Mijn kind (7) heeft geen waterpokken gehad – wat nu?

Onze kinderen hebben nog geen waterpokken gehad. Een redelijk uitzonderlijke situatie voor kinderen boven de zes jaar, maar niettemin vervelend: je wil niet dat ze last krijgen van de waterpokken als ze al volwassen zijn. Maar wat nu? Kan je ze ergens laten besmetten? Moeten we vaccineren? Hieronder vind je de opties en onze overdenkingen.

Geen waterpokken?

Vroeger hoorde het erbij. Een kind dat geen waterpokken kreeg voor de puberteit was een uitzondering. Vaak kreeg je deze besmettelijke vlekjesziekte in de kleuterklas en dan ging het meteen de klas rond. Tegenwoordig is de leeftijd waarop kinderen te maken krijgen met de waterpokken verlaagd: ze krijgen hier doorgaans mee te maken op het kinderdagverblijf en hebben het dus al achter de rug tegen de tijd dat je kind naar de basisschool gaat. Op zesjarige leeftijd heeft dan ook ruim 95% van alle kinderen een besmetting doorgemaakt (RIVM).

Onze dochters bleven vanaf hun geboorte bij mij. Deze keuze past bij ons als gezin. Alleen kleeft daar dus ook een onvoorzien nadeel aan: ze hebben nog geen waterpokken gehad en aangezien ze inmiddels alweer in groep 3 en 4 zitten, zie ik het niet meer gebeuren. Daar baal ik eigenlijk wel van. Wanneer je dit namelijk op latere leeftijd krijgt, zijn de complicaties ernstiger. Je kan er goed ziek van zijn, last krijgen van gordelroos en zelfs een longontsteking oplopen.

Wat moet je doen als je nog geen waterpokken hebt gehad?

Er zijn twee verschillende situaties denkbaar.

  1. Je kind heeft waterpokken gehad, maar voor de eerste verjaardag. In dat geval kan hij of zij later nog eens besmet raken (en is goede bescherming voor de volwassen leeftijd belangrijk)
  2. Je kind heeft helemaal geen waterpokken gehad.

Hoe dan ook zit je in beide gevallen in een situatie waarbij je het liefst zou zien dat je kind ‘nog even’ een waterpokkenbesmetting doormaakt voor hij of zij ouder is dan twaalf. Wat kan je dan eigenlijk allemaal nog doen?

Expres laten besmetten

Sommige ouders kiezen ervoor hun kind expres te laten besmetten. Dus extra stevig knuffelen met hun beste vriendje, in de Verenigde Staten stuurden ouders elkaar lolly’s per post en worden Pox Party’s gegeven. Het is een idee, al zie ik dat zelf ook niet echt zitten. Bovendien zijn ze inmiddels al zo oud dat het waarschijnlijk een vreemde gewaarwording is als de meiden tussen de peuters rondhuppelen omdat hun moeder hoopt dat ze ergens een virusdeeltje uit de lucht kunnen happen.

Je kan ook vragen aan vriendinnen of ze een seintje willen geven wanneer één van hun kinderen besmet is. Dan kan je ze met elkaar laten spelen en hopelijk lukt het dan om zelf met de vlekjesziekte (onder de leden) weer terug naar huis te gaan.

Vaccinatie

Je kan je kind laten vaccineren tegen waterpokken. Deze zit niet standaard in het vaccinatieprogramma van het RIVM omdat we dit in Nederland vrijwel allemaal op natuurlijke wijze krijgen. Behalve onze dochters dus. Hiervoor komen de kosten voor eigen rekening, omdat je hier bewust voor kiest. Daarbij raadt het RIVM de vaccinatie voor waterpokken alleen aan voor risicogroepen (lees hier het volledige advies).

Wat nu?

Moeten we hen een preventieve prik geven? Afwachten of hun broertje wel besmet raakt met de waterpokken en dan hopen dat zij het alsnog krijgen? Gevoelsmatig laten we het maar even voor wat het is. Zeker met een jonge baby – want dan moet je toch enigszins uitkijken en heeft het bovendien geen nut als hij al een besmetting doormaakt.

Daarom hoop ik dat hun broertje straks meer geluk heeft en ergens in de komende jaren binnenwandelt met jeukende blaasjes, zodat iedereen uiteindelijk kan meegenieten. Dan hebben we het maar gehad. Mocht dit niet het geval zijn, dan is de vaccinatie een overweging. Zeker wanneer ze zelf kinderen willen krijgen, is het belangrijk dat ze hoe dan ook beschermd zijn tegen de waterpokken.

Hebben jouw kinderen de waterpokken gehad? Koos je er bewust voor om ze te laten besmetten of gebeurde het gewoon via school of het kinderdagverblijf? Laat het weten in de reacties.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven