overstappen naar nieuwe basis school tips

Overstappen naar een nieuwe basisschool: zo doe je dat

Soms moet je tussentijds overstappen naar een nieuwe basisschool. Deze keus stelt je echter voor een uitdaging, want welke school past bij je kind? In dit artikel delen we 7 handige tips die je helpen bij de zoektocht naar een passen de nieuwe school voor je kind.

Waarom zou je overstappen naar een nieuwe basisschool?

Vaak gaat er aan deze keuze veel twijfel vooraf: zomaar stoppen op de ene school en door op een nieuwe heeft voor je kind best wat gevolgen. Misschien heb je het zelfs zolang uitgesteld tot het niet anders kon. Er kunnen verschillende redenen zijn om een nieuwe basisschool te kiezen voor je kind:

  • Verhuizing naar een nieuwe woonplaats of een ander deel van de stad/gemeente
  • De oude basisschool stopt voortijdig
  • Ontevredenheid over de oude basisschool
  • Echtscheiding

Overstappen naar een nieuwe basisschool: de uitdagingen

De nadelen van tussentijds overstappen naar een andere school

Wanneer je tussentijds overstapt naar een nieuwe basisschool kleven daar bepaalde nadelen aan. Hoewel je vaak niets aan de overstap kunt doen (en is het op de langere termijn in het belang van je kind), is het goed om je bewust te zijn welke impact het kan hebben op je kind. Door hier bewust van te zijn, kan je hem beter helpen.

  • Als je kind op een bepaalde leeftijd is, heeft hij mogelijk problemen met de overstap. De kans bestaat dat je kind zijn mening met je deelt en kwaad op je is.
  • Het achterlaten van vriendjes kan behoorlijk lastig en verdrietig zijn.
  • Hoe jonger je kind, des te makkelijker hij zich (over het algemeen) aanpast aan de nieuwe situatie. Voor oudere kinderen geldt vaak het tegenovergestelde.
  • Als je uit een situatie komt met kleinschalig onderwijs, zal een volgende school vaak wennen zijn. Andersom trouwens ook.
  • Overstappen naar een nieuwe school én de echtscheiding verwerken kan een zware combinatie zijn. Je kind kan het gevoel hebben dat zijn vertrouwde omgeving wegvalt en het daar erg moeilijk mee hebben. Ditzelfde geldt, in mindere mate, voor een verhuizing.
  • Jullie zijn misschien ontevreden over het gegeven onderwijs, maar je kind heeft wellicht een andere ervaring omdat het op school wel leuk is. Als jullie belangen botsen, kan het lastig zijn om uit te leggen op basis waarvan je toch kiest voor een overstap.

Uitdaging voor je kind

Het kan best spannend zijn voor je kind om over te stappen naar een nieuwe school. Ze moeten wennen aan een nieuwe klas, zorgen dat ze een fijne plek krijgen in de groep en wellicht tijdelijk moeten omgaan met pesten. Verder kent elke school zijn eigen cultuur, manier van lesgeven en gebruiken. Tot slot is het goed om ruimte te geven aan een eventuele teleurstelling of boosheid rondom de overstap.

7 handige tips bij het overstappen naar een nieuwe basisschool

Neem de tijd om een basisschool te vinden die bij jullie past

Eigenlijk net zoals toen je voor de allereerste keer op zoek ging naar passend onderwijs. Denk voor je op gesprek gaat goed na over belangrijke zaken:

  • Volgen jullie een bepaalde religie? Wil je dat graag terug zien komen in het onderwijs?
  • Hangen jullie een bepaalde levensfilosofie aan?
  • Vind je het belangrijk dat kinderen een grote mate van zelfstandigheid krijgen op school? Of ga je liever voor de meer traditionele vorm van onderwijs?
  • Hoever wil je reizen naar de nieuwe school?

Als je tussentijds moet instromen, kan het voorkomen dat je te horen krijgen dat de klas op jullie favoriete basisschool al vol zit. Kijk dus ook naar alternatieve scholen die aansluiten op jullie wensen en maak, zo mogelijk een top 3. Probeer op al deze scholen een kijkje te nemen.

Prik door de eerste indruk van de school heen

Om een goede eerste indruk te maken, zetten veel scholen in op ‘standaard’ zaken. Denk aan een goed anti-pestbeleid, ruimte voor ieders talent en voldoende aandacht voor kinderen die meer uitdaging kunnen gebruiken. Maar hoe ziet dit eruit in de praktijk? Vraag vooral door op dit soort punten. Op elke manier werkt school actief om pesten tegen te gaan? Hoe bieden ze ruimte aan talent?

Verder is het goed om te vragen hoe school zich onderscheidt ten opzichte van anderen basisscholen in de regio. Misschien werkt jullie basisschool actief aan milieubewustzijn onder ouders en leerlingen door af en toe de buurt op te ruimen of te kiezen voor een afvalvrij beleid. Of is er een nauwe band met het verzorgingshuis verderop, waar kinderen af en toe op bezoek gaan om te zingen voor ouderen of pannenkoeken te bakken. Dergelijke activiteiten zeggen vaak meer dan mooie woorden.

Op kennismaking aan het eind van een schooljaar

Als je ervoor kiest om te wisselen na de zomervakantie is de kans groot dat je kennismakingsgesprek plaatsvindt aan het eind van het huidige schooljaar. Houd er rekening mee dat de school vaak wat rommelig is. Hierdoor krijg je niet altijd de indruk, al zegt je gevoel vaak wel veel. Kijk naar de leerlingen: past je kind hiertussen? Is het gezellig druk of juist een complete chaos?

Informeer naar de grootte van de nieuwe klas

Zeker wanneer je overstapt van een kleine of grote klas naar het tegenovergestelde, is het belangrijk te weten waar je aan toe bent. Daarbij is het karakter van je kind natuurlijk ook van belang. Een meer introvert kind zal zijn plek waarschijnlijk sneller vinden in een bescheiden groep dan een klas van vierendertig leerlingen.

Vraag andere ouders naar hun ervaringen

Indien mogelijk

Misschien ken je al wat ouders op de school van jullie voorkeur. Het is dan slim bij hen na te vragen wat hun ervaringen zijn met deze school:

  • Wat zijn de positieve punten?
  • Waarin onderscheidt de school zich van andere scholen in de regio?
  • Op welk vlak zou school zich kunnen verbeteren?
  • Als je de tijd kon terugdraaien, hadden ze dan nog steeds voor deze school gekozen? (Waarom wel of niet?)
  • Hoe groot is de ouderbetrokkenheid bij school?

Zitten er bekende kinderen in de nieuwe klas?

Wanneer je binnen je eigen woonplaats verhuist, is de kans groter dat in de nieuwe klas ook enkele bekenden zitten. Dat kan de overstap naar de nieuwe school al een stuk makkelijker maken. Je kind is immers minder zenuwachtig, omdat hij al iemand kent. Waar mogelijk zou je vooraf al kunnen afspreken met de ouders van deze leerling. Als ze samen hebben gespeeld, scheelt dat.

Verhuis je in de zomervakantie?

Dan kan het schelen als er in de buurt kinderen wonen die ook op dezelfde school zitten. Zo leren ze spelenderwijs klasgenoten kennen en is het allemaal al wat vertrouwder. Het zijn kleine zaken waarmee je je kind alvast een handje helpt voor ze overgaan naar de nieuwe klas.  

Kijk of er mogelijkheden zijn om te wennen op de nieuwe school, voor de daadwerkelijke overstap

Vaak is het afhankelijk van het moment waarop je overstapt of er ruimte is om te wennen. Halverwege zijn hier meestal mogelijkheden toe. Richting het einde van een schooljaar is het vaak lastiger, al staat vragen je natuurlijk vrij. Het biedt je kind iets meer zekerheid en hij weet vast bij wie hij in de klas komt na de zomervakantie.

Bekijk de statistieken van de nieuwe school

De statistieken van een basisschool kunnen belangrijk zijn. Niet zozeer om te kijken hoeveel kinderen naar havo of vwo gaan (uiteindelijk telt vooral dat je kind terecht komt op een leerniveau dat bij hem of haar past), maar meer omdat bepaalde gegevens wel van belang zijn:

  • Hoe presteert de school? Welk oordeel geeft de inspectie?
  • Hoeveel procent van de leerlingen komt na het uiteindelijke schooladvies in groep 8 terecht op het juiste leer- en werkniveau?
  • Hoe beoordelen leerlingen de school zelf? En hun ouders? Dit wordt vaak vastgesteld in een onafhankelijk, geanonimiseerd onderzoek. Desgevraagd kan de nieuwe basisschool je inzicht geven en vaak vind je deze gegevens duidelijk op de website terug.

Met bovenstaande tips is de overstap naar een nieuwe basisschool hopelijk een stukje makkelijker. Zijn jullie weleens tussentijds veranderd van school? Heb je aanvullende tips, vragen of wil je je verhaal met ons delen? We lezen het graag in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Gorodenkoff – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *