Oud en nieuw in je eentje vieren, wat nu?

Met een tienerdochter die de hort op gaat met haar vriendinnen, een man die weinig met de jaarwisseling heeft en dus voor twaalven al slaapt en drie kinderen die dwars door alle vuurwerk heenslapen, zal er komende jaarwisseling weinig te feesten vallen – vrees ik. Voor ik de halve nacht aangeschoten met Danny de Munck meeblèr, jankend all by myself het vuurwerk van de buren bekijk of om half 1 maar teleurgesteld mijn bed opzoek, besloot ik dit artikel te schrijven als note to self. Om te voorkomen dat het straks écht een treurige bedoening word.

Is oud en nieuw saai in je eentje?

Wel als je houdt van gezelschap, spelletjes wil doen of het nieuwe jaar hoopt te kunnen inluiden met een feestje. Zelfs als je, net als ik, vaak een milde teleurstelling voelt bij het officiële 12-uurmoment – het overslaan van de jaarwisseling is toch weer het andere uiterste. Om te voorkomen dat ik al wegkwijn voor het nieuwe jaar goed en wel begonnen is, besloot ik eens op onderzoek uit te gaan. Want wat kan je allemaal doen als je komende oud en nieuw in je eentje dreigt te moeten doorbrengen?

Oud en nieuw eenzaam? Niet met deze tips!

Scharrel eenzame vrienden op en vier samen feest

Als je allemaal in hetzelfde schuitje zit, kan je er toch maar beter een goed feest van maken? Vraag eens rond in je vriendenkring wie ook alleen dreigt te zijn met oud en nieuw, en zin heeft in een gezellige avond. Of je nu een fanatieke spelletjescompetitie doet, samen vuurwerk afsteekt of de muziek lekker aanzet en tot in de vroege uurtjes danst – dat maakt allemaal niet uit. Je bent in elk geval in goed gezelschap!

Is er niemand? Dan is het tijd voor de volgende tips.

Omarm de tijd in je eentje

Naar het schijnt levert oud en nieuw niet alleen onvergetelijke avonden op, maar vooral ook een berg stress. Want alles moet perfect: de juiste jurk, hapjes waarmee je kan aankomen op socials en natuurlijk goed gezelschap. Het kan voor sommige mensen juist een verademing zijn om die verwachtingen allemaal los te laten en te genieten van een jaarwisseling in je eentje.

Zie het als een avond waarop je heel bewust het oude jaar afsluit om het nieuwe weer met frisse moed te kunnen beginnen. Ook als dat misschien klinkt als een slap aftreksel van wat had kunnen zijn. Troost je dan dat je geen verplichtingen hebt naar anderen dan jezelf, alle oliebollen voor jou alleen zijn en dat het heerlijk is om naar bed te gaan wanneer jij er zin in hebt – zonder dat je rekening hoeft te houden met je visite.

Films kijken

Om de tijd te doden tot 12 uur kan je natuurlijk ook films kijken in nieuwjaarsthema:

  • New Year’s Eve
  • Bridget Jones’ Diary
  • Sex and the City
  • About a boy

Of kijk een goede actiefilm als je juist even helemaal geen trek hebt in zoetsappige verhaallijnen van mensen die (wel) een onvergetelijk feestje vieren met oud en nieuw 😉

Vier feest op 1 januari

Voelt misschien als een tikje sneue mosterd na de maaltijd, maar is dat natuurlijk allerminst. Waarom het nieuwe jaar alleen vieren in de eerste minuten? Je kan net zo goed op nieuwjaarsdag lekker fris uit je bed springen en die dag een feestje bouwen. Met deze recepten voor de overgebleven oliebollen zet je iets extra lekkers op tafel, muziek op, mensen over de vloer – meer heb je niet nodig.

Onthoud: het is maar een dag

Vergeet dit laatste punt niet. Weliswaar een bijzondere, waarbij het oude jaar overgaat in het nieuwe, maar nog steeds: gewoon een dag. Het zegt werkelijk niets over de rest van het jaar dat je nog te wachten staat. Als je deze avond een feestje viert, kan je dat een goede nieuwe herinnering bezorgen. En als je geen feestje viert, begin je het nieuwe jaar hopelijk helemaal fris en fruitig – aan het eind van de dag heeft ieder nadeel nog altijd zijn voordeel. En dat laatste inzien, is in elk geval een positieve start van 2023!

Waar en met wie breng jij de jaarwisseling door?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©food.kiro – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Oud en nieuw in je eentje vieren, wat nu?

  1. Met het gezin beleven we oud& nieuw. Persoonlijk vind ik het 3x niks vanwege de angst van de hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven