Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Pasen 2021: 7x lekker thuisblijven en genieten!

Komend weekend is het Pasen. En wat is er nu leuker dan dat met je kinderen vieren? Van eieren verstoppen tot een uitgebreid ontbijt met het gezin of spelletjes – als je geen zin hebt om op de meubelboulevard te eindigen (hoewel dat momenteel alleen op afspraak kan), kan je met de tips uit dit artikel lekker gaan genieten!

Wat vieren we met Palmpasen en Pasen eigenlijk?

Voor mensen die niet christelijk of joods opgroeiden is het hele paasverhaal vaak een geval ‘klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’. Daarom een korte opfrisser:

De laatste week van het leven van Jezus herdenken we met de ‘Goede Week’, te beginnen op Palmzondag of Palmpasen. Oorspronkelijk vond de voorjaarsschoonmaak ook plaats in deze dagen. Deze periode kent gebruiken vanuit zowel de religieuze en antroposofische hoek. Zo maken kinderen op de Vrije School ook een Palmpasenstok en wordt de periode voor Pasen vaak gebruikt voor een ‘innerlijke reiniging’ door middel van vasten.

De Goede Week

 • Palmzondag: Jezus keert terug naar Jeruzalem op een ezel, waarbij de bevolking hem toejuicht met palmtakken
 • Heilige Maandag: de kooplieden worden door Jezus uit de tempel verjaagd
 • Heilige Dinsdag: de geestelijke leiders van Israël sloegen de handen ineen om Jezus van zijn voetstuk te laten vallen, maar hij wijst hen terecht
 • Heilige Woensdag (of Schortelwoensdag, Verraadsdag): Judas voert het eerste gesprek met de geestelijke autoriteiten om mee te werken aan de doding van Jezus, in ruil voor geld
 • Witte Donderdag: het laatste avondmaal, waarbij Judas Jezus verraadde en Jezus werd opgepakt wegens godslastering
 • Goede Vrijdag: in de ochtend wordt Jezus opgehangen aan het kruis en hij sterft die middag
 • Stille Zaterdag: Jezus wordt herdacht; daarom luiden de kerkklokken deze dag niet
 • Paaszondag: de wederopstanding vindt plaats, en later die dag vertelt Jezus zijn discipelen dat bij zijn afwezigheid ‘de Geest van de waarheid’ (Johannes 14:16-17) hen zal bijstaan – ofwel de Heilige Geest; dit gebeurt met Pinksteren, tien dagen na de Hemelvaart
pasen knutselen inspiratie idee

Waar komen onze Paastradities vandaan?

Onze huidige tradities zijn een combinatie van christelijke en joodse tradities, vermengd met heidense gebruiken. Het vieren van de lente en het nieuwe leven dat daarmee samenhangt, maar ook de dood en wederopstanding van Jezus Christus. Symbolisch zijn de eieren (vruchtbaarheid, maar ook het zoeken naar Jezus) en paashaas (vruchtbaarheid, voorspoed). Dat hangt samen met de hoopvolle en feestelijke eerste Paasdag, waarbij Jezus opstond én beterschap beloofde. Daarbij leggen kippen onder natuurlijke omstandigheden geen eieren. Wanneer het weer lichter wordt en de winter plaatsmaakt voor het voorjaar, vierden mensen dat ook door elkaar eieren cadeau te doen.

Traditionele Paastips: dit mag eigenlijk niet ontbreken

Eieren schilderen

Wanneer je de techniek onder de knie hebt, schijnt het uitblazen van eieren ‘een eitje’ te zijn. Maar vind je daar niets aan of bespaar je jezelf liever de energie? Dan kan je ook prima gekookte eieren voorzien van een mooi kleurtje. Gebruik bijvoorbeeld deze mooie natuurlijke kleuren van Okönorm. Handige tip: duurt het je te lang voor de verf droog is en je door kan? Gebruik dan een föhn om het ei droog te blazen, zodat je sneller verder kunt schilderen.

Eieren verstoppen

Zorg voor een berg paaseitjes (eventueel in verschillende formaten), misschien een haas, en leg eitjes op verschillende hoogten – zodat iedereen evenveel kans maakt om ze te vinden. Wel even opletten dat je ze niet in de volle zon legt én weet waar de eitjes ongeveer lagen 😉

Paasontbijt (of brunch)

Het mooie van Pasen is het samenzijn met familie of met je gezin en dan in dat goede gezelschap allerlei hapjes eten. Wat niet mag ontbreken? Een paasstol, matzes en natuurlijk gekookte eieren.

paasontbijt wat eet je tips inspiratie

Paastafel

Voor kinderen is het vaak prettig om een seizoentafel (of -hoekje) in huis te hebben, om op die manier vertrouwd te raken met de wisseling van de seizoenen en de betekenis van bepaalde feesten. Zo is het rond Pasen een mooi moment om samen speelgoed uit te zoeken en hun kleding te sorteren met oog op de zomer. Door een mooie Paastafel te maken, met takken, eieren, bloemen en eventueel vilten poppetjes, geef je hen een concreter beeld van dit bijzondere feest.

Paastakken

De betere paastakken?

 • Wilgentakken
 • Magnolia
 • Kronkelhazelaar

Dit zijn mooie takken die soms zelfs bloemetjes bevatten. De wilg wordt het meest gebruikt als paastak, maar kijk ook zeker eens naar een andere tak. Wat je erin hangt? Je kunt zelf eieren uitblazen en ophangen met een mooi lintje, houten eitjes (die je zelf kunt beschilderen), bloemen van crèpepapier, veertjes, zelfgemaakte papieren eieren, vlinders, kaartjes met een mooie boodschap of vilten poppetjes.

Palmpasenstok

Wil je volgend jaar ook een Palmpasenstok maken en de Goede Week op feestelijke wijze starten? Daarvoor heb je nodig:

 • Twee mooie rechte stokken (je kunt ook kant-en-klare latjes gebruiken, maar natuurlijke stokken zijn misschien nog wel mooier; verwijzing naar het kruis)
 • Broodhaantje (verwijzing naar het verhaal van Petrus, die drie maal loog dat hij Jezus niet kende waarop de haan ook drie keer kraaide), recept vind je hier
 • Takjes van de buxus (verwijzing naar de palmbladeren waarmee het volk Jezus toejuichte en het nieuwe groen uit de lente)
 • Een slinger met noten, rozijnen/krenten of gedroogd fruit
 • Crèpepapier dat je om de takken wikkelt
 • Eieren (uitgeblazen of van hout)
 • Bloemen (eventueel van crèpepapier)

The Passion

Ieder jaar is het een prachtig spektakel – of je nu gelooft of niet. Op Witte Donderdag kijk je live naar The Passion bij KRO-NCRV op NPO 1, vanaf ongeveer 20.30 uur. Dit jaar zijn Freek Bartels en Trijntje Oosterhuis Jezus en Maria, is Humberto Tan de verteller en Tygo Gernandt Pilatus. Verder vertolkt Rob Dekay de rol van Judas en zien we Leo Alkemade als Petrus. Een aanrader om te kijken.

Dit artikel verschijnt een dag later. Heb je het gemist? Dan kun je de aflevering natuurlijk ook terugkijken (met de kinderen), bijvoorbeeld morgen.

Lezen met je kinderen over het Paasfeest

De onderstaande boeken zijn een feest om (voor) te lezen! Bij het boek van de Zandtovenaar krijg je bovendien een dvd waarop het verhaal levendig wordt uitgetekend met zand.

Hoe gaan jullie het Paasfeest invullen dit jaar? Gaan jullie iets bijzonders doen met het gezin of kies je voor een eenvoudige invulling van Pasen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids