemmetje namens zijn knuffel en laat hem tegen het monster praten – zoals bij tip 1 en/of 2.

Verzin een mystieke toverspreuk om de monsters te laten verdwijnen

‘Vleermuisvleugels, kommer en kwel, spoken en heksen, verdwijn nu maar snel!’ 

Aangezien de fantasie toch hoogtijdagen viert, voelt het voor je peuter waarschijnlijk heel logisch als je een toverspreuk gebruikt om de spoken weg te jagen onder het bed. Misschien kan je zelfs vertellen dat je de spreuk ooit nog van je opa leerde, om je woorden kracht bij te zetten. Succes gegarandeerd! 

Maak samen een toverspray tegen monsters en heksen

Heel simpel: je vult een plantenspuit met water en plakt daar een etiket op met rare tekens. Laat je kind de spray zien en zeg dat hij mag spuiten in de hoeken van de kamer en onder zijn bed. Eventueel in combinatie met de toverspreuk en voor je het weet, hebben ze er nog plezier in ook. Voor jou ook handig, want zo spray je meteen die angst bij peuters weg.

Onthoud: deze fase waait vanzelf weer over

Het serieus nemen van gevoelens is vaak al de helft van de oplossing. Ze ervaren dat monster echt wordt verjaagd. Hoewel de angst misschien niet na één keer verdwijnt, zal de fase vanzelf voorbij gaan. En tot die tijd verjagen jullie ze samen!

Monsters onder het bed, heksen in de kledingkast… Voor je peuter is het allemaal net echt. Je zal zien dat wanneer je in die fantasiewereld meegaat, de spoken en monsters het snelst verdwijnen. Hebben jullie hier ook last van (gehad) of wil je een aanvullende tip delen met ons? We lezen het heel graag in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven