Penne bolognese boordevol verstopte groenten

‘Pasta polonaise’

Een van de gerechten die hier thuis het best werken is toch wel deze pasta bolognese, vol verstopte groenten – of ‘pasta polonaise’ zoals Rose het steeds noemt. Ik reken het goed. Zolang ze het maar binnen krijgen. Inclusief een leugentje om bestwil trouwens, zo denkt ze dat je van witte champignons sneller groeit en kastanjechampignons ‘mushrooms’ heten en dus absoluut iets heel anders zijn 😉 Wat werkt, dat werkt. Maar omdat eigenlijk elk gezin een lekkere pasta bolognese kan gebruiken, hieronder ons recept. Mocht je kind echt heel slecht tegen stukjes kunnen, dan kan je de ui, paprika (en wortel) door de tomatensaus mixen. Courgette is minder geschikt, want daar krijgt je saus een gekke kleur van.

Ingrediënten (4-5 personen)

  • 500 gram penne
  • 300 gram biologisch gehakt
  • 1 gele ui
  • 1 rode ui
  • 2 paprika (bijvoorbeeld geel en rood, om wat extra kleur te krijgen)
  • Half bakje witte champignons
  • Half bakje kastanjechampignons
  • Courgette
  • Twee ons cherrytomaatjes
  • Tomato frito van Heinz
  • Twee teentjes knoflook
  • Laurierblaadjes
  • Italiaanse kruiden
  • Optioneel: Boursin
  • Scheutje olijfolie
  • Zeezout
  • Geraspte kaas

Verder nodig

  • Hapjespan
  • Pan water

Bereidingswijze

Tip! Bereid het snijden van de paprika en champignons voor, zodat die snel kunnen meebakken. Hierdoor worden ze zachter en lekkerder.

  1. Verwarm een hapjespan en bak het gehakt rul in zijn eigen vet. Breng het meteen op smaak met Italiaanse kruiden en snipper de ui intussen klein. Zet ook meteen een pan water op het vuur en breng aan de kook.
  2. Als het gehakt bruin is, voeg je de ui, paprika, champignons en laurierblaadjes toe. Ook kan je knoflook persen. Dit doe je in de pan en bak je tot de paprika zacht is.
  3. Gooi de hele zak penne in het kokende water, voeg wat zeezout en een scheutje olijfolie toe.
  4. Is het mengsel klaar? Dan kan je de courgette in kleine stukjes toevoegen.
  5. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en bak ze nog even mee.
  6. Tot slot voeg je de tomato frito en eventueel een theelepel Boursin toe; roer tot die laatste gesmolten is.
  7. Het lekkerst is om de saus nog even te laten staan op zacht vuur, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  8. Giet de penne af en verdeel over de borden, samen met saus en lekkere geraspte kaas.

Optioneel:

  • Strooi er aan het eind nog een handje rucola overheen
  • Gebruik een pittige Italiaanse kaas van de kaasboer om te raspen
  • In plaats van courgette kan je ook kiezen voor wortel, aubergine (wel even vocht eruit met behulp van zeezout) en/of prei
  • De Tomato Frito kan je ook vervangen door zelfgemaakte tomatensaus

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven