Het is de nachtmerrie van zo’n beetje iedere ouder die gaat winkelen: je peuter die een driftbui krijgt in de supermarkt. Van keihard gillen uit frustratie tot dweilen op de grond – je ziet het allemaal liever niet gebeuren. Gelukkig hoeft het ook niet. Wij vertellen je het geheim om het aantal peuterdriftbuien te verminderen of zelfs te laten stoppen!
Driftbuien tijdens de boodschappen?
Niet elke peuter vindt het vervelend om boodschappen te doen. Sommigen zitten geduldig in de kinderwagen of boodschappenkar, anderen helpen enthousiast of lopen rustig rond met hun eigen karretje. Zo merk ik dat een rondje supermarkt met mijn zoontje van twee een verademing is. Hij wacht tot we klaar zijn en gaat vrolijk mee naar huis. Anders dan zijn zussen, die je al van ver aan hoorde komen en eigenlijk alles zelf wilden bepalen.
Het zijn namelijk vooral temperamentvolle kinderen die graag het heft in handen nemen tijdens de boodschappen. Zeker wanneer ze verbaal sterk zijn, beland je gemakkelijk in een eindeloze discussie over zo’n beetje elk detail:
- ‘Nee, je mag geen appel eten die nog niet betaald is.’
- ‘Blijf eens bij me in de buurt’
- ‘Kijk uit voor die oudere mensen!’
- ‘We nemen geen K3 hagelslag’
- ‘En ook geen Dora koekjes’
- ‘Ja, ik vind snoepjes ook lekker, maar nee, we hebben ze vandaag niet nodig’
- ‘Geef die rol aluminiumfolie eens hier!’
- ‘Nee, je mag niet in het autootje’
- ‘Ik rij met de kar!’
Het begint misschien nog redelijk kalm, maar voor je het weet toetert je peuter op hoog volume door de supermarkt dat hij NU SPEKKIES WIL! Terwijl jij verontschuldigend lacht naar de omstanders, begint te zweten en met enige dwang of omkoperij hoopt dat het stopt, valt je peuterpuber van de ene driftbui in de andere.
Het helpt niet. Ze weten op die leeftijd namelijk heel goed wat ze voor ogen hebben en meestal is dat niet wat jij zou willen. Daarom hieronder 9 slimme oplossingen om de strijd te voorkomen. Geen garantie dat het altijd lukt, maar hiermee wordt het in elk geval een stuk minder.
Voorkom driftbuien in de supermarkt met deze 9 tips
Ga niet naar de supermarkt met haast
Eigenlijk geldt dit voor vrijwel alles dat je onderneemt met een peuter. Haastige spoed is zelden goed. Peuters voelen namelijk feilloos aan dat jij niet helemaal rustig bent en reageren daarop, soms door te spiegelen. Bovendien wekt jouw poging tot ophaasten bij hem alleen maar ergernis op.
Ga dus bij voorkeur niet haastig op pad: stel de boodschappen dan liever uit tot een moment waarop je wel rust hebt (of een oppas). Heb je wel de ruimte om het tempo van je peuter te volgen? Neem dan de tijd voor elke interessante aardappel en banaan die hij tegenkomt. Laat los dat je dit binnen tien minuten had kunnen doen wanneer je in je eentje was gekomen en zie het boodschappen doen liever als een leerproces. Je peuter leert omgaan met de scanner, boodschappen pakken en in de kar leggen – allemaal handelingen waar hij later profijt van heeft.
Doe alleen noodzakelijke boodschappen
Om te voorkomen dat je uren door de supermarkt doolt, is het verstandig om je te beperken tot de noodzakelijke boodschappen. Zeker als je peuter toch al niet in een best humeur is. Maak thuis een lijstje op je telefoon dat je kunt afstrepen, bij voorkeur op de volgorde zoals de boodschappen in de supermarkt liggen.
Neem altijd iets te eten mee voor je peuter
Peuters worden vaak driftig omdat ze trek hebben en/of moe zijn. Hierop kan je inspelen wanneer je boodschappen gaat doen.
- Neem altijd eten mee voor je kleintje
- Zet je peuter bij voorkeur in de kar
Wanneer je al aanvoelt dat je kind een chagrijnige bui heeft, helpt het om ze in de kar te zetten en zelf zo snel mogelijk door de supermarkt te lopen. Iets te eten leidt hen intussen af – zeker jongere peuters. Tegen de tijd dat ze hun krentenbol/appel/rijstwafel op hebben, kan jij hopelijk alweer naar de kassa toe om te betalen.
Let op! Rozijntjes zijn minder handig: voor je het weet kieperen ze het doosje ondersteboven op de supermarktvloer en heb je niks meer.
Wees vooraf duidelijk in je verwachtingen
En hou het kort:
- We gaan boodschappen doen
- Jij blijft bij mama in de buurt om te helpen
Geef je peuter een taak in de supermarkt
Peuters zoeken autonomie en willen het graag ‘zelluf doen’. Daarom kan je ze een klein, overzichtelijk taakje geven in de supermarkt. Wees daarbij duidelijk in wat je wil:
- Pak die bloemkool maar.
- Ik heb brood nodig. We nemen deze. Leg jij hem maar in het mandje.
- Het volgende op de lijst is een pak luiers. Kan jij deze voor me tillen?
- Ik heb twee sterke handen nodig voor dit pak melk. Wil jij me helpen om het in de kar te zetten?
Karretjes in de supermarkt?
Het is voor je peuter zo verleidelijk om, net als zijn ouders, met een klein karretje door de supermarkt te lopen. Toch kan het ook leiden tot een berg discussie. Je wil immers niet dat ze een willekeurige oudere ondersteboven kegelen, de halve supermarkt in hun wagentje kieperen en een race houden tegen hun broer of zus.
Denk er daarom goed over na of jouw kind rustig door de supermarkt kan lopen met een wagentje. Zo niet? Bied het dan überhaupt niet aan tot hij wat ouder is. Dat levert misschien een paar keer gemopper op, maar daarna is het klaar. En dat is echt een stuk minder vermoeiend dan de ene keer wel toelaten en de andere keer niet.
Ga boodschappen doen met je peuter op een rustig tijdstip
Iets dat zeker ook een positieve invloed heeft op je rondje supermarkt: winkelen op een rustig tijdstip. Het schiet niet op als je met een peuter rondwandelt en allerlei forenzen hem omver kegelen in hun haast. Of ouderen die, bij wijze van wekelijks uitje, hele gesprekken voeren in het gangpad. Maandag of dinsdag op de vroege ochtend zijn fijne momenten. Dan is het rustig, heb je ruimte om je peuter te corrigeren en is het vaak een stukje leuker om te winkelen met elkaar.
Reageer op je driftige peuter zoals je thuis ook zou doen
Oké, misschien iets minder luidruchtig 😉 Maar corrigeer je kindje zoals je dat thuis ook zou aanpakken. Anders krijgen ze heel snel haarfijn door dat je in het openbaar anders reageert en gaan ze daar (waarschijnlijk) mee spelen. Nee is dus gewoon nee.
Mijn ervaring
Ik zie mijn 7-jarige dochter nog boos worden. Want nee, na de peutertijd stopt het niet per se. We kochten niet de pastavormpjes die zij voor ogen had en van het ene op het andere moment plofte ze op de supermarktvloer. Ze weigerde verder te lopen. Met een stalen gezicht deed ik precies hetzelfde aan de andere kant van het gangpad. Eerst keek ze bevreemd aan en na een tijdje stond ze maar op. Ze schaamde zich rot, vertelde ze later. Daarna heeft ze het nooit meer gedaan. Kan het iedereen aanraden.
Trek je niks aan van al die priemende blikken
Wanneer je winkelt met een boze peuter voel je soms de blikken al van ver. Misschien niet eens uit ergernis, maar mededogen, omdat ze het herkennen van vroeger. Toch kan het je een opgelaten gevoel geven.
Probeer echter om die blikken los te laten. Als iemand je veroordeelt, zegt dat meer over de ander. En los daarvan doe je je best om een drama in de supermarkt te voorkomen (of te overleven). Dat vraagt om applaus, schouderklopjes, bemoedigende woorden of een vriendelijke knik. Meer niet.
Ga alleen boodschappen doen
De laatste mogelijkheid: als je kind elke keer driftbuien vertoont in de supermarkt en niks lijkt te helpen, rest er maar één optie. Ga lekker alleen boodschappen halen. Dat lost weliswaar het gedrag niet op en leert je kind niets, maar dan heb je misschien wat meer tijd nodig. En in je eentje boodschappen halen zorgt bij jou in elk geval voor minder frustratie of ongemak.
Met je peuter kan je dan rustig opbouwen. Bijvoorbeeld één boodschap halen, nog duidelijkere instructies geven of over een tijdje opnieuw proberen. Wie weet gaat het dan beter.
Boodschappen doen met je driftige peuter kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar met bovenstaande tips maak je het jezelf een stukje makkelijker en hopelijk horen de ergste buien in de supermarkt snel tot het verleden. Wat is het vervelendste dat jij ooit hebt meegemaakt met je peuterpuber? Of viel het bij jou gelukkig allemaal wel mee?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©CroMary – Shutterstock