Overzicht natuurspeeltuinen in Gelderland en Utrecht

Vind je het niet erg dat je zoon of dochter na een middag spelen tot zijn oren in de modder thuiskomt? Houden jullie enorm van natuur en vind je het als ouders belangrijk om de eigen fantasie te stimuleren? Dan moet je deze natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Gelderland en Utrecht zeker eens bezoeken! 

Natuurspeeltuinen in Gelderland en Utrecht

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht met natuurspeeltuinen in Gelderland en Utrecht.

Natuurspeeltuinen in Gelderland

Apeldoorn, Waterspeelplaats (Matenpark)

Behalve een kinderboerderij, heemtuin en een prachtig park, vind je in het Matenpark ook een waterspeelplaats. En omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden een kleine impressie:

Adres: Beatrijsgaarde 130, Apeldoorn

Arnhem, natuurspeelplek Beekdalpark Paasberg (Cool Nature)

In het Beekdalpark Paasberg kan je heerlijk genieten met je kinderen op de natuurspeelplek. Je kan ervoor kiezen de kinderen lekker te laten spelen met natuurlijke materialen, maar ook om nog iets op te steken van deze plek. Zo kan je de beek bekijken of over het plukpad lopen langs de fruitbomen.

Adres: Paasberg, 6824 KW Arnhem

Arnhem, Speelbos de Schuytgraaf

Speelbos De Schuytgraaf ligt in handen van Staatsbosbeheer. Midden in natuurgebied De Gelderse Poort kan je op avontuur in het spannende speelbos. Bouw hutten met je vrienden of speel verstoppertje en ga via de brug over het water!

Adres parkeergelegenheid: De Buitenplaats, Marasingel 19, 6846 DX Arnhem

Arnhem, Struinmoeras bij Stadsboerderij De Korenmaat

Even iets anders is het struinmoeras, gelegen naast Stadsboerderij De Korenmaat. Ontdek de natuur zoals hij bedoeld is: nat in de herfst en winter, droog in lente en zomer – met alle variëteit in flora en fauna die daarbij komt kijken. Er is genoeg te doen en zien voor jong en oud. 

Adres: Marius van Beeklaan 5, 6836 WD Arnhem

Beek Ubbergen, De Struintuin

Zoals de naam al doet vermoeden kan je in De Struintuin lekker struinen en spelen in de natuur. Erg leuk detail: De Struintuin is onderdeel van een groter plan van de gemeente, die graag een soort groene zoom wil aanleggen langs verschillende dorpen. Onderweg komen dan telkens natuurspeeltuinen. Op die manier zal je sneller even een wandeling maken richting het dorp verderop en dat is beter voor de gezondheid én natuurlijk fantastisch voor je kinderen.

Adres: Verbindingslaan/Gelderhorstlaan, Beek West

Elst, Landerij De Park

Lezeres Jikke reageerde op deze post:

Landerij De Park tussen Arnhem en Elst is ook erg leuk. Natuurlijke speeltuin waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Mama en papa kunnen op het terras lekker wat drinken.

Je kan hier terecht voor een natuurspeeltuin, struinpad, maar ook ontdekken in de moestuin en genieten van de kinderboerderij. Kortom, van alles wat – voor jongere en oudere kinderen.

Adres: De Park 12, 6661 NW Elst

Ermelo, Indianenbos

De naam van dit bos spreekt al enorm tot de verbeelding en gelukkig stelt de speelplek zelf ook niet teleur. Je kan hier lopen over de grote houten speelbrug, klimmen in boomtakken en natuurlijk genieten van de toestellen.

Let op: geen sanitaire voorzieningen aanwezig
Adres: Oude Arnhemsekarweg, Ermelo

Groesbeek, Avonturenbos Stekkenberg

Heb je zin in een spannend avontuur en wil je je echt lekker uitleven in het bos? Het Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek heeft alles wat je nodig hebt. En het leuke is dat kinderen zelf een aantal jaar geleden het ontwerp maakten, waarna met hout uit eigen bos allerlei toestellen in elkaar zijn gezet. Denk aan een boomzweefpad, ondergrondse hut en smokkelpad! Genoeg te beleven dus.

Adres parkeergelegenheid: wijk Stekkenberg-West (Frambozenstraat, 6561 ZM Groesbeek)

Harderwijk, Natuurspeelterrein en doe-pad Galgenberg

Aan de Watertorenweg in Harderwijk vind je een natuurspeelterrein waar kinderen zich lekker kunnen uitleven met natuurlijke materialen. Rondom het terrein is een doe-pad aangelegd. Steek je er dus naast het spelen ook nog iets van op! Kinderen kunnen hier van alles leren over de natuur.

Adres: Watertorenweg, 3847 LZ Harderwijk

Hengelo, De Bleijke (Cool Nature)

Geen vooropgezette speeltoestellen, maar water, zand en hout als belangrijkste ingrediënten voor een onvergetelijke middag met je kinderen – dat vind je allemaal in Park De Bleijke in Hengelo.

Adres: Bleekstraat, 7255 XZ, Hengelo

Lichtenvoorde, Wentholtpark (Cool Nature speelplek)

Over het water lopen richting kleine eilandjes dankzij verschillende boomstammetjes, oversteken met een houten brug of je verstoppen in het groen: in het Wentholtpark in Lichtenvoorde kunnen de kinderen zich uitleven in de natuur en hun fantasie gebruiken. Meer heb je toch niet nodig voor een geweldige middag? En ben je klaar, dan kan je ook nog naar de Dierenweide.

Adres: 7131 EP, Lichtenvoorde

Putten, Landgoed Schovenhorst

Wil je heerlijk klauteren en bouwen in het bos? Dat kan op Landgoed Schovenhorst in Putten prima. Kinderen vinden het fantastisch om over de omgevallen bomen te klimmen of een hut te bouwen met de aanwezige takken. En als ouder kan je lekker onderuit op één van de picknickplaatsen.

Adres: Garderenseweg 93, 3881 GK Putten

Twello, Blotevoetenpad

Lezeres Jikke wees ons op het blotevoetenpad in Twello.

Het hele jaar kan je wandelen over het 2,5 kilometer lange blotevoetenpad in het Hof van Twello. Kaartjes koop je in de winkel (in de zomer € 3,50 per kind van 5-12, € 6,00 voor kinderen van 13 jaar en ouder), dan trek je je schoenen uit en mag je gaan lopen over verschillende ondergronden.

Adres: Rijksstraatweg 17, 7391 MH Twello

Velp, Paardenspeelwei

De naam ‘Paardenspeelwei‘ is afkomstig van de schimmel die ooit in de wei stond, precies op de plek waar nu een natuurspeeltuin staat. Je kan spelen met zand of water, klimmen of genieten van de bloemenheuvel.

Adres: Kluizenaarslaan, 6881 BS Velp

Voorst, ‘Natuurlijk spelen in Engbergen’ op Landgoed Ruyssengoet (Cool Nature)

Op het gemeentelijke Landgoed Ruyssengoed in Voorst vind je sinds enkele jaren een natuurspeeltuin. Door het hoogteverschil in dit gebied kunnen kinderen goed klimmen of springen, maar ook door tunnels gaan. Ook leuk is de trimbaan langs het wandelpad.

Adres: Bosweg, 7083 AB Voorst Oude IJsselstreek

Zutphen, De Bult

Speel- en ontmoetingsplek De Bult in Zutphen is het resultaat van een project waaraan bewoners én kinderen meewerkten. Er komt een amfitheater, maar ook genoeg plek om lekker te kunnen spelen en ravotten.

Adres: De Bult, 6971 JW Zutphen

Zutphen, Speel- en ontmoetingsplek Wijnhofpark

Het ontstaan van deze speel- en ontmoetingsplek vindt zijn wortels in een multiculturele wijk waar mensen elkaar niet echt opzochten. Maar spel en samen zijn verbindt. Met Wijnhofpark hoopt de gemeente de wijkbewoners weer in verbinding te brengen met elkaar en de natuur. En dat allemaal aan de oevers van De Berkel. Mooi toch?

Adres: Wijnhofstraat, 7203 DV Zutphen

Natuurspeeltuinen in Utrecht

Amersfoort, natuurspeeltuin Landgoed Schothorst

De grootste natuurspeelplaats van Amersfoort mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Op Landgoed Schothorst ligt een fijne plek waar kinderen mogen bouwen, kunnen ravotten en heerlijk vies worden. Je vindt de speeltuin aan de westkant van het landgoed.

Adres: Duivensteeg, Amersfoort

Amersfoort, waterwingebied Rustenburg

Slinger als een aap bij waterwingebied Rustenburg in Amersfoort of leef je lekker uit tussen het groen! Kijk vooral onderstaand filmpje voor een impressie.

Adres: Reijmerinkstraat 34, 3815 MH Amersfoort

Amersfoort, Waterpark Nieuwland

Zeker als het buiten wat warmer wordt, is het heerlijk toeven langs de verkoelende oevers van het water. Bij Waterpark Nieuwland, één van de eerste natuurspeelplaatsen van Amersfoort, kan je ‘lopen over het water’ en spannende avonturen bedenken op het eiland met strandje.

Adres: Regenboog, 3824 Amersfoort

Amersfoort, BRONpark in Vathorst

Ook een aanrader is het BRONpark in Vathorst: je kan hier niet alleen genieten van een fruitboomgaard en de moestuin, maar ook is er een eilandje in het meer, liggen er stapstenen in het water en kunnen kinderen de natuur in.

Adres: Victoriameer, 3825 VR Amersfoort

Amersfoort, overig

Andere natuurspeeltuinen die je kunt bezoeken zijn Klein-Zwitserland en in bosgebied Nimmerdor.

De Meern, Steede Hoge Woerd

In de provincie Utrecht vind je meerdere ‘Steedes’ waar je terecht kan om te spelen: Eilandsteede, Gagelsteede, Griftsteede en Koppelsteede. De nieuwste telg in de familie is Steede Hooge Woerd, niet gelegen in de stad Utrecht maar even daarbuiten. Je kan pony’s borstelen, aan de slag in de tuin of spelen in de speeltuin.

Adres: Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern

Haarzuilens, ’t Natte Laand

In Haarzuilens kan je de route van OERRR wandelen bij ’t Natte Laand. Onderweg kom je verschillende hindernissen tegen, zoals slootjes en spannende wiebelbruggen. Je mag hier heerlijk wandelen, maar ook bloemen plukken.

Adres: Thematerweg 10c, 3455 SN Haarzuilens

Houten, Speelbos Nieuw-Wulven

Samen met kinderen ging de gemeente Houten aan de slag om van het Speelbos een mooie plek te maken die aansluit op de kinderlijke belevingswereld én de rijke geschiedenis die het gebied kent. Denk aan de Romeinse tijd en archeologische vondsten. Je kan hier spelen met wat de natuur je te bieden heeft.

Let op: hier zijn geen prullenbakken of sanitair aanwezig

Adres: Binnenweg, Houten

Leusden, De Struintuin

In Leusden brengt Stichting De Groene Belevenis kinderen in aanraking met de natuur. Je kan in De Struintuin, zoals de naam al verklapt, heerlijk struinen en de natuur ontdekken, maar ook spelen met water of takken.

Adres: Hamersveldseweg 105-107, 3833 GM Leusden

Stoutenburg, Stoute Schoenenpad

De naam alleen is al fantastisch toch? Op het Stoute Schoenenpad kan je van alles doen en ontdekken. Bijvoorbeeld welke dieren in het water leven of genieten van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Je kan bij het infocentrum een boekje kopen voor een paar euro. De route meet minder dan een kilometer.

Adres: Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg

Utrecht, Eilandsteede, Gagelsteede, Griftsteede en Koppelsteede

Op verschillende locaties in Utrecht vind je groene speelplekken en kinderboerderijen waar je heerlijk kan spelen. Griftsteede is bijvoorbeeld een fijne locatie waar je kan knuffelen met konijntjes of kijken bij de varkens en koeien. Ook leuk met slechter weer!

Utrecht, Waterspeeltuin Voorveldse Polder (De zeven stroompjes)

Heerlijk spelen met water en de natuur, middenin de stad? Dat kan bij Waterspeeltuin Voorveldse Polder. Voor een uitgebreider verslag waarbij je echt een goed beeld krijgt van deze bijzondere plek, raad ik je aan eens te kijken op Bierenappelsap.nl – inclusief mooie impressiefoto’s!

Adres: 3573 PR, Utrecht (geen parkeergelegenheid bij de speeltuin; kan wel in de buurt)

Vleuten, Bosspeeltuin Máximapark

De Bosspeeltuin is een prachtige, houten speeltuin waar je naar hartenlust kunt klimmen en klauteren. Zo zijn er hangbruggen, uitkijktorens en houten planken om overheen te lopen. Wil je als ouders even bijkomen? Dan kan dat prima bij Anafora, de horecagelegenheid en tevens enige in- en uitgang van de speeltuin.

Adres: Uilenboslaan 1, 451 GB Vleuten

Heb je aanvullingen voor dit overzicht? Laat ze dan vooral achter in de reacties. Wat vind jij de leukste natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Gelderland en Utrecht?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven