Ik deed een Open your heart ceremonie | Review

Je hart symbolisch breken en de stukken weer aan elkaar lijmen met goud – de Open your heart ceremonie van Bahar Shahi zou volgens sommigen een rauw, intens proces zijn van zelfinzicht en zelfcompassie. Aangestoken door dat enthousiasme besloot ik mijn eigen keramieken hart te kopen. Of deze hartenreis echt zo vol baanbrekende inzichten zat? Ik vertel je er alles over in deze review.

Waarom kocht ik het keramieken hart?

Ergens vorig jaar las ik een artikel in Happinez waarin Bahar Shahi vertelde over haar bedrijf. Ze verkoopt keramieken harten die je eerst kapot moet maken, waarna je ze ritueel weer aan elkaar lijmt met gouden lijm. Het bleef hangen. Misschien kon ik ook eens zoiets proberen, ik was benieuwd naar het effect en of het daadwerkelijk een gevoel van heling zou geven. Uiteindelijk kocht ik voor € 39,95 (inmiddels zijn ze € 44,00 per stuk) een groenkleurig hart.

Het lag een aantal maanden in de kast. Niet dat ik er niets mee wilde, maar de dagelijkse bezigheden vergden op dat moment veel van me. Ik was continu bezig: met de kinderen, het huishouden, mijn bedrijf en, voor zover daarnaast nog mogelijk, mijn sociale leven. Een uur de tijd nemen om ritueel mijn hart te breken? Ik moest door… Zo trokken de maanden voorbij, het werd herfst. Eind november besloot ik eindelijk tijd te maken.

De reden waarom ik het kocht? Naast het verlies van Nova en andere familieleden heb ik best wat meegemaakt. Zaken die ik inmiddels, gevoelsmatig, echt hun plek heb gegeven, maar waarvan ik dacht dat een rituele heling misschien alsnog geen kwaad kon. En daarnaast was ik gewoon nieuwsgierig. Is het de € 40,00 waard?

open your heart ceremonie review

Review Open your heart: werkt zo’n ceremonie?

Wat krijg je voor je Open your heart ceremonie?

Na de aankoop kreeg ik een doosje thuisgestuurd. Hierin zat natuurlijk het keramieken hart, maar ook een zachte doek, gouden lijm en een boekje met uitleg. Het doek is handgeweven en gemaakt van katoen.

Hoe werkt de Open your heart ceremonie?

  1. Je volgt een geleide hartmeditatie. Hierbij keer je rustig naar binnen, creëer je ruimte in je hart om jezelf open te stellen en om heel bewust de ceremonie aan te gaan.
  2. Met een steen sla je het hart kapot. Je wikkelt het hierbij in het doek en slaat, niet te hard, om je hart te breken.
  3. Op de scherven schrijf of teken je waardoor je hart is gebroken. Dat kunnen woorden zijn of zelfs hele zinnen, maar ook verbeeldingen van je verdriet – zoals met een tekening.
  4. Gebruik het flesje goudlijm om de scherven weer aan elkaar te plakken.

Het hart is gebroken, dus sommige stukjes zullen niet meer passen.

Hoe vond ik de ceremonie zelf?

Hoewel de meditatie heel prettig was en ik echt heel rustig aan de ceremonie begon, merkte ik al snel dat er een aantal praktische dingen knaagden. Met wat voor steen sla je het hart bijvoorbeeld kapot? Uiteindelijk pakte ik mijn rozenkwarts, ook omdat dit de steen van de liefde is. Achteraf weet ik niet of het nu heel verstandig is om een kristal te gebruiken voor zo’n ritueel, maar ik vond het ergens toch passend.

Goed, toen die uitdaging getackeld was, diende de volgende zich aan. Hoe hard moet je slaan? ‘Niet te hard’, stond in de uitleg, maar toen ik zacht tikte, bleef het hart heel. Vervolgens sloeg ik en bestond het uit slechts twee of drie stukken – te weinig om mijn hele ziel op bloot te leggen. Nou ja, om een lang verhaal kort te maken: de keer daarop lagen er ontelbaar snippertjes keramiek verspreid over het katoenen doek. Dus waarschijnlijk had het inderdaad een tandje minder hard gemogen. Gelukkig bleven er een paar goede stukken over, dus het schrijven kon beginnen.

Niet veel later besefte ik echter dat ik geen idee meer had hoe alles aan elkaar moest. Mijn ceremonie had misschien heel mooi kunnen zijn, maar werd nu vooral een aaneenschakeling van klunzigheid. De gouden lijm liet afdrukken achter op het hart en daardoor ziet het er nu smoezelig uit in plaats van dat het een esthetische toevoeging is op het interieur. Daarom heb ik hem maar achteraf in een kast gezet. Wel in de buurt, maar niet in het zicht.

eindresultaat open your heart ceremonie

Werkt zo’n Open your heart ceremonie echt?

Tips om de ceremonie goed aan te pakken

Als je overweegt een keramieken hart te kopen om je eigen hart te helen, doe dan je voordeel met mijn onhandige aanpak:

  • Beslis vooraf met welke steen je het hart kapot slaat.
  • Houd in de gaten welke stukken waar horen, zodat je niet na afloop zo hoeft te puzzelen en het idee hebt dat het helemaal niet meer past.
  • Blijf met je vingers van de lijm af. Klinkt alsof ik tegen mijn kinderen praat trouwens, maar echt, het komt het aangezicht van je hart ten goede.

Persoonlijke inzichten na de ceremonie

Ik vond het leerzaam om te merken dat ik:

a) enorm kan twijfelen over details, zoals welke steen ik het best kan gebruiken om zo’n hart te breken

Kennelijk ben ik zo’n perfectionist dat alles moet kloppen. Blijkbaar zelfs tijdens een ritueel waarbij ik de enige aanwezige ben en de uitkomst volledig voor mijzelf is. Iets om aan te werken dus.

b) me rot kon voelen over het morsige uiterlijk van mijn hart

Door de lijm uit te smeren met mijn vinger, omdat ik net iets te veel had gebruikt, werd het een viezige vlek. Ik had er dus beter vanaf kunnen blijven. Daardoor baalde ik zo enorm dat ik bijna in staat was een nieuw hart te kopen en de ceremonie goed uit te voeren, zodat ik het nieuwe hart wél in het zicht wilde zetten.

Ik vond het een interessant inzicht. Kennelijk wil ik mijn gebroken hart aan de wereld laten zien – of in elk geval neerzetten op een plek waar anderen ook komen. Verder kwam mijn perfectionisme opnieuw terug: het moest blijkbaar mooi zijn om goed genoeg te zijn. En dat terwijl een gebroken hart nu eenmaal soms van alles heeft doorstaan. Ook een poging om de lijm ‘weg te poetsen’ – zoals in het echte leven eveneens kan gebeuren.

hart scherven open your heart ceremonie

Wat was het effect van de Open your heart ceremonie?

Of het echt werkt? Dat weet ik niet helemaal. Enerzijds was het helend om bewust bezig te zijn met de momenten waarop mijn hart werd gebroken. Hoe vaak doe je dat immers? Door dit op te schrijven en hier op een zekere manier afscheid van te nemen, voelde ik me lichter. Het allesomvattende, diepgaande moment dat in een review op de website werd beschreven, bleef echter uit. Maar misschien waren mijn verwachtingen te groot, dat kan natuurlijk ook.

Toch ben ik wel blij dat ik de ceremonie heb gedaan. Niet alleen omdat ik een paar waardevolle inzichten kreeg over mijzelf en mijn leven, maar ook omdat ik een moment nam om heel bewust stil te staan bij mijn leven. Het is oké om verdriet te voelen over de keren dat anderen je intens pijn deden. Je hoeft niet altijd alles weg te lachen of met opgeheven hoofd door te wandelen, of er niets is gebeurd. De acceptatie van het simpele feit dat mijn hart een aantal keren is gebroken, dat ik verschillende mensen om me heen mis en dat ik – net als de keramieken variant – bepaalde stukjes nooit meer terug krijg, vond ik eigenlijk best heel beeldend.

Of een ander de Open your heart ceremonie kan gebruiken en of deze werkt, kan ik niet goed inschatten: ik ben weliswaar optimistisch, maar niet zo lyrisch als sommige anderen. Het moet bij je passen en bij de fase waarin je zit, waarschijnlijk. Tegelijkertijd denk ik dat het voor iedereen goed is om soms stil te staan bij het feit dat je op verschillende momenten in je leven met hevig verdriet te maken kreeg, dat het goed is om dat onder woorden te brengen en op een creatieve manier weer mooi te maken. Ik deed dat voorheen eigenlijk helemaal niet. Daarom heb ik dus geen spijt van mijn aankoop.

Meer informatie over de Open your heart ceremonie

Via de website vind je meer informatie en kan je je eigen hart kopen, inclusief het eerdergenoemde pakket en een geleide meditatie. Verder is het mogelijk om nog een aantal betaalde hartmeditaties aan te schaffen en om dit ritueel onder begeleiding van Bahar uit te voeren (The Golden Heart Journey). Houd hiervoor de site of socials goed in de gaten.

Heb jij ooit een soortgelijk (of dit Open your heart) ritueel uitgevoerd? Hoe beviel dat? Of ben je nieuwsgierig en heb je vragen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties! Laat je het me weten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ik heb deze review uit eigen beweging geschreven. Het hart heb ik zelf aangeschaft.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven