Opmerkingen die je krijgt als je lang borstvoeding geeft

Als je langer dan een (half)jaar borstvoeding geeft krijg je soms opmerkelijke vooroordelen en opmerkingen naar je hoofd. Welke? Ik zette de 7 bijzonderste op een rijtje!

Welke opmerkingen krijg je als je lang(er) borstvoeding geeft?

Het is raar/vies/vreemd/belachelijk

Met een halfjaar krijg je nog jubelende reacties. Zes maanden daarna vragen ze eens voorzichtig wanneer je eigenlijk gaat stoppen. En als je meer dan anderhalf jaar voedt, kijken mensen je vaak raar aan. Soms met opgetrokken wenkbrauw, een andere keer met openlijke walging of met een blik waarbij je weet dat ze over je beginnen te kletsen wanneer je jezelf omdraait.

Je went eraan. En ik moet zeggen dat ik me na een tijdje nergens meer druk om maakte. Het enige is wel dat je stopt met openlijk vertellen dat je nog borstvoeding geeft: puur omdat het zo’n domper op de sfeer drukt.

Die van mijn zijn groot geworden op de fles, niks mis mee

Nee, daar ben ik het helemaal mee eens.

Op de één of andere manier voelen veel vrouwen zich genoodzaakt om hun flesgevoede kinderen te verdedigen. Alsof ik ook maar één moment oordeel over jouw keuze (of noodzaak) om je kindje vanaf geboorte de fles te geven? Ik ben juist heel erg pro doe waar jij je lekker bij voelt. Dat ik onze jongste dochter zolang borstvoeding gaf, betekent toch niet dat ik vind dat iedereen dat zou moeten doen?

Wat knap dat je volhoudt!

Heel lief als iemand dat zegt! Zeker als je een mindere dag hebt of twijfelt of je nog door moet gaan met het geven van borstvoeding (en dat heb ik zo vaak gehad) kan dat juist je dag helemaal maken.

Je maakt je kind afhankelijk

Als iemand dit zegt, vraag ik me oprecht af waar die aanname op gebaseerd is. Maak ik mijn kinderen inderdaad afhankelijk met borstvoeding, dragen en liefde? En zelfs als dat zo is, wat maakt het dan uit? Denk je dan oprecht dat ze op hun zestiende nog steeds door me gedragen worden en aan de borst hangen?

Ik moest er niet aan denken: vind het zo’n raar beeld ook – zo’n kind aan je borst

Los van het feit dat iedereen recht heeft op een eigen mening en dat ik vind dat je zeker geen borstvoeding moet geven wanneer je je daarbij niet prettig voelt – wat mankeert je om zoiets te zeggen? Het oordeel dat in die opmerking verscholen ligt, zegt echt meer over jou dan over mij (of welke andere borstvoedende moeder dan ook)!

Prima, als ik het maar niet hoef te zien

Borstvoeding in het openbaar roept nog altijd veel reacties op. Tja, ik zou ook kunnen tegenwerpen dat ik het ook niet altijd prettig vind om anderen hun voedsel naar binnen te zien harken. Zolang je niet continu naar andermans tepel hoeft te kijken, zie ik echt het probleem niet. Bovendien als het echt zoveel weerstand oproept, mogen er fatsoenlijke ruimtes komen om je kindje te voeden.

Kijk! Gelukkig bestaan er nog echte moeders die wel gewoon voor de borstvoeding gaan

Hier krijg ik zo de kriebels van! ‘Echte moeders’ – alsof je alleen maar een echte moeder bent wanneer je borstvoeding geeft. En alsof ik daarom ineens in een fanatiek pro-borstvoedingsteam zit. Hier moet je bij mij zeker niet mee aankomen: ik ben een moeder, ik heb mijn best gedaan. Dat maakt me niets meer of minder dan een ander.

En jij? Heb jij ooit vooroordelen of rare opmerkingen/blikken gekregen omdat je borstvoeding geeft/gaf?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven