Schoolfotograaf tips: het geheim voor de perfecte foto

Komend schooljaar komt de schoolfotograaf weer langs. Soms een bron van stress bij jou (als je het vergeten bent en je kind net die ochtend per se dat ene morsige shirtje aan wilde en jij besloot er geen halszaak van te maken), maar vaak ook bij de kinderen. Om te voorkomen dat jullie met de vlekken in je nek op school aankomen én om je te helpen een goede foto voor elkaar te krijgen, vind je hieronder de beste tips voor een mooie schoolfoto.

Met deze handige tips krijg je een prachtige schoolfoto

Spam jezelf met de datum waarop de schoolfotograaf komt

Een goed begin is het halve werk. Je moet er per slot van rekening toch niet aan denken dat je het compleet vergeet? Dit zijn namelijk altijd de dagen dat je besloot eens niet te moeilijk te doen over hun kledingkeus en ze in een eclectische paarsgroene combinatie op school verschijnen met een glittertiara op hun hoofd. Wat trouwens ook onhandig is? Een dag te vroeg op school staan, helemaal opgedirkt. Kortom, laat het alarm op je telefoon de dag ervoor afgaan, zodat je je rustig kunt voorbereiden.

Leg de kleding een dag van tevoren aan

Hoe goed je de was ook op orde hebt, het lijkt wel een ongeschreven regel dat je net hebt laten verslonzen voor de schoolfotograaf bij de kinderen op bezoek gaat. En dus eindig je die ochtend met het laatste witte shirt wat er nog mee door kan (nadat je er textielspray op hebt gespoten voor een wat frisser geurtje), wat je uit de krochten van de wasmand vandaan vist.

De eventuele stress die daarbij zou komen kijken, kan je voorkomen door in elk geval een dag van tevoren te kijken naar kleding en, waar nodig, nog een wasje te draaien. Kies een setje waar je kind gelukkig van wordt én dat matcht bij de achtergrond. Vaak geeft de schoolfotograaf vooraf nog wat tips via de nieuwsbrief of de klassenapp. Kijk dit dus even na, al kan je het nooit helemaal voorkomen. Lees maar eens dit verhaal van Mary-Lou bij wie de fotograaf een wel heel opvallende achtergrond koos.

tips goede schoolfoto

Bedenk vooraf wat je met het kapsel wil doen

Los haar is prima te doen als je weinig tijd hebt tijdens de ochtendspits, maar een invlecht vergt al iets meer voorbereiding – zeker als dit niet in je dagelijkse repertoire zit. Zorg dan in elk geval dat je tijd genoeg hebt. Vergeet trouwens ook niet dat je kind waarschijnlijk eerst een halve dag gaat spelen voor ze op de schoolfoto mogen. De kans is dus groot dat je zorgvuldig ingevlochten kapsel eindigt met wat zand hier en daar, takjes tussendoor en pluizige plukjes.

Houd de rust bij jezelf

Stress bij jou zorgt voor stress bij je kind en dus in potentie voor een dramatische ochtend. Maak er liever een feestje van, dan voelt je kindje zich goed en weet je zeker dat het in elk geval niet aan jou ligt als hij of zij toch met een chagrijnig gezicht op de foto staat.

Laat daarna alles los wat de schoolfoto betreft

Je bent met voorgaande tips tot in de puntjes voorbereid, maar eigenlijk is er maar één belangrijke tip voor de perfecte schoolfoto: laat de kinderen zichzelf zijn. Dat zijn vaak de beste. Het hoeft namelijk geen statig portret te zijn of exemplaar met een schalks geoefend lachje naar de camera, of een foto waarop je kind eruit ziet als fotomodel.

Als je over tig jaar alle foto’s naast elkaar legt, wil je toch het liefst je kind vastgelegd zoals hij of zij echt is? Een rauwdouwer hoort takjes in zijn haar te hebben of een schaafwondje naast zijn neus. In groep 3 en 4 hoort dat fietsenrek erbij, een zuur gezicht is over een paar jaar hartstikke schattig en een trots koppie omdat ze zelf die groenpaarse combi kozen is toch heerlijk? Ze laten daarmee gewoon zien wie ze zijn op dit moment.

Perfectie zit hem uiteindelijk vooral in het mogen zijn wie je bent, op je eigen eigenzinnige manier.

zo krijg je de perfecte schoolfoto

Wat trek je kinderen aan voor de schoolfoto?

De schoolfotograaf geeft vaak vooraf wel tips via de nieuwsbrief van school of op een andere manier (Klasbord, Parro of een andere schoolapp). Er staat dan redelijk specifiek welke kleuren liever wel of niet, met oog op de achtergrond. Staat er echter nergens iets, kijk dan op de website van de schoolfotograaf. Hier vind je vaak de stijl wel terug die deze fotograaf vaker hanteert. Wil je het echt zeker weten of is ook niet bekend wie de schoolfoto’s gaat maken? Bel dan naar school en vraag om advies.

Het belangrijkste is dat ze niet wegvallen tegen de achtergrond. Zo is dat witte zomerjurkje hartstikke schattig, maar valt het weg tegen een witte achtergrond. Kies dan liever voor vrolijke kleuren. Een shirt in fel blauw staat aan de andere kant wél tof bij die witte achtergrond, maar daar kan je dan weer niks mee als de fotograaf besloot eens wat anders te doen en een blauw doek meeneemt.

Vergeet ook de accessoires niet: een vrolijke diadeem, mooie oorbelletjes of een stoere leren armband maken de foto af.

Schoolfoto’s zijn tegenwoordig anders dan vroeger

De wat stijve portretfoto’s van vroeger, waarop kinderen ongemakkelijk de camera in kijken, zie je eigenlijk bijna niet meer. De schoolfotograaf probeert je kind meer dan vroeger op zijn gemak te stellen, ze mogen verschillende poses aannemen en af en toe lekker gek doen. Zo staan ze een stuk ontspannener op de foto dan de meesten van onze generatie.

Dit maakt het geheel een stuk leuker en dynamischer. Soms zelfs zo leuk dat het lastig is om foto’s te bestellen. Want hoe kies je nu de leukste foto’s uit als je ze stiekem allemaal zou willen hebben? Dat laatste wordt, zeker met meerdere kinderen, namelijk een behoorlijk dure grap.

schoolfoto tips voor een mooie foto

Dure schoolfotokosten? Dat hoeft niet per se

Het is lastig. Omdat je tegenwoordig een halve fotoshoot voorgeschoteld krijgt, neemt de keuzestress toe. Voor je het weet tik je € 50,00 per kind af aan schoolfoto’s. Maar is dat nodig? Nee, absoluut niet! Met deze tips kan je de kosten van de schoolfotograaf enigszins drukken:

  • Download de klassenfoto gezamenlijk en verdeel de kosten met andere ouders. Je kan hem vervolgens goedkoop laten afdrukken bij Hema, Kruidvat of een soortgelijke winkel.
  • Wees kritisch en laat de beslissing over de foto’s even los. Na een week bestel je alleen de foto (of foto’s) die het meest is blijven hangen).
  • Ook in deze tijd kan je nog altijd een redelijk voordelig pakket samenstellen met pasfoto’s, grotere schoolfoto en klassenfoto. Kijk hier zeker ook even naar. Wil je een grote afdruk? Dan kan het in dit geval ook de moeite lonen om de foto apart te downloaden en zelf te laten afdrukken – zeker als andere familieleden hem ook graag (in een kleiner formaat) willen hebben.

Wat doe je met alle schoolfoto’s?

Hoe voorkom je dat de perfecte schoolfoto ergens onderin een laatje weggemoffeld ligt? Je hebt tegenwoordig hele leuke boeken waarin je ze kan opplakken en meteen alle namen van klasgenoten kan opschrijven. Superleuk voor later én handig als je over twintig jaar probeert te herinneren hoe die ene jongen ook alweer heette die vlakbij school woonde 🙂

Onderstaand boek is verkrijgbaar in een apart boek voor de basisschool en eentje voor de middelbare. Je plakt foto’s op van ieder jaar en schrijft verderop in het boek welk jaar het is, wat hij of zij leuk vindt om te doen en met wie je kindje dat schooljaar goed omgaat bijvoorbeeld. Verder is er ruimte voor de klassenfoto en de namen van klasgenoten.

Oefenen voor de schoolfoto

In sommige artikel op internet staat het advies om te oefenen voor de schoolfoto. Het is de overweging waard of je dat moet willen. Geef je je kind dan niet mee dat hij anders niet goed genoeg op de foto gaat? Maak je ze daarmee niet te zenuwachtig vooraf? Of vind je het juist prettig om op die manier nog enige controle te kunnen hebben, omdat je gewoon een leuk boek wil voor later?

We zijn benieuwd naar jouw mening. Vind je het oefenen voor de ‘perfecte schoolfoto’ iets dat prima moet kunnen? Past het niet bij jullie? Of denk je dat jouw kind er gestrest door zou kunnen raken? Laat het weten in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Afbeeldingen in dit artikel: Roman Samborskyi – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Schoolfotograaf tips: het geheim voor de perfecte foto”"

  1. Hmm, met veel tips hier kan ik me (als schoolfotograaf) wel identificeren.
    Maar jullie bevelen, om geld te besparen, aan, de klassenfoto gezamenlijk te downloaden en dan elders af te laten drukken..?
    Als fotograaf MAG ik de klassenfoto niet eens als download aanbieden, vanwege privacywetten, laat staan dat mensen ze downloaden en op Facebook gaan posten.
    Dus die tip mag wat mij betreft snel verdwijnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven