Oplossingen als je kind stopt met het eten van fruit

Het is een beetje de dag waarvan je wist dat hij zou komen: het moment dat je kindje geen fruit meer wil. Dit komt vaak voor bij dreumesen, maar ook peuters kunnen ineens met ruim drie jaar de stekker uit hun eten trekken – zoals bij ineens het geval was. In dit artikel vind je handige tips en lees je meer informatie over waar dit gedrag vandaan komt.

Oplossingen als je kind geen fruit meer eet

In eerste instantie kan het best even schrikken zijn als ze niks meer lijken te eten: je wil toch dat je kind genoeg vitamines binnenkrijgt. In een aantal gevallen kan het helpen als je van fruit wisselt. Had je regelmatig bananen en appels in huis, probeer dan peer of druiven. Maar soms werkt ook dat niet. Onderstaande tips helpen als je dreumes even helemaal geen fruit meer lijkt te willen.

Kijk of je kan achterhalen waar het aan scheelt

Dreumesen kunnen vaak nog niet helemaal vertellen waar het aan scheelt, maar proberen mag altijd. Misschien is het de structuur of de smaak? Soms zijn ze eigenlijk al te moe om nog te eten en weigeren ze daarom. Wie kan je er op die manier toch iets aan doen.

Zorg dagelijks voor een vast fruitmoment

Ondanks dat je dreumes misschien een geen fruit meer wil, is het belangrijk dat je het toch blijft aanbieden. Probeer dit op een vast tijdstip te doen, zodat je kindje weet dat het fruitmoment eraan komt. Wat ook kan helpen, is het gebruik van dagritmekaarten. Hierop staat wat je die dag (of ochtend) allemaal gaat doen: aankleden, ontbijten, spelen, fruit eten, buitenspelen, lunch, middagdutje. Waarschijnlijk is het weigeren van zijn fruit een fase (zoals zoveel) en pakt hij het over een tijdje weer op.

Samen fruit eten

Vaak is het moment waarop je kindje fruit eet ook ideaal om gelijk de vaatwasser uit te ruimen of de spullen voor het buitenspelen vast klaar te zetten. Probeer desondanks toch even aan tafel te gaan zitten met je dreumes en neem zelf ook fruit. Zijn andere gezinsleden ook thuis? Laat die dan aanschuiven en mee eten, zodat je kind ziet dat fruit eten erbij hoort. Zien eten, doet eten. Is nog gezond ook!

Begin een moestuin met je fruitweigeraar

Misschien vindt je kindje fruit op het moment niet lekker, maar nee zeggen tegen iets dat je zelf hebt geteeld? Een moestuin is leuk om samen mee aan de slag te gaan. Wat dacht je van appels uit eigen boom? Verse aardbeien? Of een frambozen/bramenstruik? Als je samen het plantje hebt laten groeien, kan je vanzelf een keer oogsten. En dan vindt de grootste criticus het vaak ineens toch wel erg lekker! Duurt iets langer, maar kan de moeite waard zijn.

Geef ze inspraak tijdens het doen van de boodschappen

Nee, het is geen garantie. Zo wees mijn toen tweejarige dochter in de supermarkt een keer razend enthousiast naar de worteltjes toen ze met mijn ouders boodschappen deed. Eenmaal thuis nam ze een hap en spuugde het net zo hard weer uit. Toch kan het bij jonge kinderen weleens helpen om hen zeggenschap te geven over het fruit of de (snoep)groenten die ze kiezen. Neem dan alleen wel iets dat je zelf ook lust! Bij thuiskomst kan je het lekker samen opeten.

Laat ze meehelpen bij het bereiden van hun eigen fruithapje

Ga samen in de keuken staan en laat hen de druiven of het appeltje wassen. ‘Zelfgemaakt’ smaakt altijd beter. Banaan kunnen ze met een plastic mesje kleinsnijden en met een vorkje opprikken. Op die manier hebben ze meer controle en dat helpt.

Verwerk het fruit in sap, smoothie of moes

Onder het mom van ‘iets is beter dan niets’ kan je fruit en groenten ook tijdelijk verstoppen. Misschien lust je dreumes wel graag fruitmoes (in dat geval kan je ze kopen of vers maken en in een Squiz knijpzakje doen). Of maak er een smoothie van, pers sinaasappels uit – kan je ook weer samen doen. Overstappen naar vers fruit uit de hand komt vanzelf wel weer.

Bied fruit aan in de juiste porties

Vaak eten kinderen hun fruit het liefst in hapklare vorm. Dus schil de mandarijn en verdeel hem in partjes, snij druiven in tweeën of vieren, de banaan in plakjes (waarna ze zelf met een vorkje mogen prikken) en de appel in ‘appelfrietjes’. Op die manier kunnen ze het makkelijk zelf hanteren en soms dus ook beter eten.

tips oplossingen kind eet geen fruit meer

Maak gebruik van hun levendige fantasie

Op jonge leeftijd hebben kinderen een levendige fantasie. Dit helpt ook bij andere zaken waarbij kinderen hun hakken in het zand zetten, zoals tandenpoetsen, dus waarom niet als je kleintje even geen fruit meer wil? Als je vertelt dat superhelden of prinsessen dol zijn op fruit, willen ze soms toch een hapje nemen. Whatever works.

Maak er een fruitsalade van

Dat ziet er vrolijk uit en soms kan dat extra helpen om je dreumes weer aan het fruit te krijgen. Lekker om te verwerken in je fruitsalade? Framboos, gele kiwi, pruim, perzik, bramen, bessen, banaan, druif of aardbei.

Eet het fruit eens met andere kinderen samen

Het helpt soms als je een leeftijdsgenootje over de vloer hebt dat wel dol is op fruit. Ook hier geldt weer dat samen eten ervoor zorgt dat je eigen kind toch weer sneller een stukje fruit zal pakken; puur omdat de rest het doet.

Geef ze een stukje fruit tijdens als je uit eten gaat

Veel restaurants verwerken fruit in hun desserts. Ga je met kleine kinderen uit eten? Dan nemen ze misschien sneller een hapje dan thuis. Daarnaast bieden ze in restaurants soms fruitsoorten aan die je zelf misschien minder snel zou halen. Wie weet blijken ze dol op meloen of de blauwe bessen die bij jouw ijsje horen.

Meng fruit met wat yoghurt

Soms vinden kinderen het lekkerder als ze fruit in de yoghurt krijgen. Vooral banaan, framboos en aardbei zijn dan erg lekker, maar je kan natuurlijk ook variëren met andere fruitsoorten. Op die manier zien ze nog wel het hele stuk fruit en heb je de voordelen van de vezels die het fruit bevat, maar smaakt het voor je kind toch weer anders.

Voeg een beetje kaneel toe

Wist je dat kaneel niet alleen een caloriearme vervanger van suiker kan zijn, maar ook veel voordelen oplevert voor je gezondheid? Daarnaast is het hartstikke lekker. Dus snij een appeltje (of peer) in stukjes en bestrooi met een snufje kaneel.

geen fruit eten tips oplossingen

Presenteer het fruit op een speciale manier

Je kan het fruit ook op een leuke manier presenteren die aanspreekt bij je kind. Door één of meerdere fruitsoorten aan te bieden, hebben ze bovendien een eigen keus. Wie weet pakken ze dit keer geen druif, maar wel uit het bakje et banaan.

Als deze tips niet helpen en je kind fruit blijft weigeren?

Wel doen

  • Accepteer de situatie. Hoe moeilijk ook, je kunt ze nu eenmaal niet dwingen.
  • Blijf het fruit aanbieden.
  • Schenk niet te veel aandacht aan het weigeren van fruit: op die manier wordt het geen machtsmiddel. Bovendien gaat het vaak vanzelf weer over en pakken ze het na een tijdje weer op.
  • Gebruik meer groenten tijdens het avondeten en dan het liefst rijk aan vitamine C (zoals bijvoorbeeld broccoli). Maal de groenten heel klein met de keukenmachine, zodat je kind er niet veel van meekrijgt, of maak er groentespaghetti van.
  • Geef je kindje vitaminesupplementen.
  • Overleg met je huisarts of op het consultatiebureau als je het echt niet vertrouwt. Wie weet is er meer aan de hand. Of niet, maar dan kan een deskundig oordeel je misschien geruststellen.

Niet doen

  • Hoe moeilijk het ook is, probeer het niet te forceren. Als je verzandt in een machtsstrijd verlies je vooral veel energie en bereik je meestal toch niet wat je wil.
  • Boos worden: ze doen het uiteindelijk niet om jou te pesten.
  • Vervangers aanbieden, omdat ze zo’n trek hebben. Misschien vind je het sneu of wil je voorkomen dat ze honger hebben, maar daarmee maak je het jezelf waarschijnlijk alleen maar moeilijker. Dus geen (ontbijt)koek, rijstwafel of calorierijke drankjes geven als vervanging.

Waarom stoppen kinderen eigenlijk met het eten van fruit?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een kindje dat stopt met zijn fruit:

  • Het is een fase. Once again dus. Kinderen ontdekken in de dreumes- of peuter hun eigen ‘stem’ en gaan die ook gebruiken. Wanneer ze merken dat ze binnen bepaalde grenzen best mogen kiezen, is het minder interessant overal een strijd van te maken. Dus ‘wil je appel of banaan?’ kan al een verschil maken: ze hebben inspraak en dus het gevoel dat ze zelf iets kunnen kiezen.
  • Fysieke klachten die opspelen tijdens het eten van fruit. Zo zijn sommige kinderen allergisch voor bepaalde fruitsoorten of krijgen last van hun darmen.
  • Kinderen met ASS kunnen ook moeite hebben met eten, bijvoorbeeld vanwege een bepaalde structuur, kleur of geur. Het boek O jee, ik eet kan daarbij heel handig zijn.

Handige informatie over fruit en je gezondheid

Waarom moet je fruit eten?

Waarschijnlijk een behoorlijk open deur, maar toch goed om te weten: fruit is gezond. Het zit boordevol vitaminen, water en voedingsvezels. En als je een beetje afwisselt met verschillende soorten fruit, wen je een gevarieerd voedingspatroon aan. Tot zover niks nieuws. Maar wist je ook dat het een lager risico geeft op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker? Dus ook om die reden is het verstandig regelmatig fruit te eten. 

De belangrijkste vitaminen en mineralen in fruit:

  • Vitamine B11 (foliumzuur)
  • Vitamine C
  • Kalium

Hoeveel fruit moet je per dag eten?

Voor kinderen van 1-4 jaar oud raadt het Voedingscentrum 150 gram fruit per dag aan. Daarbij is het belangrijk dat je los fruit niet vervangt door vruchtensap, omdat dit vaak minder voedingsstoffen bevat en minder vezels.

Hoe eet je fruit op een gezonde manier?

  1. Gooi beschimmeld fruit altijd weg. Ook als je maar een heel klein plekje ziet: schimmel plant zich ook onzichtbaar voort. Bovendien levert rottend fruit ook weer meer fruitvliegjes op: iets dat je zeker in de zomermaanden moet zien te vermijden.
  2. Behandel fruit voorzichtig om beurse plekken te voorkomen en bewaar de meeste soorten in de koelkast. Banaan uitgezonderd.
  3. Voor bereiding: goed wassen om vuil en stof te verwijderen.
  4. Eet fruit bij voorkeur in de pure vorm: bewerkt (gepureerd of geperst) gaan er altijd belangrijke voedingsstoffen verloren.

Bijna alle kinderen doorlopen een fase waarin ze geen fruit meer willen eten. Met bovenstaande oplossingen komt het uiteindelijk over het algemeen weer goed. Hoe gaat of ging dit bij jullie? Kost het eten van fruit een dagelijkse strijd? Heb je opgegeven? Of gaat het allemaal zonder problemen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Kleber Cordeiro – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven