Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Thuisblijven met Pasen (2023)? Dit kan je doen

Het weekend van zondag 9 en maandag 10 april vieren we in Nederland Pasen. Natuurlijk kan je achteraan sluiten in de stroom mensen bij een willekeurige meubelboulevard of gaan gourmetten met je familie, maar misschien heb je daar helemaal geen zin in. Als je lekker thuis wil genieten van Pasen met je gezin, is dat minstens zo leuk. En met de onderstaande tips wordt het helemaal een feestje!

Thuisblijven met Pasen? De 7 leukste tradities om te doen met je kinderen

Eieren schilderen

Wanneer je de techniek onder de knie hebt, schijnt het uitblazen van eieren ‘een eitje’ te zijn. Maar vind je daar niets aan of bespaar je jezelf liever de energie? Dan kan je ook prima gekookte eieren voorzien van een mooi kleurtje. Gebruik bijvoorbeeld deze mooie natuurlijke, gifvrije kleuren van Okönorm om de eieren tijdens het koken te voorzien van een egale kleur. Beschilder ze daarna met de waterverf(*) van dit merk. Handige tip: duurt het je te lang voor de verf droog is en je door kan? Gebruik dan een föhn om het ei droog te blazen, zodat je sneller verder kunt schilderen.

(*) De waterverf van Ökonorm is vrij prijzig. Daar staat tegenover dat de aquarelkleuren mooi gepigmenteerd zijn, geen giftige stoffen bevatten of op een andere manier het milieu belasten. Je doet relatief lang met een setje waterverfkleuren en kan ze mooi mengen om andere tinten te krijgen. Verder is de verpakking gemaakt van gerecycled materiaal. De verf is ideaal voor het beschilderen van eieren met Pasen. Overigens loont het de moeite te zoeken naar goedkope webshops: de zes kleuren kosten bijna twintig euro via Bol.com, maar zijn elders voor iets meer dan € 5,00 verkrijgbaar.

Eieren verstoppen

Zorg voor een leuke voorraad (chocolade)paaseitjes in verschillende formaten, misschien een haas, en leg eitjes op verschillende hoogten – zodat iedereen evenveel kans maakt om ze te vinden. Spreek af met de oudere kinderen dat ze geen eieren weghalen voor de kleintjes.

Tip! Let op dat je de paaseieren niet in de volle zon legt én onthoudt waar de eitjes ongeveer liggen 😉

Paasontbijt (of brunch)

De paasgedachte draait ook om samenzijn met je familie of gezin en dan in dat goede gezelschap lekkere hapjes eten. Wat zeker niet mag ontbreken op je (paas)ontbijt- of brunchtafel?

  • Gekookte eieren
  • Verse jus d’orange
  • Croissants
  • Vers fruit (meloen, nectarine, perzik, banaan en abrikoos)
  • Paasstol (voor de liefhebber met een plakje kaas)
  • Challah (of kleine gevlochten broodjes)
  • Chocoladebroodjes
  • Matzes
paasontbijt wat eet je tips inspiratie

Paastafel

Voor kinderen is het prettig om een seizoentafel (of -hoekje) in huis te hebben, om op die manier vertrouwd te raken met de wisseling van de seizoenen en de betekenis van verschillende feesten die we vieren. Zo kan je rond Pasen samen speelgoed uitzoeken en kleding sorteren met oog op de zomer (samenhangend met de lenteschoonmaak). Verder kunnen kinderen goed helpen bij het maken van jullie paasontbijt. En door samen een mooie Paastafel te maken, met takken, eieren, bloemen en eventueel vilten poppetjes, geef je hen een concreter beeld van dit bijzondere feest en het vieren van de lente.

Paastakken

Zoek je mooie paastakken? Kies dan voor:

  • Wilgentakken
  • Magnolia
  • Kronkelhazelaar

Soms bevatten ze zelfs nog bloemetjes. De wilg wordt het meest gebruikt als paastak, maar kijk ook zeker eens naar één van de andere takken. Wat je erin hangt? Je kunt zelf eieren uitblazen en ophangen met een mooi lintje, houten eitjes (die je zelf kunt beschilderen), bloemen van crèpepapier, veertjes, zelfgemaakte papieren eieren, vlinders, lieve kaartjes met een mooie boodschap of vilten poppetjes.

Palmpasenstok

Wil je een Palmpasenstok maken en de Goede Week op feestelijke wijze starten? Daarvoor heb je nodig:

  • Twee mooie rechte stokken (je kunt ook kant-en-klare latjes gebruiken, maar natuurlijke stokken zijn misschien nog wel mooier; verwijzing naar het kruis)
  • Broodhaantje (verwijzing naar het verhaal van Petrus, die drie maal loog dat hij Jezus niet kende waarop de haan ook drie keer kraaide), recept vind je hier
  • Takjes van de buxus (verwijzing naar de palmbladeren waarmee het volk Jezus toejuichte en het nieuwe groen uit de lente)
  • Een slinger met dertig rozijnen/krenten of gedroogd fruit (verwijzing naar het geld dat Judas ontving toen hij Jezus verried)
  • Een slinger van twaalf noten (verwijzing naar de twaalf apostelen)
  • Crèpepapier dat je om de takken wikkelt
  • Eieren (uitgeblazen of van hout) die verwijzen naar het nieuwe begin (door de wederopstanding van Jezus)
  • Bloemen (eventueel van crèpepapier)

Samen naar The Passion kijken

Ieder jaar is het een prachtig spektakel – of je nu gelooft of niet. Op Witte Donderdag (6 april 2023) kijk je live naar The Passion bij KRO-NCRV op NPO 1, vanaf ongeveer 20.30 uur. Dit jaar vindt het plaats in het Friese Harlingen. De rolverdeling:

  • Sinan Eroglu is Jezus
  • Marlijn Weerdenburg is Maria
  • Buddy Vedder is Judas
  • Bertrie Wierenga is Maria Magdalena
  • Ferdi Stofmeel is Petrus
  • Dragan Bakema is Pilatus
  • Tot slot de twaalf discipelen: Boaz Roelevink, Annette Barlo, Emma Deckers, Lieke Hammink, Ilse Heus, Ayşegül Karaca, Xavier Molijn, Michel Mulder en Theo-Bert Pot.

Verder vertolkt Anita Witzier de rol van verslaggever, net als in 2019.

Kan je de live uitzending niet zien? Dan kun je de aflevering natuurlijk ook een dag later terugkijken (met de kinderen).

Lezen met je kinderen over het Paasfeest

De onderstaande boeken zijn een feest om (voor) te lezen!

pasen knutselen inspiratie idee

Wat vieren we met Palmpasen en Pasen eigenlijk?

Voor mensen die niet christelijk of joods opgroeiden is het hele paasverhaal vaak een geval ‘klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’ en een extra vrije dag. Daarom een korte opfrisser:

De laatste week van het leven van Jezus herdenken we met de ‘Goede Week’, te beginnen op Palmzondag of Palmpasen (2 april 2023). Oorspronkelijk vond de voorjaarsschoonmaak ook plaats in deze dagen en wordt de periode voor Pasen vaak gebruikt voor een innerlijke reiniging, door middel van het vasten.

Op christelijke, katholieke en vrije scholen besteden ze iets meer aandacht aan Pasen – anders dan openbaar onderwijs, waar vaak alleen een paasontbijt plaatsvindt en soms een paasdoos wordt gemaakt voor klasgenoten. Zo maken kinderen op de Vrije School een Palmpasenstok met broodhaantjes en gedroogd fruit, en zullen leerlingen op christelijke scholen de religieuze aspecten behandelen tijdens de les.

Wat houdt de Goede Week in voor Pasen?

  • Palmzondag: Jezus keert terug naar Jeruzalem op een ezel, waarbij de bevolking hem toejuicht met palmtakken
  • Heilige Maandag: de kooplieden worden door Jezus uit de tempel verjaagd
  • Heilige Dinsdag: de geestelijke leiders van Israël sloegen de handen ineen om Jezus van zijn voetstuk te laten vallen, maar hij wijst hen terecht
  • Heilige Woensdag (of Schortelwoensdag, Verraadsdag): Judas voert het eerste gesprek met de geestelijke autoriteiten om mee te werken aan de doding van Jezus, in ruil voor geld
  • Witte Donderdag: het laatste avondmaal, waarbij Judas Jezus verraadde en Jezus werd opgepakt wegens godslastering
  • Goede Vrijdag: in de ochtend wordt Jezus opgehangen aan het kruis en hij sterft die middag
  • Stille Zaterdag: Jezus wordt herdacht; daarom luiden de kerkklokken deze dag niet
  • Paaszondag: de wederopstanding vindt plaats, en later die dag vertelt Jezus zijn discipelen dat bij zijn afwezigheid ‘de Geest van de waarheid’ (Johannes 14:16-17) hen zal bijstaan – ofwel de Heilige Geest; dit gebeurt met Pinksteren, tien dagen na de Hemelvaart

Waar komen onze Paastradities vandaan?

Onze huidige tradities zijn een combinatie van christelijke en joodse tradities, vermengd met heidense gebruiken. Het vieren van de lente en het nieuwe leven dat daarmee samenhangt, maar ook de dood en wederopstanding van Jezus Christus. Symbolisch zijn de eieren (vruchtbaarheid, maar ook het zoeken naar Jezus) en paashaas (vruchtbaarheid, voorspoed). Dat hangt samen met de hoopvolle en feestelijke eerste Paasdag, waarbij Jezus opstond én beterschap beloofde aan zijn volgelingen. Daarbij leggen kippen onder natuurlijke omstandigheden weinig tot geen eieren in de winter. Wanneer het weer lichter wordt en de winter plaatsmaakt voor het voorjaar, vierden mensen dat vroeger ook door elkaar eieren cadeau te doen.

Hoe gaan jullie het Paasfeest invullen dit jaar? Gaan jullie iets bijzonders doen met het gezin of kies je voor een eenvoudige invulling van Pasen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Yuganov Konstantin – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids