Slimme opruimtips voor sloddervossen

Kijk je weleens jaloers rond bij vriendinnen die alles strak op orde hebben – ook als je onverwacht langskomt? Vind je het lastig om je eigen huis netjes te houden ná een flinke opruimsessie? Dan heb je zeker iets aan onderstaande opruimtips!

Sloddervos

Wist je dat het eigenlijk heel positief is wanneer je rommelig bent aangelegd? Het zou namelijk duiden op een bovengemiddelde intelligentie. Is toch leuk om mee te nemen voor je straks aan de slag gaat. Want eerlijk is eerlijk, een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd (en een iets minder moedeloos gevoel wanneer je rondkijkt). Daarom zetten we hieronder hele fijne tips voor je op een rijtje, waarna bij jou ook iedereen weer spontaan kan langskomen.

Opruimtips voor sloddervossen

Zorg ervoor dat je niet te veel spullen hebt

Eigenlijk begint het hebben van rommel natuurlijk bij de mogelijkheid om rommel te creëren. Hoe meer ervan in huis ligt, des te groter de kans dat je die papieren nog even laat liggen, je elastiekje op de eettafel gooit of schoenen los in de gang laat slingeren.

Zorg daarom altijd voor ruimte in je kasten en laatjes, zodat er altijd iets bij kan. Doe ook twee keer per jaar een rigoureuze schoonmaak. Wat je niet hebt gebruikt en geen emotionele waarde heeft, kan waarschijnlijk gewoon weg. Ook je administratie kan je eens in de zoveel tijd opschonen, net als de map met kinderknutsels.

Begin en eindig de dag met een opruimrondje

Wen jezelf aan om elke ochtend na het ontbijt even snel de basis op orde te krijgen: vaatwasser in- en uitruimen, aanrecht en eettafel schoonmaken en eventueel de kruimels van de vloer vegen. ’s Avonds herhaal je datzelfde rondje (en dan niet vlak voor je wil gaan slapen, maar na het avondeten) en ruim je meteen de losliggende spulletjes op.

Het kost je misschien 10-20 minuten per dag, maar levert je veel meer rust op. Bovendien ben je in een opgeruimde kamer sneller geneigd om het allemaal bij te houden dan wanneer er toch al wat rommel ligt.

Gebruik een vast huishoudschema

Belangrijkste is dat je dit aanpast op jouw ritme, anders hou je het niet goed vol. Maar door elke dag bijvoorbeeld een ruimte onder handen te nemen, heb je er gevoelsmatig minder werk aan. Verdeel de taken ook met je gezinsleden. Je puber kan best elke week zijn of haar eigen kamer opruimen en een kleine huishoudelijke taak doen, zoals de gang. Door je kinderen hier ook vanaf jonge leeftijd bij te betrekken, leren zij meteen zorg dragen voor het huis en geef je jezelf wat lucht.

En heb je geen zin? Focus je dan vooral op het eindresultaat en het gevoel dat je hebt nadat je huis lekker is opgeruimd.

Maak van je huis een thuis

Hoe meer je van je huis houdt, hoe fijner je het vindt om er een opgeruimde en nette plek van te maken. Je wil dan uiteindelijk zoveel mogelijk genieten en tot rust komen en dat werkt niet als overal troepjes liggen. Dus richt het in zoals jij mooi vindt, kies voor een basis met rustige kleuren en niet te veel verschillende meubels (liever één grote kast dan vier kleintjes). Op die manier maak je van je woonkamer een knusse plek waar je graag komt en eentje waar je ook je best voor wil doen om het zo te houden.

Hoe je huis er ook bij ligt boven, zorg voor een nette benedenverdieping

Als je wil dat visite elk moment van de dag kan komen aanwaaien, zorg er dan in elk geval voor dat het beneden toonbaar is. Dus maak de wc regelmatig schoon, zorg voor een strakke keuken en koop een kast met handige bakken waarin je het speelgoed van de kinderen makkelijk kan opbergen.

Voor je het weet kijken je gasten jaloers bij jou rond en vragen zich af wat je geheim is 😉

Ben jij een echte sloddervos? Of juist strak georganiseerd in je huishouden?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Prostock-studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven