Voor altijd een opgeruimde keuken in slechts 4 stappen

Misschien heb je weleens (verlekkerd) gekeken naar programma’s als The Home Edit op Netflix of één van de shows van Marie Kondo? Zo’n opgeruimde en georganiseerde keuken willen we stiekem allemaal. Gelukkig zijn strakke keukenkastjes echt binnen handbereik (en een stuk simpeler dan je wellicht denkt). Hoe je ook zo’n opgeruimde keuken krijgt met overzicht en rust? In dit artikel vind je de handigste tips.

Wat heb je nodig voor een opgeruimde keuken?

Wanneer je aan de slag gaat met het opruimen van je keuken is het handig om de rust en ruimte te hebben. Bij voorkeur dus als de kinderen op school zijn en/of bij een oppas(oma). Dan werk je veel makkelijker en sneller door. Lukt dit niet? Deel onderstaande dan op in fases of inventariseer wat je hebt door het op papier te zetten en aan de hand daarvan een logische indeling te maken. Waar een wil is…

Wat je verder nodig hebt?

  • Weck- of voorraadpotten om bepaalde voedingswaar in op te slaan, zoals suiker, koffie en meel. Het blijft dan niet alleen beter bewaard, ook voorkom je dat de zak suiker omvalt en je halve keukenkastje ermee vol ligt. En het staat netjes!
  • Etiketten, zoals deze Avery etiketten, om duidelijk te maken welke producten je in welke pot hebt gedaan.
  • Bakjes om bijvoorbeeld je broodbeleg te kunnen categoriseren. Denk aan de witte Variera van Ikea of , waarin je makkelijk meerdere producten kwijt kunt.

Zo ruim je de keuken op in maar 4 stappen

Haal alles uit je keukenkastjes per categorie

De reden hiervoor is simpel. Zoals Marie Kondo ook zegt, is het belangrijk dat je overzicht krijgt van alles dat je hebt. Alleen dán kan je goed opruimen. Het kan best even schrikken zijn als je ziet hoeveel spullen je in de loop van de jaren hebt verzameld, maar tegelijkertijd is die reality check belangrijk om echt het verschil te gaan maken.

Opruimen doe je het liefst per categorie:

  • Etenswaar
  • Serviesgoed
  • Apparatuur
  • Schoonmaakmiddelen
  • Overige (denk aan batterijen, aluminiumfolie en alles wat je in je rommellaatje hebt)

Vervolgens loop je alle spullen na. Zijn de voedingsmiddelen bijvoorbeeld nog houdbaar? Werkt alle apparatuur naar behoren? Heb je alle bekers en glazen in je kast op dagelijkse basis nodig? (Het is de overweging waard om het dure kerstservies en de extra glazen/mokken die je met verjaardagen gebruikt in een bak op zolder te zetten om zo extra ruimte te creëren in je keuken)

Tip! Durf weg te gooien, te verkopen of te delen met anderen. Zo kan een broodbakmachine erg handig zijn als je dagelijks brood bakt. Doe je dat slechts eens per jaar of nog minder vaak, overweeg dan om de machine met iemand te delen. Of vervang hem voor een broodvorm: die neemt aanzienlijk minder plek in.

Kan je je spullen handiger bewaren?

Wie dol is op programma’s waarin ze het huis reorganiseren, weet als geen ander dat je niet zonder glazen (weck)potten, etiketten en bakjes kan. Dat voelt wellicht als een investering, maar is absoluut de moeite waard. Als iedereen in één oogopslag ziet wat waar staat, hoeft het kastje of de lade niet meer overhoop gehaald te worden. Daarnaast zijn afzonderlijke bakjes makkelijker netjes te houden dan wanneer je alle spullen los in de kast hebt staan.

Merel: Toen ik, gedreven door nesteldrang, het ene na het andere opruimprogramma op Netflix verslond, besloot ik rigoureus de keuken aan te pakken. Gelukkig! Ik heb hier namelijk nog steeds veel plezier van en de kastjes zijn van binnen nog altijd netjes. Zeker de la met bakspullen. Hier staan potten met verschillende soorten suiker en meel. Dankzij de etiketten, zoals je die dus ook bij Avery kan bestellen, pak je nooit meer de verkeerde soort. En wil ik even tussendoor opruimen, dan is dat gewoon veel sneller gepiept. Ideaal, met ons drukke gezin.’

Deel de kasten logisch in

Omdat je alles per categorie hebt nagelopen en uitgezocht, is het makkelijker om het meteen op die manier op te ruimen. Het voordeel hiervan is dat je, als je nieuwe spullen koopt, alles ook weer op een logische plek kunt wegzetten. Zo behoud je het overzicht op de lange termijn.

Denk aan een la of kast met bakspullen, eentje met ontbijtproducten, broodbeleg en wellicht supplementen die je bij het ontbijt gebruikt, maar ook een kast met serviesgoed of etenswaren en kruiden/specerijen voor het avondeten. Dit maakt het voor de kinderen makkelijker om spulletjes op te ruimen en op de juiste plek weg te zetten.

Houd de keuken regelmatig bij

Je hebt nu een goede basis om mee te werken. Dat is echt de helft. Je systeem werkt, omdat jij hebt bedacht wat waar moet staan. Je kinderen kunnen meewerken, omdat ze in één oogopslag begrijpen wat waar bij hoort. En op de lange termijn zal je dus ook veel minder werk hebben om de keuken netjes te houden. Je hoeft het alleen nog maar bij te houden en dat is een stuk simpeler dan alles, zoals vroeger, eruit te halen en moedeloos te worden van de chaos. Dit bijhouden kan op verschillende manieren (en meerdere dagen):

  • Controle op de houdbaarheid van voeding
  • Een doekje door de kasten halen (bakjes en potten optillen, meer hoef je nu niet meer te doen)
  • De bakjes en potten schoonmaken

Het opruimen en vervolgens bijhouden van je keuken is simpeler dan je denkt. Het enige dat je nodig hebt, is een systeem dat werkt, goede potten, bakjes en etiketten. Ga jij aan de slag met deze tips?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Netrun78 – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven