Openbaar vervoer in Barcelona: reizen met de 5dagenkaart

Als je naar Barcelona op vakantie gaat, lijkt het aantrekkelijk om een ritje met de hop on, hop off bus te doen. Toch kan een 5-dagenkaart voor het openbaar vervoer ook handig zijn. Het OV in Barcelona is namelijk heel simpel en na één ritje weet je wel hoe het werkt. De metro en bus brengen je vrijwel overal. Hoe het openbaar vervoer in de Catalaanse hoofdstad werkt? Wij delen onze beste tips met je.

Reizen met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer heeft in Nederland geen bijster goede naam: het is duur, de aansluiting loopt regelmatig mis en in sommige woonplaatsen moet je zelfs een bus bestellen als je het dorp uit wil. Hoe anders is wereldstad Barcelona! Je kunt hier reizen met de metro en bus. Elke vijf minuten komt er een nieuwe metro aan, dus je hoeft nooit lang te wachten. Het systeem is verder simpel en de aansluitingen staan doorgaans goed aangegeven. Daarbij is het relatief goedkoop: voor € 38,20 per persoon koop je een kaart die vijf dagen geldig is (je kan deze meerdagenkaarten ook aanschaffen voor 2, 3 of 4 dagen). Je kan dan door de hele stad reizen. Het is dan ook dé manier om door deze prachtige stad te reizen.

Let op! Wil je graag verschillende musea bezoeken? Dan kan de Barcelona Card voordeliger zijn. Verder is het goed om te weten dat reizen buiten de stad apart betaald moet worden. De rit van het vliegveld naar de stad kost ongeveer € 6,00 per persoon. In sommige gevallen staat er iemand buiten de bus die hiervoor kaartjes verkoopt met een mobiel pinapparaat.

openbaar vervoer barcelona tips
Op elk metrostation (en in elke metro) lees je gemakkelijk af welke haltes er nog komen; let op de pijltjes links en rechts voor de rijrichting. Deze gaat dus richting de Sagrada Familia.

Tips voor wie reist met het OV in Barcelona

Je hoeft maar één keer in te checken in de metro

Of je nu alleen de L3 neemt of L5, 8 en 1 maakt niet uit. Je hoeft bij de metrostations maar één keer in te checken. Aan de voorkant van het apparaat steek je het kaartje erin, bovenop pak je hem eruit. Pas wanneer je het kaartje pakt, gaan de deurtjes open en kan je doorlopen. Op de terugweg is het nog makkelijker: je gaat voor de poortjes staan en die openen automatisch. Je hoeft dan je kaartje niet meer te gebruiken.

Google Maps is je grote vriend

Waar je in Nederland (als dertig- of veertigplusser) misschien sneller 9292ov.nl erbij pakt om te zien hoe je moet rijden, is Google Maps je vriend in Barcelona. Je typt je bestemming en krijgt de optie om openbaar vervoer te selecteren. Hier staat exact uitgeschreven welke bus- of metrolijnen je kunt kiezen, hoeveel haltes je moet blijven zitten en – eenmaal op de plaats van bestemming – welke uitgang nodig is. Na enkele dagen zit al beter in je hoofd welke kant je ongeveer op moet en zal je nog maar een snelle blik op Maps hoeven te werpen.

Gebruik de routekaartjes die bij elk metrostation staan

Wie met de metro rijdt, doet er goed aan om ook de eindbestemming in zijn hoofd te printen. Zo weet je gelijk aan welke kant je moet instappen. Verder zie je hier meteen hoeveel haltes je nog moet wachten voor je weer kan uitstappen. De komende halte wordt in de metro zelf aangegeven met een knipperend lichtje en omgeroepen. Dat laatste is echter goed opletten: op het bandje hoor je slechts kort welke halte nu komt.

reizen met openbaar vervoer barcelona tips

Voorin instappen, achterin eruit

Rijd je met de bus? Dan stap je naar binnen aan de voorkant. In Barcelona is het gebruikelijk dat iedereen netjes wacht op zijn beurt, en dus niet – zoals bij ons – aan alle kanten voordringt. Kort achter de chauffeur staat een apparaat waar je je kaartje insteekt. Daarna kan je een plekje kiezen. De haltes staan aangegeven op een elektronisch bordje voorin de bus.

Spaans en Catalaans

Barcelona is de hoofdstad van de provincie Catalonië. Dit is een gebied met een rijke historie en grote drang naar onafhankelijkheid. De regionale regering is dan ook groot voorstander van het gebruik van Catalaans. Daarom zal je soms in de metro misschien even gek opkijken als bepaalde woorden anders worden geschreven.

Wat je verder moet weten over het openbaar vervoer in Barcelona

Hete perrons, koele metro’s

De perrons kunnen behoorlijk warm zijn, bijna alsof er hete lucht wordt geblazen. De metro’s daarentegen zijn heerlijk koel. Dat is best even lekker na een rondje wandelen door deze prachtige stad. Je zou er bijna nog een paar haltes voor blijven zitten…

Straatartiesten

Als je een paar dagen in Barcelona hebt rondgelopen, weet je ook dat straatartiesten overal opduiken. Zelfs in de gangen tussen de metrostations. Het is de overweging waard om altijd wat kleingeld op zak te hebben, zodat je iets kunt geven. Veel artiesten spelen prachtig.

Kleed je een beetje zoals de rest

Om te voorkomen dat je nog net geen papiertje op je rug hebt staan met ’toerist’ erop in koeienletters, is het slim je zo snel mogelijk aan te passen aan de inwoners van Barcelona. Op die manier val je minder op en zal je minder snel ten prooi vallen aan zakkenrollers. Kies het liefst voor een beetje neutrale kleding die meer bedekt. Dus geen shorts en sandalen.

Je ontdekt Barcelona op een heel andere manier

Mijn oudste dochter en ik waren in augustus 2022 in Barcelona. In eerste instantie overwoog ik de toeristische hop on, hop off bustour te doen; meer uit gemakzucht eigenlijk. Eenmaal op El Prat besloten we in een opwelling de 5 dagenkaart te bestellen voor het OV. Na een zweterige tocht door de ondergrondse, een tikje verward door de grote hoeveelheid routes die je overal had, kwamen we op de hotelkamer aan en twijfelde ik enigszins aan dit hele avontuur. Was dit wel iets voor ons?

Een paar dagen later reden we echter met de metro en bus door de stad of we nooit anders hadden gedaan. Het is echt dé manier om Barcelona te ontdekken. Aan de hand van de trekpleisters op het lijstje van de toeristische bustour maakten we ons eigen ritje. Het geeft meteen de vrijheid om te doen waar je op dat moment zin in hebt. Zo reden we van de Sagrada Familia naar Casa Battlò en Casa Mila, en besteedden de rest van de middag aan shoppen op de Avinguda del Portal de l’Àngel – een lange winkelstraat vanaf het Plaça Catalunya door de wijk Barri Gòtic.

Ik vond het heerlijk dat we niet hoefden na te denken of we die dag nog verder wilden reizen met de bus, maar dat we lekker konden doen waar we zelf zin in hadden. Daarbij voelde het bijna of we in Barcelona woonden. Vanaf ons hotel (Amrey Sant Pau, dichtbij het prachtige oude ziekenhuis) konden we alle kanten op met zowel de metro als bus. Als we nog eens naar deze stad gaan, neem ik dan ook zeker opnieuw een 5-dagenkaart voor het openbaar vervoer.

Ben jij met het openbaar vervoer door Barcelona gegaan? Of wil je dat doen en heb je nog vragen? Vind jij zo’n hop on, hop off bus juist ideaal? Laat het ons weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©BearFotos – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven