Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zo overleef je de zomervakantie (zonder gek te worden)

Ben je blij dat het zomervakantie is? Of verlang je nu al naar de laatste dag? Hoe je er ook in staat, het is goed om voor jezelf vast te stellen hoe je deze vrije periode gaat invullen. En hoe je kan zorgen dat je niet na zes weken afgeserveerd de kinderen weer op school aflevert. Daarom vind je hieronder 7 tips voor ouders die, net als ik, moeite hebben met het gebrek aan structuur dat die de zomervakantie met zich meebrengt!

Lekkere titel! ‘Overleven’?

Toen June nog iets kleiner was, hoorde ik andere ouders weleens zeggen: ‘Man, ik ben blij als ze weer naar school gaan!’ Dat vond ik eigenlijk altijd nogal onaardig. Voor je kind ook niet bepaald een opsteker. Maar inmiddels begrijp ik de uitspraak iets beter. Niet omdat ik ze weer weg wil hebben – in tegendeel. Alleen geeft vakantie wel zeeën van tijd en dat betekent in een aantal gevallen ook gewoon dat je gaat zwemmen in de chaos.

Het ritme van school is best prettig, zowel voor kinderen als de ouders. Althans, misschien kan ik beter voor mezelf spreken: voor mij, als professioneel chaoot. Dus daarom 7 tips voor iedereen die – net als ik – ook wel wat structuur kan gebruiken.

Zo overleef je de zomervakantie zonder kleerscheuren

Sta op tijd op

Geen verplichtingen hebben, is verleidelijk. Waarom zou je vroeger opstaan als het toch niet hoeft? Nu wonen hier in huis gelukkig twee vroege vogels die elke poging tot uitslapen genadeloos termineren, maar anders had ik toch ook die wekker gezet. Op tijd opstaan maakt je productiever en houdt je bovendien in een soort ritme.

Bedenk vooraf wat je wil gaan doen

Vooruit denken, maakt dat je meer uit die vrije tijd haalt. Tot op zekere hoogte althans, want je moet ook weer niet te veel plannen. Uiteindelijk blijft het vakantie.

Hou je kinderen bezig

Als je met zijn allen gaat zitten hangen dan ontstaat onvermijdelijk een keer ruzie. Dat werkt gewoon niet. Bovendien maakt het jou ook lamlendig. Trek speelgoed en knutselspullen uit de kast wanneer het regent in de zomervakantie, laat ze spelen in de tuin of zet een film op, maar zorg dat niemand langer dan een halfuur kan wegzakken in zijn eigen ellende.

Doe wat je leuk vindt

Ben jij geen zwemmoeder, maar ga je liever fietsen? Of heb je een hartgrondige hekel aan speeltuintjes, terwijl ze je mogen wakker maken voor een tour door een willekeurig museum? Luister dan naar je gevoel. Er zijn genoeg opties om te doen waar iedereen blij van wordt.

Werk met een vakantieschema

Wij hebben een kalender op de deur waarop per dag staat waar we heen gaan. Op die manier is het ook voor June inzichtelijk en weten wij ook wanneer we nog dagen open hebben staan om te kunnen afspreken. Het geeft echt rust. Bovendien is het ook wel een beetje noodzaak: de restanten van mijn zwangerschapsdementie hebben ervoor gezorgd dat mijn fotografisch geheugen tegenwoordig vol Bermuda driehoeken zit, waarin lumineuze ideeën definitief verdwijnen.

Maak tijd voor jezelf

Aloud advies natuurlijk, maar echt… Soms moet je gewoon even in je eentje of samen weg. Spreek af met een vriendin die je al tijden niet hebt gesproken, ga wat drinken met vrienden, plan een lange zomeravond in de achtertuin, sprint richting de sportschool of boek een middagje bij de schoonheidsspecialiste. Whatever works for you! Niets is zo fijn voor de kinderen als een uitgeruste moeder of vader.

Geniet!

En tot slot de allerbelangrijkste! Geniet van de vakantie. Hoe vaak heb je nu tijd met al je kinderen samen? En kan je weggaan wanneer je wil? Bijna nooit toch? Neem het ervan en rij in alle vroegte naar het strand. Of sluit de dag daar juist af. Ga shoppen, naar de dierentuin, neem spontaan een ijsje en zet de barbecue aan!

Kijk jij uit naar komende weken? Of word je al moe van het idee?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids