stress in de zomervakantie overleven

Zo overleef je de zomervakantie (zonder gek te worden)

Ben je blij dat het binnenkort zomervakantie is? Of verlang je nu stiekem al naar de laatste dag? Omdat voor die laatste groep ouders de zomervakantie echt een bron van stress kan zijn, vind je hieronder 7 tips die je helpen meer rust en fijne momenten met de kinderen in te bouwen. Voor je het weet baal je nog dat die zes weken vakantie alweer voorbij zijn.

Stress door de zomervakantie?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat van alle vakanties de zomervakantie de meeste stress oplevert. Waarom? Allereerst voelen werknemers een vorm van stress om de vakanties met elkaar af te stemmen en te zorgen dat ze überhaupt op de juiste dagen vrij zijn. Daarnaast ervaren vrouwen de druk om ook tijdens hun vrije dagen nog van alles te moeten regelen – waardoor ze nooit volledig ontspannen. Tel daar de stressvolle periode van de laatste weken voor de vakantie bij op en kinderen die daarvan moeten bijkomen, en de pret is compleet.

Zonde. Want de komende zes weken zouden ook een heel fijne periode kunnen zijn, waarin je tijd met je kinderen doorbrengt en geniet van dingen waar je normaal niet aan toekomt. Of, zoals je online nog weleens leest:

We only got 18 summers with our child, so let’s make them count

Om te voorkomen dat je nu in de stress schiet omdat komende zomervakantie wel leuk moet zijn, hieronder tips om er zes heerlijke weken van te maken.

Genieten van de zomervakantie? Dat doe je zo

Behoud enige structuur

Je hoeft heus niet elke ochtend om 06.00 uur de dag te openen met een zonnegroet of de kinderen elke avond stipt om acht in bed te stoppen. Zomervakantie is er om laissez-faire naar een nieuw hoogtepunt te tillen en aan te rommelen. Maar zorg wel voor enige structuur in je dagen. Maak buitenspelen een vast onderdeel van je dagritme en houd vast aan rituelen die passen bij jullie gezin. Zoals een wandeling in de ochtend, elke dag iets creatiefs doen, samen fruit eten of even rust in de middag.

Bedenk elke week wat je (ongeveer) wil gaan doen

Voel je aan alles dat de kinderen behoefte hebben aan voorspelbaarheid en rust, sleep ze dan niet de hele week mee naar overvolle recreatieoorden of drukke pretparken. Of, andersom, als je bang bent voor de verveling bij je kind(eren), plan dan op zondag vast vooruit wat je welke dag kunt doen. Dat scheelt doordeweeks stress en nadenkwerk, op momenten dat het vaak net te druk en onrustig is om een fatsoenlijk lijstje op te stellen van spullen die je moet meenemen.

Doe dingen die jij leuk vindt

Heus, er is niets mis mee om af en toe met rollende ogen bij een theatershow te zitten van iemand waar je zelf eigenlijk een spuughekel aan hebt. Maar doe ook vooral dingen met de kinderen waar jij ook blij van wordt. Misschien vind je er niks aan om bij het zwembad te zitten, maar ga je wel graag een stukje fietsen en daarna picknicken met de kinderen. Niet dol op een binnenspeeltuin, maar wel op een klimparcours? Prima toch. Zoek de gulden middenweg, zodat je het meest uit de dag kunt halen.

Vakantiebingo

Ben je bang dat deze zes weken je vooral zullen overkomen? Maak dan vooraf een vakantiebingo met de kinderen. Laat de kinderen leuke activiteiten bedenken die ze ergens een keer in de zomervakantie willen gaan doen. Zoals een dagje winkelen in een andere stad, koekjes bakken, naar het bos/strand, slijm maken, woonkamer veranderen in een thuisbioscoop, glowgolf, naar een natuurspeeltuin of blotevoetenpad, pizza bestellen, jullie eigen film maken of zomaar een lief pakketje maken voor iemand anders en dat per post versturen. Wanneer je iets gaat doen, bekijk je gewoon per dag. Maar de kans op vrolijke gezichten is aanzienlijker als ze zelf mochten meedenken.

Laat de buitenwereld buiten de deur

Hoewel ik dit niet in letterlijke zin bedoel, kan het tijdelijk stoppen met socials een verademing zijn. Belangrijker is echter dat je probeert de mening van anderen minimaal zes weken lang los te laten.

  • Het is geen gemiste kans als je het geld even niet hebt om op zonvakantie te gaan. Ik ging negen jaar lang niet met de kinderen naar de zon. Dat betekent niet dat je geen leuke vakantie kunt hebben
  • Zoek geluk in de kleine dingen: zonnestralen op je huid, lachende kinderen, jonge dieren, een blik van verstandshouding met een andere moeder die worstelt met dezelfde dingen als jij…
  • Maak van de tijd met je kinderen ook exclusieve tijd met hen. Lach, luister of huil, waar dat nodig is.

Juist door de verbinding op te zoeken (en te blijven zoeken) creëer je een andere verhouding tijdens de vakantie. Eentje waar de kinderen later met veel plezier op terugkijken en waar jij zes weken lang van opknapt.

Neem zelf ook vakantie

En ja, dit is geschreven door iemand die zich dit jaarlijks tevergeefs voorneemt. Toch weet ik ook als geen ander hoe belangrijk het is om echt even los te laten. Ga onderuit met een leuke film, nodig een vriendin uit om wat te komen drinken bij jou thuis, boek een wellness dagje, ga naar de kapper of schoonheidsspecialiste of ga er lekker even op uit in je eentje. Doe een week lang minimaal drie dingen op een dag waar je geen enkel ‘hoger doel’ (kinderen, huishouden, werk) mee dient dan jezelf.

Zet een stapje terug

Heel mindful: doe eens een stapje terug en kijk van een afstandje naar je kinderen. Hoe ze spelen, wat ze leuk vinden, hoe je jongste geconcentreerd, met het puntje van zijn tong tussen zijn tanden, iets in elkaar probeert te zetten. En hoe je oudste geduldig haar broertje bij de hand neemt om hem iets te leren. Juist in die rustige momenten, als haast wegvalt, vind je de rijkdom van je gezin.

Zet hem op! Ik hoop dat je een heerlijke zomervakantie tegemoet gaat met veel liefdevolle momenten, vrolijkheid en nieuwe herinneringen. Kijk jij uit naar komende weken? Of word je nog steeds moe van het idee?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©narai chal – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *