Overstappen naar een andere zorgverzekering? Hier moet je op letten

Het einde van het jaar is traditioneel de periode waarin je veel post en reclame van zorgverzekeraars voorbij ziet komen. Niet zo vreemd, want dit is de periode waarin zij hun nieuwe premies bekendmaken én waarin je de mogelijkheid hebt om over te stappen naar een andere verzekering. Ben jij dat van plan? Heb je een mooi aanbod voorbij zien komen, en hoop je wat geld te kunnen besparen? Dan kan overstappen zeker een goed idee zijn. Er zijn echter wel wat dingetjes waar je op moet letten.

De kosten van de basisverzekering

Zodra de eerste verzekeraar de premie zorgverzekering 2022 bekend heeft gemaakt, is er geen houden meer aan. Al snel zullen alle andere verzekeraars volgen, en kan voor de consument het grote vergelijken beginnen.

Wat je moet weten voor je daaraan begint, is dat voor de meeste mensen geldt dat een zorgverzekering uit twee delen is opgebouwd. Ga je van zorgverzekering overstappen, dan moet je goed weten hoe dit precies zit. Het eerste deel is namelijk een verplicht deel, dat iedere Nederlander af moet sluiten. Deze basisverzekering heeft bij iedere verzekeraar dezelfde dekking, deze hoef je op dat gebied dus niet met elkaar te vergelijken. Waar wel verschillen in kunnen zitten, is de premie. Ook al dekt iedere verzekering precies dezelfde kosten, de premie kan bij de één wel hoger zijn dan bij de ander. Wat dat betreft is het dus zeker de moeite waard om de opties even met elkaar te vergelijken, zeker wanneer je uitsluitend gebruikt maakt van de basisverzekering, een geen aanvullende pakketten afsluit.

Vergelijk de aanvullende pakketten goed

Deze aanvullende pakketten, dat is waar de grotere verschillen worden gemaakt. Niet alleen qua kosten, maar zeker ook qua dekking. De verzekeraars mogen hun pakketten namelijk zelf samenstellen en doen dat allemaal op een net wat andere manier. Daarom is het goed om als basis van je zoektocht niet de premie te nemen, maar de inhoud van een pakket. Een verzekeraar kan wel adverteren met ‘de laagste premie’, maar als je daardoor ook de laagste dekking krijgt en een deel van je zorgkosten alsnog uit eigen zak moet betalen, ben je eigenlijk duurder uit.

Maak je doorgaans nauwelijks zorgkosten? Dan kun je ervoor kiezen om wel een pakket met een beperkte dekking te nemen, of zelfs helemaal geen aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zo kun je, als je niet opeens veel klachten krijgt, leuk besparen. Maak je echter vrij veel medische kosten, en ben je regelmatig bij een fysiotherapeut te vinden? Val dan niet meteen voor de laagste premie, maar onderzoek ook goed of dit pakket de kosten die jij jaarlijks maakt wel goed dekt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven