Overlijdensrisicoverzekering: slim, ook zonder hypotheek

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering denk je misschien al snel aan een hypotheek. Wanneer je namelijk overlijdt voor je huis helemaal is afbetaald, wil je dat je nabestaanden in financieel opzicht goed achterblijven. Maar wist je dat er meerdere situaties zijn waarin het slim is om een OVR te hebben? In dit artikel geven we je drie extra redenen!

Overlijdensrisicoverzekering (OVR): waarom?

Je weet nooit hoe het leven loopt

Hoogstwaarschijnlijk ben je van plan pas het leven te verlaten op respectabele leeftijd – liefst pijnloos en in je slaap, dus waarom zou je nu al bezig zijn met een overlijdensrisicoverzekering? Lang dacht ik zo. De dood stond ver van mijn bed en associeerde ik toch met de oudere generaties binnen onze familie. Bovendien vond ik het stiekem ook wel prettig om dat soort zware onderwerpen vakkundig te negeren en op de lange baan te schuiven.

Maar vorig jaar, na het overlijden van ons dochtertje, liet ons opnieuw zien dat het leven soms rare wendingen neemt. Je weet nu eenmaal niet hoe de toekomst loopt. Om het risico af te dekken dat je gezin ooit in de financiële problemen komt, omdat je overlijdt, is het slim een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Los van de uitvaartkosten kunnen er namelijk meer zaken bij komen kijken die je niet wil afwentelen op je nabestaanden. Het bekendste voorbeeld is de hypotheek.

OVR bij een hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, was het lange tijd zelfs verplicht om een OVR te hebben. Inmiddels niet meer, maar verstandig is het wel. Zeker als je de kostwinner bent in huis wil je niet dat je nabestaanden met schulden komen te zitten of na je overlijden hun leven moeten omgooien op financieel vlak. Per slot van rekening wil je toch het liefst dat het verlies zelf dan hun enige zorg is?

Naast een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van de hypotheek zijn er andere situaties denkbaar waarbij je deze verzekering toch wel graag zou willen hebben.

3 andere redenen om een OVR te kiezen

Bij een echtscheiding

Wanneer je gaat scheiden en partner- of kinderalimentatie krijgt, is het belangrijk om dit soort zaken goed vast te leggen. Zolang je namelijk afhankelijk bent van het extra bedrag dat je maandelijks krijgt, heb je automatisch ook een probleem zodra dat wegvalt. Spreek daarom tijdens de gesprekken met de mediator af om dit nu al op te vangen met een overlijdensrisicoverzekering. Want eerlijk is eerlijk, een echtscheiding brengt al vaak genoeg een heleboel zorgen en ellende met zich mee. Je wil gewoon niet voor dit soort nare verrassingen komen te staan in de toekomst en je kinderen moeten opvangen bij het verlies van de andere ouder, terwijl je zelf daardoor ook in de problemen komt.

Als je een bedrijf start

Zeker in gezinnen waarbij je als bedrijfseigenaar de kostwinner bent, wil je dat je gezin goed opgevangen wordt bij arbeidsongeschiktheid of zelfs overlijden. Als ondernemer weet ik als geen ander dat de inkomsten kunnen variëren. Denk op het moment maar aan horeca-eigenaren: de huidige situatie was een paar jaar terug niet te voorzien en als de zaken goed liepen, maakte je je destijds waarschijnlijk niet echt druk.

Wanneer dat inkomen wegvalt, heb je als gezin dan ook een probleem. Hoe moet je de hypotheek nog ophoesten? Sportclubjes betalen? En hoe zit het met de hond als hij naar de dierenarts moet voor een duurdere ingreep? Datzelfde probleem kan je krijgen na een overlijden. Als deze ouder het meest verdiende, is de kans op een financiële terugval enorm groot. En in een periode van heftige rouw wil je niet haastig op zoek moeten naar een (tweede) baan om maar wat meer geld te kunnen verdienen.

Geen pensioenregeling

Voor dit soort zaken is het eigenlijk slim om eens een afspraak te maken met een financieel adviseur. Welk pensioen heb je bijvoorbeeld tot nu toe opgebouwd? Op welke regelingen kan je allebei terugvallen als de ander overlijdt? En hoe zit het precies met een eventuele pensioenregeling voor de kinderen? Omdat pensioenregelingen en oudedagsvoorzieningen (na overlijden) vaak een wat complexere materie zijn, kan je hiervoor beter de hulp inroepen van een expert. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan bijvoorbeeld net de optie zijn die je nodig hebt om eventuele zorgen in de toekomst voor te zijn.

Heb jij een overlijdensrisicoverzekering afgesloten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven