Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Overstappen naar een nieuwe basisschool: zo doe je dat

Misschien gaan jullie binnenkort met de kinderen verhuizen naar een andere woonplaats, ben je ontevreden over de huidige manier van lesgeven of moet je noodgedwongen op zoek naar een andere basisschool voor je kind. Met welke reden dan ook: overstappen naar een nieuwe school heeft best wat voeten in aarde. Gelukkig kan je met deze 7 tips de zoektocht naar een passende plek voor je kind een stukje makkelijker maken.

Overstappen naar een nieuwe basisschool

De nadelen van tussentijds overstappen naar een andere school

Anders dan wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een school die bij jullie visie en kind past, zal je deze keer toch anders naar de situatie moeten kijken. Alleen al omdat je kind nu ouder is, misschien zijn eigen mening heeft over de overgang en er op een andere manier mee omgaat. Vooraf is het handig te beseffen welke nadelen eraan kleven voor je kind, zodat je hem beter kunt helpen.

  • Je laat vriendjes achter en dat kan behoorlijk lastig zijn.
  • Hoe jonger je kind, des te makkelijker hij zich (over het algemeen) aanpast aan de nieuwe situatie. Voor oudere kinderen geldt het tegenovergestelde.
  • Als je uit een situatie komt met kleinschalig onderwijs, zal een volgende school sowieso wennen zijn. Andersom trouwens ook.

Uitdaging voor je kind

De belangrijkste uitdaging voor je kind zit hem in het wennen aan de nieuwe klas: zorgen dat je meekomt met de groep, mogelijk tijdelijk moeten omgaan met pesten of opmerkingen van je medeleerlingen en opnieuw je plek vinden. Verder heeft elke school zijn eigen cultuur, manier van lesgeven en gebruiken. En los hiervan zal hij ook mogelijk de teleurstelling moeten verwerken van de overstap.

7 handige tips bij het overstappen naar een nieuwe basisschool

Neem de tijd om een basisschool te vinden die bij jullie past

Eigenlijk net zoals toen je voor de allereerste keer op zoek ging naar passend onderwijs. Denk na over belangrijke zaken:

  • Volgen jullie een bepaalde religie? Wil je dat graag terug zien komen in het onderwijs?
  • Hangen jullie een bepaalde levensfilosofie aan?
  • Vind je het belangrijk dat kinderen een grote mate van zelfstandigheid krijgen op school? Of ga je liever voor de meer traditionele vorm van onderwijs?
  • Hoever wil je reizen naar de nieuwe school?

Als je tussentijds moet instromen, kan je ook weleens te horen krijgen dat de klas op jullie favoriet vol zit. Kijk dus ook naar alternatieve scholen die aansluiten op jullie wensen en maak, zo mogelijk een top 3-4. Probeer op al deze scholen een kijkje te nemen.

Prik door de eerste indruk van de school heen

Uiteindelijk beweert vrijwel elke school dat ze voldoende aandacht schenken aan kinderen die meer uitdaging kunnen gebruiken. Nergens wordt gepest. En er is ruimte voor ieders talent. Maar is dat ook zo? In 9 van de 10 gevallen geldt dat de meeste scholen ongeveer dezelfde normen en waarden hanteren, hetzelfde streven hebben, maar ook tegen dezelfde zaken oplopen als de rest.

Kijk dus niet zozeer naar dit soort punten, maar meer naar de onderscheidende factor. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek wat deze school nu zo anders maakt dan die verderop – om maar iets te noemen. Ook kan het zijn dat je richting het einde van het schooljaar komt kijken. Dan is de school vaak wat rommelig en krijg je niet altijd de juiste indruk. Je gevoel zegt in zo’n geval vaak al veel. Past jouw kind tussen deze leerlingen? Is het gezellig druk of juist een complete chaos?

Informeer naar de grootte van de nieuwe klas

Dit soort zaken zijn vooral van belang wanneer je van een erg kleine of grote klas overstapt naar het tegenovergestelde. Daarnaast helpt het om een indruk te krijgen. Zo zal het makkelijker zijn voor je kind om zijn plek te vinden in een groep met twintig leerlingen dan vierendertig.

Vraag andere ouders naar hun ervaringen

Indien mogelijk

Als je al wat ouders kent op de school van jullie voorkeur, is het slim bij hen na te vragen wat hun ervaringen zijn met deze school. Wat zijn positieve punten? Waarin zouden ze kunnen verbeteren? En, als ze de tijd konden terugdraaien, zouden ze er dan steeds voor kiezen hun kinderen op deze school in te schrijven? Waarom wel of niet? Verder kan je vragen in hoeverre zij betroken zijn bij de school en of ze dat ervaren als een grote last of juist weinig.

Zitten er bekende kinderen in de nieuwe klas?

Wanneer je binnen je eigen woonplaats verhuist, is de kans groter dat in de nieuwe klas ook enkele bekenden zitten. Dat kan de overstap naar de nieuwe school al een stuk makkelijker maken. Je kind is immers minder zenuwachtig, omdat hij al iemand kent. Waar mogelijk zou je vooraf al kunnen afspreken met de ouders van deze leerling. Als ze samen hebben gespeeld, scheelt dat.

Verhuis je in de zomervakantie? Dan kan het schelen als er in de buurt kinderen wonen die ook op dezelfde school zitten. Zo leren ze spelenderwijs klasgenoten kennen en is het allemaal al wat vertrouwder. Het zijn kleine zaken waarbij je je kind een handje kan helpen voor de overstap zover is.  

Kijk of er mogelijkheden zijn om te wennen op de nieuwe school, voor de daadwerkelijke overstap

Vaak ligt dit ook aan het moment waarop je overstapt naar de nieuwe basisschool. Gebeurt dit halverwege het schooljaar, dan is de kans groot dat je kind nog even kan wennen. Hoewel dit niet direct aan te raden is, kan het soms niet anders. Bijvoorbeeld na een echtscheiding. Richting het einde van het jaar wordt het vaak lastiger, maar het kan nooit kwaad dit toch even na te vragen. Het biedt je kind iets meer zekerheid wanneer hij weet bij wie hij in de klas komt na de zomervakantie.

Bekijk de statistieken van de nieuwe school

De statistieken van een basisschool kunnen belangrijk zijn. Niet zozeer om te kijken hoeveel kinderen naar havo of vwo gaan (uiteindelijk telt vooral dat je kind terecht komt op een leerniveau dat bij hem of haar past), maar meer omdat bepaalde gegevens wel van belang zijn:

  • Hoe presteert de school? Welk oordeel geeft de inspectie?
  • Hoeveel procent van de leerlingen komt na het uiteindelijke schooladvies in groep 8 terecht op het juiste leer- en werkniveau?
  • Hoe beoordelen leerlingen de school zelf? En hun ouders? Dit wordt vaak vastgesteld in een onafhankelijk, geanonimiseerd onderzoek. Desgevraagd kan de nieuwe basisschool je inzicht geven.

Met bovenstaande tips is de overstap naar een nieuwe basisschool een stukje makkelijker. Zijn jullie weleens tussentijds veranderd van school? Heb je aanvullende tips, vragen of wil je je verhaal met ons delen? We lezen het graag in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids