3 dingen die je kunt doen wanneer je kind in bed plast

Tot een jaar of vijf is het gebruikelijk dat kinderen nog niet volledig dag en nacht zindelijk zijn. Variërend van een ongelukje tot regelmatig plassen in bed komt dan nog vaak voor en dat valt dan onder de nachtelijke zindelijkheid. Na die leeftijd spreek je van bedplassen. Ondanks dat hier een taboe op ligt, komt het vaker voor je denkt. Dit is een vervelend probleem voor zowel het kind als voor jou (extra wassen, gebroken nachten en misschien ook gevoelens van onmacht, omdat je wel wil helpen maar dit niet kan). Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om je kind te helpen stoppen met bedplassen.

Ga met je kind naar de dokter

Merk je dat het bedplassen een echt probleem is, ook voor je kind, ga dan langs bij de huisarts voor een doorverwijzing. Er kunnen namelijk lichamelijke problemen ten grondslag liggen aan bedplassen. Als dit het geval is, kan een dokter medicijnen voorschrijven. Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen die ervoor zorgen dat er minder urine wordt aangemaakt. Een dokter kan ook medicijnen voorschrijven die de rekbaarheid van de blaas van je kind vergroten. Heeft je kind geen medische problemen? Dan is het in elk geval fijn dat je dit hebt kunnen uitsluiten.

Begin met blaastraining

De blaas van een kind is nog niet bijzonder groot. Het gevolg hiervan is dat een kind over het algemeen sneller naar het toilet moet dan een volwassene. Waar volwassenen de nacht vaak probleemloos door kunnen komen zonder te plassen, is dit voor kinderen vaak niet het geval. Je kunt hier verandering in brengen door te beginnen met blaastraining. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt je kind ’s ochtends in korte tijd twee bekers water op laten drinken. Wacht vervolgens tot het plasmoment zich aandient en probeer dit telkens met tien seconden uit te stellen.

Wie aan de slag wil met blaastraining kan zijn kind ook in een maatbeker laten plassen. Daag je kind vervolgens uit om iedere ochtend net wat meer te plassen dan de ochtend ervoor. Hierdoor probeert je kind zijn plas zo lang mogelijk op te houden. Dit maakt de kans groter en groter dat hij ook de nacht droog door weet te komen. Je kunt ook de motivatiemethode toepassen. Maak hiervoor een kalenderblad met bijvoorbeeld tien vakjes. Ieder vakje staat voor een nacht. Wanneer je kind de nacht droog doorkomt, mag hij een vakje wegstrepen. Heeft hij alle vakjes weggestreept? Laat hem dan iets leuks uitzoeken of kiezen wat er ’s avonds gegeten wordt.

Pas deze methode niet toe als je merkt dat het echt niet lukt om droog te blijven. Een kalender kan dan demotiverend werken voor je kind en daarmee het probleem wellicht vergroten.

Gebruik een plaswekker

Bereik je niet het gewenste resultaat met blaastraining? Dan biedt een plaswekker mogelijk uitkomst. Dit is een training waarbij je kind leert wakker te worden op het moment dat de blaas de hersenen laat weten dat hij vol zit. Een plaswekker staat in verbinding met een plasbroekje. Deze plasbroekjes bevatten een sensor. De wekker gaat af zodra de sensor in een plasbroekje de eerste druppels urine waarneemt. Doordat je kind plotseling gewekt wordt, sluit hij in een reflex de sluitspier van zijn blaas. Hierdoor heeft hij de tijd om naar de wc te gaan en hier zijn plas af te maken. Het kan soms een tijdje duren tot het kind snel reageert op de plaswekker, daarom is een waterdichte matrasbeschermer aan te raden.

Als niks lijkt te helpen

Misschien heb je alle hulp volgens het boekje geboden, gekeken naar de oorzaak van het bedplassen (medisch, te diepe slaap, te veel drinken voor het slapen gaan of stress) en daarop geen oplossing kunnen vinden? Chantal schreef een ingezonden artikel over haar zoon en geeft een paar handige tips voor het geval het bedplassen echt niet stopt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven