Press "Enter" to skip to content

Schoolfotograaf tips: het geheim voor de perfecte foto

Het is weer zover: de schoolfotograaf komt op bezoek. Maar hoe zorg je nu voor die ene ‘perfecte’ foto? Met onderstaande tips krijg je een mooie schoolfoto van je kind én voorkom je stress.  

Handige tips voor een prachtige schoolfoto

Spam jezelf met de datum waarop de schoolfotograaf komt

Je moet er immers niet aan denken dat je het helemaal vergeet. Of, ook onhandig, een dag te vroeg helemaal opgedirkt op school verschijnt. Kortom, zet de datum in de agenda van je telefoon en laat het alarm een dag eerder al afgaan.

Leg de kleding een dag van tevoren aan

Om te voorkomen dat je ’s ochtends ontdekt dat net dat ene setje in de was ligt, is het aan te raden om vooraf al te kijken naar de kleding. Wat vind je mooi voor de schoolfoto? Vaak is een effen setje prima en wordt wit afgeraden (als de fotograaf een witte achtergrond gebruikt). Kijk het voor de zekerheid nog even na in de nieuwsbrief. Maar goed, helemaal voorkomen kan je het nooit: soms kan de schoolfotograaf je verrassen met de achtergrond – zoals Mary-Lou overkwam.  

Bedenk vooraf wat je met het kapsel wil doen

Los haar is prima te doen op het laatste moment, maar een invlecht vergt al iets meer voorbereiding – zeker als dit niet in je dagelijkse repertoire zit. Zorg in elk geval dat je tijd genoeg hebt. Houd er tegelijkertijd rekening mee dat je kind hoogstwaarschijnlijk eerst een halve dag gaat spelen, in de zandbak duikt en wilde spelletjes speelt, waardoor het op de foto nooit meer zo strak zit als die ochtend.

Houd de rust bij jezelf

Stress bij jou zorgt voor stress bij je kind en dus in potentie voor een dramatische ochtend. Maak er liever een feestje van, dan voelt je kindje zich goed en weet je zeker dat het in elk geval niet aan jou ligt als hij of zij toch met een chagrijnig gezicht op de foto staat.

En laat verder alles los wat de schoolfoto betreft

Je kunt wel honderd lijstjes afwerken met tips voor de allerbeste schoolfoto. Maar in feite is er maar één belangrijke regel: dat je kind erop staat als zichzelf. Het hoeft geen statig portret te zijn, geen schalks geoefend lachje in de camera of een foto waarop je kind eruit ziet als volleerd model. Als je over tien of twintig jaar alle foto’s naast elkaar legt, wil je toch vooral een natuurgetrouw overzicht van hoe je kind is veranderd door de jaren heen? Of dat nu met een zuur gezicht is, flinke bult op zijn voorhoofd, prachtig fietsenrek of een eclectische outfit, maakt niet uit. Zolang het maar laat zien wie hij of zij was op een bepaald moment.

En zolang je dat aan je kind meegeeft, dat hij mag zijn wie hij is en dat dát echte perfectie is voor jou, kom je vanzelf heel dichtbij bij die perfecte schoolfoto 😉

Wat trek je kinderen aan voor de schoolfoto?

Vaak geeft de schoolfotograaf vooraf tips in de nieuwsbrief van school. Mocht je daar niets terugvinden, kijk dan vooral even op de website. Daar zie je vaak al een beetje welke stijl de fotograaf hanteert. En je kan ook bellen. Belangrijk is vooral dat ze niet wegvallen tegen de achtergrond. Dat ene felblauwe shirt kan prachtig staan, maar niet als de fotograaf kiest voor een blauw gemêleerde achtergrond. Witte shirts zijn bijna altijd goed, maar tegen een witte achtergrond staat juist een sprekende kleur mooier.

Je kan ook voor zekerheid gaan en een redelijk simpele outfit kiezen (bijvoorbeeld dat ene prachtige witte zomerjurkje of een skinny jeans met zwart shirt). De haren kan je opleuken met gel en/of accessoires, waardoor je toch net dat beetje extra aan de foto geeft.

Schoolfoto’s anno nu

De statige portretfoto’s waarop kinderen ongemakkelijk de camera in kijken zijn eigenlijk bijna niet meer van nu. De schoolfotograaf neemt niet alleen foto’s van het gezicht, maar ook waarop ze in zijn geheel staan en verschillende poses aannemen. Dat maakt het natuurlijk een stuk dynamischer en vaak leuker, maar ook lastig om te bestellen. Want allemaal nemen? En dat van al je kinderen? De schoolfoto kan op die manier een dure grap worden.

Dure schoolfotokosten? Dat hoeft niet per se

Omdat je tegenwoordig een halve fotoshoot voorgeschoteld krijgt, neemt de keuzestress toe. Voor je het weet tik je € 50,00 per kind af aan schoolfoto’s. Is dat nodig? Nee, absoluut niet! Met deze tips kan je de kosten van de schoolfotograaf enigszins drukken:

  • Download de klassenfoto tegen gereduceerde kosten en verdeel die met andere ouders. Je kan hem vervolgens goedkoop laten afdrukken bij Hema, Kruidvat of een soortgelijke winkel.
  • Wees kritisch en laat de beslissing over de foto’s even los. Na een week bestel je alleen de foto (of foto’s) die het meest is blijven hangen).
  • Ook in deze tijd kan je nog altijd een redelijk voordelig pakket samenstellen met pasfoto’s, grotere schoolfoto en klassenfoto. Kijk hier zeker ook even naar. Wil je een grote afdruk? Dan kan het in dit geval ook de moeite lonen om de foto apart te downloaden en zelf te laten afdrukken – zeker als andere familieleden hem ook graag (in een kleiner formaat) willen hebben.

Wat doe je met alle schoolfoto’s?

Hoe voorkom je dat de perfecte schoolfoto ergens onderin een laatje weggemoffeld ligt? Je hebt tegenwoordig hele leuke boeken waarin je ze kan verzamelen en meteen alle namen kan opschrijven.

Ben jij altijd goed voorbereid op de schoolfotograaf? En wat maakt het nu voor jou een perfecte schoolfoto?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, Dusan Petkovic – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids