Peuter driftbuien in de supermarkt? 9 oplossingen

Het is de nachtmerrie van zo’n beetje iedere ouder: je peuter die een driftbui krijgt in de supermarkt. Van gillen tot aan dweilen op de grond – je ziet het liever niet gebeuren. Gelukkig hoeft het ook niet. Wij vertellen je het geheim om het aantal peuterdriftbuien te verminderen of zelfs te laten stoppen!

Boodschappen doen met je peuter? Driftbui gegarandeerd…

Ouders met temperamentvolle kinderen zullen het zeker wel herkennen. Je loopt in de supermarkt met je peuter en verzandt al snel in oeverloze discussies:

  • ‘Nee, je mag geen appel eten die nog niet betaald is.’
  • ‘Blijf eens bij mama in de buurt’
  • ‘Kijk uit voor die oudere mensen!’
  • ‘We nemen geen K3 hagelslag’
  • ‘En ook geen Dora koekjes’
  • ‘Ja, mama vindt snoepjes ook lekker, maar nee, we hebben ze vandaag niet nodig’
  • ‘Geef die rol aluminiumfolie eens hier!’
  • ‘Nee, je mag niet in het autootje’
  • ‘Mama rijdt met de kar!’

Het begint misschien nog redelijk kalm, maar voor je het weet toetert je peuter op hoog volume door de supermarkt dat hij NU SPEKKIES WIL! Terwijl jij verontschuldigend lacht naar de omstanders, begint te zweten en met enige dwang of omkoperij hoopt dat het stopt, valt je peuterpuber van de ene driftbui in de andere. Het helpt niet. Ze weten op die leeftijd namelijk heel goed wat ze voor ogen hebben en meestal is dat niet wat jij zou willen. Daarom hieronder 9 slimme oplossingen om de strijd te voorkomen. Geen garantie dat het altijd lukt, maar hiermee wordt het in elk geval een stuk minder.

Voorkom driftbuien in de supermarkt met deze 9 tips

Ga niet naar de supermarkt met haast

Peuters voelen het feilloos aan wanneer jij niet lekker in je vel zit en reageren daarop. Soms door te spiegelen. Bovendien wekken jouw pogingen tot ophaasten bij hem alleen maar extra ergernis op. Het scheelt aanzienlijk als je rustig van huis vertrekt en tijdens jullie wandeling richting de kassa de tijd hebt voor iedere aardappel, banaan en wat hij nog meer interessant vindt in de supermarkt. Adem in, adem uit en vergeet dat je dit binnen tien minuten had kunnen doen als je alleen was geweest.

Doe alleen noodzakelijke boodschappen

Voor peuters zijn de weekboodschappen een crime. Als je alleen bent, kan je dat al twintig tot dertig minuten kosten. In peutertempo zou je makkelijk drie uur in de supermarkt kunnen zitten. Daar zou je zelf toch ook chagrijnig van worden? Beperk het dus tot het hoognodige, zeker als je merkt dat je peuter thuis al niet in een goed humeur is.

Om te voorkomen dat je alsnog thuiskomt met een bonkend hoofd, vol frustratie en met een halflege tas, is het slim om een lijstje te schrijven. Liefst op volgorde van de indeling van jullie supermarkt, zodat je van boven naar beneden kan afstrepen. Je moet er niet aan denken dat je aan het eind van de rit nog eens terug moet met je driftige peuter, omdat je iets essentieels vergeten bent. Toch?

Neem altijd iets te eten mee voor je peuter

Driftbuien bij peuters ontstaan ook nog weleens omdat ze trek hebben en/of moe zijn. Ga daarom nooit met een oververmoeid kind winkelen als het even kan. En zorg dat je altijd iets te eten bij je hebt. Tip! Bij de Lidl hebben ze appeltjes liggen voor kleine kinderen.

Terwijl zij tevreden zitten te knabbelen in de kar kan jij lekker doorlopen. Het scheelt je zomaar een gangpad of drie met een beetje mazzel. Tegen de tijd dat zij bijna klaar zijn, kan jij een sprintje trekken richting de kassa. Alternatieven voor de appeltjes? Eierkoek, krentenbol, rijstwafel(s), fruit in een bakje. Rozijntjes zijn minder handig: voor je het weet kieperen ze het doosje ondersteboven op de supermarktvloer en heb je niks meer.

Geef je peuter een taak in de supermarkt

Peuters willen heel graag de wereld verkennen en daarbij een autonome rol aangeven. Het is natuurlijk niet echt wenselijk om een kindje van 2-3 jaar alles te laten bepalen, maar ze een klein beetje ‘verantwoordelijkheid’ geven kan wel. Zeker bij kinderen die zich snel ontwikkelen.

Met een karretje laten rondsjezen is geen slim plan – sowieso als ze hun dag niet hebben. Maar hem of haar de boodschappen laten pakken voor de grote kar, kan wel goed werken. Ook hier helpt het trouwens als je vanaf het begin af aan consequent zegt dat ze geen klein karretje mogen. Dat levert je misschien 1-2 keer gemopper op, maar daarna is het klaar. Als je peuter eerst wel mag rondlopen met zijn eigen karretje en je daar op terugkomt doordat hij een half peloton senioren ondersteboven rent, ben je echt verder van huis.

Wees duidelijk in je verwachtingen

En hou het kort:

  • We gaan boodschappen doen
  • Jij blijft bij mama in de buurt om te helpen

Meer hoef je niet te zeggen, zo weten ze precies wat je van ze wil. Benoem ook elke keer de volgende stap: ‘We gaan nu bananen pakken. Wil jij deze tros pakken voor mama?’ Zo voorkom je meteen – in een aantal gevallen – dat je discussieert met je peuter over welke tros bananen nu eigenlijk beter is.

Merel: ‘Ik zie mijn dochter nog boos worden. We kochten niet de pastavormpjes die zij voor ogen had en van het ene op het andere moment plofte ze op de supermarktvloer. Ze weigerde verder te lopen. Met een stalen gezicht deed ik precies hetzelfde aan de andere kant van het gangpad. Eerst keek ze bevreemd aan en na een tijdje stond ze maar op. Daarna heeft ze het nooit meer gedaan.’

Ga boodschappen doen met je peuter op een rustig tijdstip

Niks zo vervelend als forenzen die je peuter bijna ondersteboven kegelen in hun haast. Of ouderen die en masse in de supermarkt wandelen. Over het algemeen is maandag- of dinsdagochtend wel een goed moment. Dan is het rustig, heb je de tijd om een eventueel obstinate peuter te corrigeren en voel je jezelf vaak ook beter.

Reageer op je driftige peuter zoals je thuis ook zou doen

Oké, misschien iets minder luidruchtig 😉 Maar corrigeer je kindje zoals je dat thuis ook zou aanpakken. Anders krijgen ze heel snel haarfijn door dat je in het openbaar anders reageert en gaan ze daar (waarschijnlijk) mee spelen. Nee is dus gewoon nee.

Trek je niks aan van al die priemende blikken

Misschien zijn ze er niet eens – want soms kijken mensen gewoon uit medelijden, omdat ze het herkennen van vroeger. En als ze er wel zijn, lekker belangrijk. Je doet je best om een drama in de supermarkt te overleven. Samen met je temperamentvolle peuter en zijn driftbuien. Dat vraagt om applaus, schouderklopjes en bemoedigende woorden. Meer niet.

Ga alleen boodschappen doen

Als je te veel last hebt van de driftbuien van je peuter bestaat er nog een laatste oplossing: ga regelmatig lekker in je eentje boodschappen doen. Dat lost bij hem niks op, maar bij jou wel een boel frustratie of ongemak.

Boodschappen doen met je driftige peuter kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar met bovenstaande tips maak je het jezelf een stukje makkelijker en hopelijk horen de ergste buien in de supermarkt snel tot het verleden. Wat is het vervelendste dat jij ooit hebt meegemaakt met je peuterpuber? Of viel het bij jou gelukkig allemaal wel mee?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven