Wat peuters kunnen doen in 3 seconden tijd

Je peuter kan heel snel handelen. Maar dan gaat het vaak wel om eigenbelang: koekjes pikken, verdwijnen of jouw humeur naar het nulpunt doen dalen 😉 In deze blog 9 dingen die ze razendsnel kunnen!

Is je peuter snel? Dan is dat meestal niet in jouw belang…

Waar je kind uren lijkt te kunnen doen over een relatief simpele handeling als het aantrekken van jas en schoenen, kunnen ze best snel zijn. Alleen dan wel meestal met dingen waar jij als ouder niet per se baat bij hebt. Wat ik bedoel?

Wat je kind wel in 3 seconden kan?

Een Picasso op de muur zetten

Je briljante wonderkindje zet nauwelijks een streep op papier, maar laat ze een keer per ongeluk met hun potlood in de buurt van de muur komen. In een onbewaakt ogenblik staat er een halve Picasso.

De inhoud van je keukenkastjes op de grond neerzetten

Dit gebeurt vaak als je ergens anders bezig bent de bende op te ruimen. Onze dochters lijken veel levensvreugde te halen uit het op de kast krijgen van hun moeder. Dus ben je links in de kamer bezig de Duplo weer terug in de bak te stoppen, dan trekken zij je halve keuken overhoop. 

De was opruimen

Klinkt superlief (en is het natuurlijk ook), maar dit keer kwam het niet goed uit. Ik geloof dat May net een jaartje of anderhalf was. Alle was lag keurig in hun kamer gesorteerd op kleur. Ik had haar zus net onder de douche gezet, toen ik een piepstemmetje hoorde: ‘Zo, opgeruimd!’ Terug in hun slaapkamer zag ik nog net hoe onze jongste dochter het laatste kledingstuk in de wasmand stopte.

Verdwijnen

Niet eens zo heel lang geleden stond ik met een moeder te kletsen bij school. Rose ging, naar eigen zeggen, even plassen binnen. Niet veel later bleek ze volledig verdwenen. Zo’n tien minuten, een zoektocht en hartverzakking later, kwam een kennis met haar aanlopen. ‘Ze was bijna thuis, maar ik vertrouwde het niet,’ zei ze. Wat was ik boos en opgelucht tegelijk!

Al hun speelgoed op de grond gooien

Ik zat even te bellen met een vriendin. De kinderen zagen daarin hét moment om letterlijk alles ondersteboven te keren. Binnen een halve minuut zag de woonkamer eruit zoals hierboven. Het leukst van alles? Strijkkraaltjes. Enige voordeel aan de hele situatie is dat je hierna beseft dat ze veel te veel hebben en dat je alles keurig opruimt.

Stiekem snoepen

Doen ze dertig minuten over je avondeten? Koekjes verdwijnen binnen een paar seconden. Vooral als je even niet zit op te letten. Hoewel ik stiekem best moet lachen als ik ze zie stralen met de koekkruimels tot aan hun oren, vind ik het toch jammer dat ze niet zo enthousiast zijn over fruit. Althans, May. Rose zou de druiven en aardbeien ook buit maken als ze de kans kreeg.

Iets omgooien

Of het nu de zoveelste keer is dat hun beker water omvalt, die vaas met dat prachtige veldboeket of flessen wijn in de supermarkt (zoals bij een vriendin gebeurde) – kinderen handelen soms razendsnel. Té razendsnel.

Je goede humeur beïnvloeden…

Zeg ik dat politiek correct hè? Maar echt, kinderen zijn in staat je perfecte humeur op slag te doen bevriezen. De zoveelste ruzie, poep aan hun schoen, gezeur over het avondeten, jengelen om niks…

…of je slechte humeur volledig te laten verdwijnen

Dit zijn de mooiste momenten. Dat je chagrijnig thuiskomt van je werk, maar begroet wordt met de dikste knuffel ooit. Omdat ze je onverwachts keihard laten lachen met hun streken en grapjes. Of dat je vol zelfmedelijden zit weg te kwijnen op de bank en een tekening in handen gedrukt krijgt (deze wel op papier) ‘omdat je de liefste mama bent.’ Je slechte humeur verdwijnt als sneeuw voor de zon! En dat kunnen ze gelukkig ook in een paar seconden 🙂

Welke streek halen jouw kinderen meestal uit als je even niet oplet?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven