Nieuwe kinderwagen kopen? Bespaar tot € 900,00

Als je een babywinkel bezoekt, lijkt het bijna noodzakelijk om een fortuin neer te leggen voor een nieuwe kinderwagen. Maar is dat zo? In dit artikel geef ik mijn eerlijke mening over de aanschaf van een kinderwagen en waarop je moet letten. Ook staan er handige tips tussen om te besparen op je aankoop en waarom het belangrijk is te weten wat je zoekt. Met deze lijst kom je zeker uit bij een wagen die bij jullie (financiële) situatie past!

Nieuwe kinderwagen kopen? Dit moet je écht weten

De kinderwagens anno 2020/2021 zijn niet meer wat ze ooit waren. Tegenwoordig is het een verzameling aan high tech snufjes. En die snufjes mogen wat kosten. Je bent al snel € 1.000,00 kwijt aan een complete set inclusief reiswieg en buggy – de Maxi-Cosi en allerlei accessoires niet meegerekend. Het klinkt als een fijne koop. Wie weet krijg je zelfs een luiertas cadeau!

Maar is het dat ook? Met inmiddels drie kinderen en de vierde op komst zou ik mezelf in alle onbescheidenheid wel een expert kunnen noemen. Een expert die al twee keer een kinderwagen cadeau kreeg van zo’n fors bedrag, maar die inmiddels weet dat het heus niet altijd nodig is – zoals wel meer dingen van de babyuitzetlijst niet per se noodzakelijk zijn. In dit artikel vertel ik je alles over waar je écht op moet letten als je een nieuwe wagen aanschaft.

Hier moet je op letten als je een nieuwe kinderwagen koopt

Stel vooraf een lijstje op met eisen waar jullie kinderwagen aan moet voldoen

Omdat je tegenwoordig vaak niet meer alleen een wagen koopt, maar een compleet pakket, is het handig om vooraf samen te bespreken wat je zoekt.

 • Hoe vaak gaan jullie hem gebruiken?
 • Is het een aankoop die jullie willen doorgeven binnen de familie? Dan kan je ervoor kiezen een iets duurdere kinderwagen te halen die langer mooi blijft en meegaat.
 • Gaan jullie voor banden die je eventueel moet oppompen? Of wil je handige banden die in principe niet meer lek kunnen gaan?
 • Hoe belangrijk vinden jullie het design?
 • Waar zullen jullie de wagen het meest gebruiken? Een kinderwagen die je door het mulle zand moet rijden van het bospad achter je huis heeft andere kenmerken dan eentje die vooral gebruikt zal worden in de drukke stad.

Bedenk ook dat de duurste wagens worden gepresenteerd als de veiligste optie voor je kindje. Elke ouders wil immers de veiligste optie. Vergeet echter niet dat iedere wagen door belangrijke Europese keuringen is gekomen en daarmee al veilig is. Laat je dus niet te veel verleiden door verkooppraatjes, maar oriënteer vooraf vast online zodat je dichter bij jullie wensen blijft.

Is er geen goedkopere optie?

Wil je daadwerkelijk een compleet pakket? Of kies je liever tijdelijk een degelijke (tweedehands) kinderwagen en koop je later een goedkopere buggy erbij – zoals hieronder? Dat verlaagt de totale kosten behoorlijk. Misschien kies je er zelfs voor om jullie kindje de eerste maanden alleen maar te dragen. Dan zou je zelfs kunnen overwegen alleen een buggy te halen. Zeker omdat je de kinderwagen met wieg helemaal niet zo lang nodig hebt (tot ze rechtop zitten): een buggy is doorgaans al geschikt vanaf 6 maanden.

Daarbij hebben sommige bekende merken totaalpakketten voor lagere prijzen. Zo kan je een mooie Quinny Q-Move vinden voor € 299,00. Je hebt de voordelen (verstelbare duwstang, handige zwenkwielen, reiswieg én kinderwagen en adapterset voor de Maxi-Cosi), voor een veel lagere prijs. Natuurlijk, je zal hem niet moeten vergelijken met de uitgebreide varianten die voor vijfdubbele bedragen over de toonbank gaan, maar dat hoeft ook niet, toch?

Hoe soepel rijdt de wagen?

Wij kozen bij de oudste (inmiddels veertien jaar geleden) en Rose en May voor een Quinny. De belangrijkste reden is dat hij heel soepel rijdt. En nu zou je kunnen denken dat het niet veel uitmaakt, maar in mijn ervaring is dit toch een belangrijk punt. Zo hadden we namelijk ook tijdelijk een duowagen, toen May geboren werd. Het was een goedkoper, loodzwaar onding dat je nauwelijks de heuvel kon op krijgen. En met een lichaam dat nog moest herstellen van twee zwangerschappen achter elkaar, kostte dat eigenlijk te veel kracht. Ook ging hij de bocht niet makkelijk om.

Kortom, hoe soepel je kinderwagen is, is één van de belangrijkste punten als je een nieuwe gaat aanschaffen. Uiteindelijk loop je waarschijnlijk veel buiten met je kindje en dan kan dit maar beter in orde zijn.

Probeer waar mogelijk de kinderwagen in een winkel te testen of bij bekenden

De enige manier waarop je erachter komt of de kinderwagen van je dromen geen nachtmerrie blijkt, is door hem te testen. Vaar niet op het oordeel van vrienden of bekenden, want iedereen heeft andere wensen. Misschien maakt het jou minder uit of je kinderwagen uiteindelijk geschikt is voor een tweede zitje, omdat dit jullie enige kindje zal zijn, terwijl je vrienden om die reden een Bugaboo kochten.

Daarbij kan een wagen qua design hoge punten scoren, maar is de gebruikersvriendelijkheid stukken minder. Het loont daarom wel om langs de winkel te gaan en echt even een stukje te lopen met verschillende wagens.

Let op: bij babyspeciaalzaken verkopen ze vooral de dure merken. Deze zijn ingericht om je richting de kinderwagen van €1.000,00 of meer te lokken. Wees daarvan bewust: die ene customized Thule of Aston Martin doet de goedkopere Mutsy verbleken, terwijl die laatste ook een prima wagen is.

Is de kinderwagen makkelijk te demonteren?

Een verkoper is geoefend en zal je met een tandpastaglimlach laten zien hoe ontzettend makkelijk kinderwagen X in elkaar klapt. ‘Slechts één druk op de knop,’ verzekert hij jullie. Eenmaal thuis sta je te worstelen en kost het je een halfuur én een YouTube tutorial voor je hem door hebt.

Probeer daarom altijd zelf even hoe gemakkelijk het daadwerkelijk gaat. De eerdergenoemde duo-wagen die we hadden, leek volgens de reclame een eitje. Eenmaal thuis duurde het echt een paar weken voor ik het (on)handigheidje onder de knie had. Hadden we hem in de winkel getest, dan had ik waarschijnlijk met liefde een paar honderd euro extra neergeteld voor meer gebruikersgemak.

Heb je een flinke boodschappenmand?

Het nadeel van al die hypermoderne kinderwagens is dat ze lange tijd van de boodschappenmand een strak mini-mandje maakten waar nog geen luiertas in paste. Hoe onhandig dat is, merk je pas wanneer je met je pasgeboren baby de supermarkt ingaat. Twee pakken melk en hij zit vol.

Let daarom zeker op de boodschappenmand. De kans is groot dat je regelmatig een wandelingetje maakt voor wat boodschappen (heb je meteen een doel om te lopen) en het schiet niet op als je ze vervolgens niet kwijt kan. Gelukkig zijn de meeste merken inmiddels wel weer teruggekomen van hun eerdere keus. Maar toch: goed op letten!

Durf het even te laten bezinken

Elke babywinkel heeft het IKEA-effect. Je ging voor een oriëntatierondje, maar eindigt met een berg aan knuffels, het gevoel dat je niet meer kan verder leven zónder dat prachtige kamertje verderop en dat jullie die exclusieve Silver Cross met duwbeugel voorzien van hand gestikt leer gewoon heel hard nodig hebben.

Durf na je rondje door e winkel met lege handen terug te lopen naar de auto (oké, dat konijn van Happy Horse mag mee) en thuis nog eens goed na te denken. Welke opties bevielen jullie? Wat kost het in totaal? Zijn alle extraatjes wel noodzakelijk of kan het zonder? Slaap er een nachtje over en je zal zien dat de wagen van bijna € 4.000,00 gegarandeerd naar de achtergrond verdwijnt (tenzij je het geld over hebt en de prijs je niks uitmaakt) en je die goedkopere optie ook prima vindt.

Welke accessoires voor je kinderwagen zijn écht nodig?

Voor ik onderstaand rijtje opsom, wil ik wel graag opmerken dat dit is gebaseerd op mijn mening en die van een deel van mijn volgers op Instagram. Laat jullie keus hier niet vanaf hangen; het is slechts ter indicatie.

 • Regenkap:
 • Zonnekap:
 • Parasol:
 • Zitje of staplankje voor ouder kind:
 • Voetenzak:
 • Bekerhouder:
 • Muskietennet:
 • Snacktray:

Wil je graag iets hebben dat je kindje beschermt tegen wind, invloeden van buitenaf of felle zon? Dan is de Dooky cover ideaal (en veilig). In onze review lees je er alles over.

Wat je écht nodig hebt in een kinderwagen

In dit artikel vertelde ik waarop je kunt letten als je een nieuwe kinderwagen koopt. Wanneer je wil besparen zou je kunnen overwegen zes maanden exclusief te dragen en alleen een buggy te halen of de goedkopere optie van een merkwagen te kopen. Ook loont het de moeite om er nog een nachtje over te slapen. Die wagen van € 1.000,00 is weliswaar handig en als jullie het graag willen zeker de moeite waard, maar heus niet noodzakelijk!

Om maar te zeggen: je hoeft zeker geen peperdure kinderwagen aan te schaffen om toch een goede koop te hebben. Afhankelijk van jullie wensen en voorkeuren kan je het uiteindelijk zo duur maken als je zelf wil. Ga je voor dragen en aansluitend een buggy? Dan bespaar je jezelf zomaar € 900,00 die je mooi aan iets anders kan besteden. Willen jullie wel een moderne wagen, voorzien van de nieuwste snufjes? Dan is er gelukkig ook genoeg keus! Wat gaan jullie doen? Kies je voor een duurdere optie of juist een goedkope kinderwagen?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven