Thuisblijven met Pasen (2024)? 7 leuke tradities

Het weekend van zondag 31 maart en maandag 1 april vieren we in Nederland Pasen. Heb je geen zin in een mensenmassa op de meubelboulevard, om te gourmetten met familie of in een pretpark te zitten? Dan is het vast een welkome afwisseling om Pasen met je gezin te vieren. Hoe? Met onderstaande tips en Paastradities wordt het echt een feestje!

Tradities met Pasen

Voor kinderen is het prettig om een vast ritme te ervaren in het leven. Tradities helpen hierbij, zeker als jullie speciaal met het gezin of naaste familie vaste rituelen hanteren met Pasen. Kinderen vinden het vaak fijn om te helpen. Zo kunnen ze de paastafel mooi aankleden, af en toe een nieuw eitje ophangen in de paastakken en bloemetjes water geven. En wat dacht je van samen de lenteschoonmaak doen: zij kunnen bijvoorbeeld hun winterkleding uitzoeken op wat nog bewaard kan blijven en wat je weg kunt doen. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer fijne tradities die je kunt meegeven.

Thuisblijven met Pasen? De 7 leukste tradities voor het hele gezin

Paastafel

Om kinderen bekend te maken met de seizoenen en hen op die manier mee te nemen in de cycli van het leven, is het fijn een seizoentafel (of een -hoekje) in huis te hebben. Zo kan je dit voor hen tastbaar maken. Met Pasen staan er bijvoorbeeld haasjes op, wortelkindjes, misschien een echte bloem in een potje (narcis, hyacint), mooie takken en pasgeboren dieren.

Paastakken

Zoek je mooie paastakken? Kies dan voor:

 • Wilgentakken
 • Magnolia
 • Kronkelhazelaar

Soms bevatten ze zelfs nog bloemetjes. De wilg wordt het meest gebruikt als paastak, maar kijk ook zeker eens naar één van de andere takken. Wat je erin hangt? Je kunt zelf eieren uitblazen en ophangen met een mooi lintje, houten eitjes (die je zelf kunt beschilderen), bloemen van crèpepapier, veertjes, zelfgemaakte papieren eieren, vlinders, lieve kaartjes met een mooie boodschap, kleine kuikentjes of vilten poppetjes. Je kunt er ook voor kiezen om af en toe iets nieuws in de boom te hangen, zodat de paastakken steeds mooier worden. De kinderen kunnen hierbij natuurlijk helpen.

Palmpasenstok maken

Wil je een Palmpasenstok maken en de Goede Week op feestelijke wijze starten? Daarvoor heb je nodig:

 • Twee mooie rechte stokken (je kunt ook kant-en-klare latjes gebruiken, maar natuurlijke stokken zijn misschien nog wel mooier; verwijzing naar het kruis)
 • Broodhaantje (verwijzing naar het verhaal van Petrus, die drie maal loog dat hij Jezus niet kende waarop de haan ook drie keer kraaide), recept vind je hier
 • Takjes van de buxus (verwijzing naar de palmbladeren waarmee het volk Jezus toejuichte en het nieuwe groen uit de lente)
 • Een slinger met dertig rozijnen/krenten of gedroogd fruit (verwijzing naar het geld dat Judas ontving toen hij Jezus verried)
 • Een slinger van twaalf noten (verwijzing naar de twaalf apostelen)
 • Crèpepapier dat je om de takken wikkelt
 • Eieren (uitgeblazen of van hout) die verwijzen naar het nieuwe begin (door de wederopstanding van Jezus)
 • Bloemen (eventueel van crèpepapier)

Samen naar The Passion kijken

Ieder jaar is het een prachtig spektakel – of je nu gelooft of niet. Op Witte Donderdag (28 maart 2024) kijk je live naar The Passion bij KRO-NCRV op NPO 1, vanaf ongeveer 20.30 uur. Dit jaar vindt het plaats in het Utrechtse Zeist. De rolverdeling:

 • William Spaaij is Jezus
 • Angela Schijf is Maria
 • Keizer is Judas
 • Gaia Aikman is Maria Magdalena
 • Matteo van der Grijn is Petrus
 • Dragan Bakema is Pilatus
 • Tot slot de twaalf discipelen: Anna Speller, Jolijn Henneman, Julian Ras, Robin Frings, Steven Brunswijk, Sterre van Woudenberg, Tamara Brinkman, Vera Camilla en Robbert Rodenburg (Tomas).

Verder vertolkt Anita Witzier voor de derde keer de rol van verslaggever.

Kan je de live uitzending niet zien? Dan kun je de aflevering natuurlijk ook een dag later terugkijken (met de kinderen).

Eieren schilderen

Wanneer je de techniek onder de knie hebt, schijnt het uitblazen van eieren ‘een eitje’ te zijn. En vind je dat niks? Dan kan je ook prima je gekookte eieren voorzien van een mooi kleurtje. Gebruik bijvoorbeeld de mooie natuurlijke, gifvrije kleuren van Okönorm om de eieren tijdens het koken te voorzien van een egale kleur. Beschilder ze daarna met de waterverf(*) van dit merk. Handige tip: duurt het je te lang voor de verf droog is en je door kan? Gebruik dan een föhn om het ei droog te blazen, zodat je sneller verder kunt schilderen.

(*) De waterverf van Ökonorm is vrij prijzig. Daar staat tegenover dat de aquarelkleuren mooi gepigmenteerd zijn, geen giftige stoffen bevatten of op een andere manier het milieu belasten. Je doet relatief lang met een setje waterverfkleuren en kan ze mooi mengen om andere tinten te krijgen. Verder is de verpakking gemaakt van gerecycled materiaal. De verf is ideaal voor het beschilderen van eieren met Pasen. Overigens loont het de moeite te zoeken naar goedkope webshops: de zes kleuren kosten bijna twintig euro via Bol.com, maar zijn elders voor iets meer dan € 5,00 verkrijgbaar.

Paasontbijt (of brunch)

Hoewel het Christelijke Pasen eigenlijk draait om de wederopstanding van Jezus, is Pasen ook een feest van samenzijn. Wie gelovig is, kan dit bijzondere moment vieren. Bij ons thuis zijn het vooral twee dagen waarop we met elkaar eten en delen. Daarom heeft het traditionele paasontbijt bij ons thuis zo’n belangrijke plek binnen ons gezin. Wat er dan zeker niet mag ontbreken op tafel?

 • Gekookte eieren
 • Verse jus d’orange
 • Croissants
 • Vers fruit (meloen, nectarine, perzik, banaan en abrikoos)
 • Paasstol (voor de liefhebber met een plakje kaas)
 • Challah (of kleine gevlochten broodjes)
 • Chocoladebroodjes
 • Matzes

Eieren verstoppen

Als je de eieren verstopt voor kinderen van verschillende leeftijden, probeer dan te variëren in de hoogte en moeilijkheidsgraad van je verstopplekken. Zo kan iedereen (met een beetje moeite) eieren verzamelen. Verder kan het handig zijn om te onthouden hoeveel je er in totaal hebt verstopt, hoeveel eitjes iedereen mag zoeken en waar ze liggen. Spreek eventueel af met de oudste kinderen dat ze geen eieren weghalen voor de kleintjes, ter bevordering van de paassfeer.

Tip! Leg je de eitjes in de tuin? Let er dan op dat je de paaseieren niet in de volle zon legt én onthoudt waar ze ongeveer liggen. Zo voorkom je dat een achtergebleven eitje wordt opgegeten door de vogels.

Lezen met je kinderen over het Paasfeest

De onderstaande boeken zijn een feest om (voor) te lezen!

Wat vieren we met Palmpasen en Pasen eigenlijk?

Voor mensen die niet christelijk of joods opgroeiden is het hele paasverhaal vaak een geval ‘klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’ en een extra vrije dag. Daarom een korte opfrisser:

De laatste week van het leven van Jezus herdenken we met de ‘Goede Week’, te beginnen op Palmzondag of Palmpasen (2 april 2023). Oorspronkelijk vond de voorjaarsschoonmaak ook plaats in deze dagen en wordt de periode voor Pasen vaak gebruikt voor een innerlijke reiniging, door middel van het vasten.

Op christelijke, katholieke en vrije scholen besteden ze iets meer aandacht aan Pasen – anders dan openbaar onderwijs, waar vaak alleen een paasontbijt plaatsvindt en soms een paasdoos wordt gemaakt voor klasgenoten. Zo maken kinderen op de Vrije School een Palmpasenstok met broodhaantjes en gedroogd fruit, en zullen leerlingen op christelijke scholen vaak ook de religieuze aspecten behandelen tijdens de les.

Wat houdt de Goede Week in voor Pasen?

 • Palmzondag Jezus keert terug naar Jeruzalem op een ezel, waarbij de bevolking hem toejuicht met palmtakken
 • Heilige Maandag de kooplieden worden door Jezus uit de tempel verjaagd
 • Heilige Dinsdag de geestelijke leiders van Israël sloegen de handen ineen om Jezus van zijn voetstuk te laten vallen, maar hij wijst hen terecht
 • Heilige Woensdag (of Schortelwoensdag, Verraadsdag) Judas voert het eerste gesprek met de geestelijke autoriteiten om mee te werken aan de doding van Jezus, in ruil voor geld
 • Witte Donderdag het laatste avondmaal, waarbij Judas Jezus verraadde en Jezus werd opgepakt wegens godslastering
 • Goede Vrijdag in de ochtend wordt Jezus opgehangen aan het kruis en hij sterft die middag
 • Stille Zaterdag Jezus wordt herdacht; daarom luiden de kerkklokken deze dag niet
 • Paaszondag de wederopstanding vindt plaats, en later die dag vertelt Jezus zijn discipelen dat bij zijn afwezigheid ‘de Geest van de waarheid’ (Johannes 14:16-17) hen zal bijstaan – ofwel de Heilige Geest; dit gebeurt met Pinksteren, tien dagen na de Hemelvaart

Waar komen onze Paastradities vandaan?

Onze huidige tradities zijn een combinatie van christelijke en joodse tradities, vermengd met heidense gebruiken. Het vieren van de lente en het nieuwe leven dat daarmee samenhangt, maar ook de dood en wederopstanding van Jezus Christus. Symbolisch zijn de eieren (vruchtbaarheid, maar ook het zoeken naar Jezus) en paashaas (vruchtbaarheid, voorspoed). Dat hangt samen met de hoopvolle en feestelijke eerste Paasdag, waarbij Jezus opstond én beterschap beloofde aan zijn volgelingen. Daarbij leggen kippen onder natuurlijke omstandigheden weinig tot geen eieren in de winter. Wanneer het weer lichter wordt en de winter plaatsmaakt voor het voorjaar, vierden mensen dat vroeger ook door elkaar eieren cadeau te doen.

Hoe gaan jullie het Paasfeest invullen dit jaar? Gaan jullie iets bijzonders doen met het gezin of kies je voor een eenvoudige invulling van Pasen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©PhotoJuli86 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven