Wat eten we vanavond? Persoonlijk vind ik het altijd verschrikkelijk lastig om weer iets nieuws op tafel te krijgen wat a) iedereen lust en b) enigszins gezond is. Hoe het met de voedingswaarde van deze pasta zit, weet ik niet exact. Ik denk dat het eerder onder de noemer comfortfood valt dan gezonde voeding, maar dat mag de pret niet drukken. Deze pasta is absoluut de moeite waard om eens te proberen!
Pasta groene pesto: gezondere varianten
Soms kom je op een bijzondere manier aan een nieuw recept. Ik neem jullie in dit geval mee terug in de tijd. Na Seans geboorte mocht ik bij hem in het ziekenhuis blijven tot hij ontslagen zou worden. Dat betekende dus ook dat ik daar dagelijks at – iets dat in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam absoluut geen straf is. Een van die avonden stond een soortgelijke pasta pesto op het menu als in dit recept.
Ik vond het zo lekker dat we thuis besloten het gewoon een keer na te maken, op basis van de ingrediënten die ik herkende. Het is dus geïnspireerd op die lange dagen in het ziekenhuis, maar met een gevoel. Bovendien is hij inmiddels zo populair hier thuis dat hij in de top 3 staat. Ook de familie reageerde laatst enthousiast toen ik het maakte. Het is er echt eentje in de categorie simpel en doeltreffend, en een aanrader om op te nemen in je standaardrecepten. Zeker voor de dagen dat je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan, want naast makkelijk is het ook nog eens snel klaar!
Variatie
Voor de pasta in dit recept hebben we gebruik gemaakt van een potje groene pesto uit de supermarkt. Deze bevat traditioneel basilicum, knoflook, olijfolie, pijnboompitten en pecorino. Het is ook gemakkelijk om dit eens zelf te maken, misschien leuk om met de kinderen te doen? Hiernaast kan je in plaats van slagroom prima gebruik maken van een plantaardige slagroom, kookroom of crème fraîche. En tot slot kun je de kipdijfilet desgewenst vervangen door garnalen, zoals op de foto.
Ingrediënten (voor 4-6 personen)
- Bakboter (zelf gebruik ik Flower Farm, zonder palmolie)
- Biologische kipdijfilet van AH (wij gebruiken voor vijf personen een kleine verpakking met twee stuks à 175 gram)
- Kipkruidenmix
- Paddenstoelen voor pasta mix (champignons, oesterzwammen en bundelzwam, tijm en oregano – AH)
- 250 ml. ongeklopte slagroom
- Pesto alla genovese of Romige pesto alla genovese (185 gram)
- Pijnboompitten
- Verse papardelle of tagliatelle
Verder nodig
- Grote pan voor de pasta
- Hapjespan
- Kleine koekenpan (pijnboompitjes)
Bereidingswijze
- Zet een pan water op voor de pasta.
- Kipdijfilet in kleine blokjes snijden en kruiden naar smaak.
- Snijd de paddenstoelenmix grof. De bundelzwam voelt wat plakkerig; dat hoort. Hiervan gebruik je alleen de hoedjes.
- Bak de kipdijfilet in wat bakboter bruin en voeg vervolgens de paddenstoelenmix toe.
- Doe pijnboompitten intussen naar smaak in een koekenpannetje en rooster ze op laag vuur tot ze licht gebrand zijn.
- Voeg de slagroom volledig toe aan de het kip/paddenstoelenmengsel en daarna het hele potje pesto er doorheen.
- Voeg de pasta toe aan het kokende water.
- Roer de saus tot hij wat dikker wordt en laat pruttelen onder een gesloten deksel op laag vuur. Houd het goed in de gaten, de saus moet niet gaan schiften. Eventueel kan je ook de pit uitzetten.
- Giet de pasta af en roer door de pestosaus, schep op je bord en doe er pijnboompitjes overheen.
Wees de eerste om reactie te geven