Press "Enter" to skip to content

3 dingen die je kunt doen wanneer je kind in bed plast


Op jonge leeftijd plast ieder kind in bed. Hoe ouder je kind wordt, des te kleiner de kans dat dit voorkomt. Je kind wordt namelijk zindelijk, waardoor hij leert dat het niet de bedoeling is om in bed te plassen. Toch zijn er nog kinderen die op latere leeftijd meermaals in bed plassen. Is jouw kind vijf jaar of ouder en plast hij nog meerdere keren per week in zijn bed? Dan is er sprake van bedplassen. Dit kan tot frustraties bij jou als ouder leiden, maar het heeft ook gevolgen voor jouw kind. Reden genoeg om in actie te komen. Maar wat kun je doen tegen bedplassen? Wij zetten hier drie oplossingen op een rijtje.

Begin met blaastraining

De blaas van een kind is nog niet bijzonder groot. Het gevolg hiervan is dat een kind over het algemeen sneller naar het toilet moet dan een volwassene. Waar volwassenen de nacht vaak probleemloos door kunnen komen zonder te plassen, is dit voor kinderen vaak niet het geval. Je kunt hier verandering in brengen door te beginnen met blaastraining. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt je kind ’s ochtends in korte tijd twee bekers water op laten drinken. Wacht vervolgens tot het plasmoment zich aandient en probeer dit telkens met tien seconden uit te stellen.

Wie aan de slag wil met blaastraining kan zijn kind ook in een maatbeker laten plassen. Daag je kind vervolgens uit om iedere ochtend net wat meer te plassen dan de ochtend ervoor. Hierdoor probeert je kind zijn plas zo lang mogelijk op te houden. Dit maakt de kans groter en groter dat hij ook de nacht droog door weet te komen. Je kunt ook de motivatie methode toepassen. Maak hiervoor een kalenderblad met bijvoorbeeld tien vakjes. Ieder vakje staat voor een nacht. Wanneer je kind de nacht droog doorkomt, mag hij een vakje wegstrepen. Heeft hij alle vakjes weggestreept? Laat hem dan iets leuks uitzoeken of kiezen wat er ’s avonds gegeten wordt.

Gebruik een plaswekker

Bereik je niet het gewenste resultaat met blaastraining? Dan biedt een plaswekker mogelijk uitkomst. Dit is een training waarbij je kind leert wakker te worden op het moment dat de blaas de hersenen laat weten dat hij vol zit. Een plaswekker staat in verbinding met een plasbroekje. Deze plasbroekjes bevatten een sensor. De wekker gaat af zodra de sensor in een plasbroekje de eerste druppels urine waarneemt. Doordat je kind plotseling gewekt wordt, sluit hij in een reflex de sluitspier van zijn blaas. Hierdoor heeft hij de tijd om naar de wc te gaan en hier zijn plas af te maken. Het kan soms een tijdje duren tot het kind snel reageert op de plaswekker, daarom is een waterdichte matrasbeschermer aan te raden.

Ga met je kind naar de dokter

Heb je al van alles geprobeerd, maar plast je kind nog steeds in bed? Maak dan eens een afspraak bij de dokter. Er kunnen namelijk lichamelijke problemen ten grondslag liggen aan bedplassen. Als dit het geval is, kan een dokter medicijnen voorschrijven. Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen die ervoor zorgen dat er minder urine wordt aangemaakt. Een dokter kan ook medicijnen voorschrijven die de rekbaarheid van de blaas van je kind vergroten.

Ook leuk om te lezen: Zindelijkheidstraining: zindelijk worden doe je zo

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids