overgang van zomertijd wintertijd handige tips kinderen

Van zomer- naar wintertijd (en andersom): handige tips

Op zaterdag 30 maart 2025 gaat de klok weer een uurtje vooruit. Kinderen (en volwassenen) kunnen last hebben van de overgang naar de zomertijd of wintertijd. In dit artikel vind je als eerst handige tips om tijdig te starten met aanpassingen in de bedtijd. Daarna lees je hoe het ook alweer zat met de tijdsverschillen, waarom ze dit niet overal ter wereld toepassen en wat de voor- en nadelen van zomer- en wintertijd zijn.

Handige tips om minder last te hebben van de overgang van zomertijd naar wintertijd (en andersom)

Breng de kinderen elke avond een kwartiertje eerder (of later) naar bed

Door de bedtijd geleidelijk aan te passen, slapen de kinderen alvast in het nieuwe ritme – zonder dat ze hierbij een slaaptekort oplopen van een uur. Dit is ook een handige methode om zelf te gebruiken, wanneer je veel last hebt van de overgang van zomer- naar wintertijd. Je begint hier vier dagen voor de overgang mee:

  • Wintertijd naar zomertijd Elke dag een kwartier eerder naar bed
  • Zomertijd naar wintertijd Elke dag een kwartier later naar bed

Alternatief (als een kwartier te veel impact heeft op je kind): elke avond de bedtijd met vijf minuten verkorten of verlengen. Je begint dan twaalf dagen voor het verzetten van de klok met de aanpassing. Het is elke dag maar een klein stapje, maar na een week zit iedereen precies op schema. In dit geval is het ook handig om je eettijden aan te passen.

Koop verduisterende gordijnen

Als je merkt dat je kind vroeger wakker wordt tijdens de zomertijd, omdat het dan eerder licht is, haal dan verduisterende gordijnen voor zijn slaapkamer. Zo houd je zonlicht buiten en worden ze minder makkelijk wakker. Ook voor jezelf kan dit een fijne optie zijn.

Ga zo snel mogelijk over naar het nieuwe ritme

Dat betekent:

  • Alle klokken (waarbij het nodig) is direct op de nieuwe tijd zetten zodra je opstaat.
  • Je slaapritme direct aanpassen naar zomertijd of wintertijd en dus eerder of later naar bed gaan.
  • Niet te lang bij stilstaan, des te eerder ben je weer gewend.

Het scheelt als je het hele gezin op deze manier meeneemt in de nieuwe tijd. Hoe minder jullie er last van hebben, des te sneller je slaapritme ook weer ‘normaal’ is en des te minder kans op een collectief ochtendhumeur.

Wanneer starten de zomertijd en wintertijd de komende jaren?

  • Zomertijd 2025: 30 maart tot en met 26 oktober
  • Wintertijd 2025: 26 oktober 2025 tot en met 29 maart 2026
  • Zomertijd 2026: 29 maart tot en met 25 oktober
  • Wintertijd 2026: 25 oktober 2026 tot en met 28 maart 2027
  • Zomertijd 2027: 28 maart tot en met 31 oktober
  • Wintertijd 2027: 31 oktober 2027 tot en met 26 maart 2028
  • Zomertijd 2027: 26 maart tot en met 29 oktober
  • Wintertijd 2028: 29 oktober 2028 tot en met 25 maart 2029
  • Zomertijd 2027: 25 maart tot en met 28 oktober
  • Wintertijd 2029: 28 oktober 2029 tot en met 31 maart 2030
  • Zomertijd 2030: 31 maart tot en met 27 oktober
  • Wintertijd 2030: 27 oktober 2030 tot en met 30 maart 2030

De overgang van winter- naar zomertijd en weer terug

Hoe laat verzet je de klok?

Hoewel de meeste elektronica automatisch de tijd aanpassen, zal je de analoge klok nog een uur vooruit of terug moeten zetten. In maart (wanneer we overgang van wintertijd naar zomertijd) is dat officieel om 02.00 uur. En in oktober (bij de teruggang van zomertijd naar wintertijd) om 03.00 uur ’s nachts. In de praktijk zal je dit waarschijnlijk ’s ochtends vroeg doen.

Wat is het nut van zomertijd en wintertijd?

Beide tijden zijn aangepast op het ondergaan en opkomen van de zon. In de zomermaanden hebben we behoefte aan meer licht. Daarom gaat de klok een uur vooruit, waardoor het ’s avonds langer licht is. Hierdoor gebruiken we ook minder energie. Ook heb je (gevoelsmatig) meer aan je dag).

Ezelsbruggetje: kan je niet onthouden wanneer de tijd vooruit gaat en wanneer weer terug? Onthoud dan dat in het VOORjaar de klok VOORuit gaat, dan kan je je nooit meer vergissen.

Hebben alle landen een zomertijd en wintertijd?

Nee. De wintertijd is eigenlijk de ‘echte tijd’. Het concept ‘zomertijd’ is ooit bedacht door de Engelsen (19e eeuw) en inmiddels ingevoerd in heel Europa. Verder kennen de meeste staten in de V.S. een zomertijd, net als een deel van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. En dan zijn er nog enkele landen in Afrika en Zuid-Amerika. Alleen Rusland en Turkije gebruiken de zomertijd als standaardtijd (en schakelen dus ook niet terug).

Tot de jaren zeventig van vorige eeuw wisselde het sterk per land en jaar of ze de zomertijd hanteerden. De oliecrisis dwong echter een groot deel van de landen om energiebesparende maatregelen te treffen. Daarom kennen we sinds 1977 in Nederland zonder uitzondering een zomer- en wintertijd.

Is iedereen enthousiast over de zomertijd en wintertijd?

Ook hierop is het antwoord nee. Niet iedereen vindt de tweejaarlijkse omschakeling prettig. Het kan leiden tot slapeloosheid en daardoor vermoeidheid overdag. Een aantal van de tegenargumenten:

  • Het verschil tussen zomer- en wintertijd wordt door sommige mensen als belastend ervaren. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen vinden het lastig om zich aan te passen aan het nieuwe ritme.
  • Dieren en planten gaan niet automatisch mee met de zomertijd. Het duurt tijd om ze mee te krijgen en na verloop van tijd moeten ze weer terugschakelen naar wintertijd.
  • Wetenschappers ontdekten dat het hanteren van zomertijd een groot effect heeft op onze biologische klok.
  • Voorstanders van de zomertijd stellen voor alleen die tijd te hanteren. Dan is het ‘s winters langer licht in de avond (en daardoor zou je mogelijk minder last van je winterdip hebben)

Wel interessant om te weten: winterkinderen hebben meer last van de overgang van winter- naar zomertijd. Uit onderzoek bleek dat de periode waarin je wordt geboren ook van invloed kan zijn op je bioritme na de geboorte. Winterkinderen kunnen daardoor meer moeite hebben met de overgang van winter- naar zomertijd, omdat het hun biologische klok ontregelt. 

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). We vinden het natuurlijk heel gezellig als je ons komt volgen op Instagram.

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijke update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Timmy TimTim – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *