De feestdagen, verjaardag, verjaardag van broertje of zusje, zwemdiploma, rapport, sportprestatie of ‘zomaar tussendoor’- het lijkt tegenwoordig niet op te kunnen bij opa’s en oma’s. Regelmatig overstelpen ze de kleinkinderen met cadeau. Met name nog meer speelgoed, terwijl ze al zoveel hebben. Hoe ga je hiermee om en hoe geef je vriendelijk, maar duidelijk je grenzen aan?
Opa en oma geven grote cadeaus: wat is het probleem?
Als je ouders niet in de buurt wonen, weinig interesse tonen of helaas niet meer in leven zijn, lijkt het misschien een onzinnig probleem. Nou en; ze verwennen de kleinkinderen wat, geven cadeaus uit liefde en vinden het heerlijk om iets te kopen. En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, tot op zekere hoogte. De gedachte achter die veelheid aan cadeaus is vaak heel erg lief. Toch vliegen sommige opa’s en oma’s een beetje uit de bocht. Ze hebben nu een budget tot hun beschikking waar ze vroeger alleen van konden dromen, kregen zelf wellicht weinig speelgoed en vinden het vooral leuk om hun kleinkinderen iets moois te geven. Zonder dat ze denken over de consequenties.
Dat leidt ertoe dat je als ouders regelmatig weer plek moet maken voor het zoveelste cadeau van opa en oma. Een veertigste kleurboek, terwijl je kind daar niet van houdt, nóg een verfdoos, berg klei, auto, de derde winterjas, talloze boeken of, misschien erger, wéér een tas vol goedkoop speelgoed dat na drie keer spelen uit elkaar valt. Daarbij is het ook niet leuk als je in één keer de hele serie compleet krijgt, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Oké, kinderen vinden het op de korte termijn vaak prima, maar op de lange termijn leer je hier helemaal niks van.
Wat maakt die veelheid aan cadeaus zo vervelend?
- Als ouders heb je soms geen enkele kans meer zelf nog iets te geven, omdat je kind al zo onwijs veel krijgt.
- Je wil je kind bepaalde lessen meegeven: cadeaus horen speciaal te zijn. Verwennen kan ook in de vorm van liefde en aandacht (en dat blijft langer hangen dan de zoveelste doos vol Playmobil).
- Je moet het speelgoed allemaal kwijt. Heb je veel te veel spullen in huis, dan maakt dat je kind niet gelukkig en jou – als je van een opgeruimd huis houdt – ook niet.
- Vaak spelen ze met de helft niet eens, omdat ze al genoeg hadden.
Kortom, zoveel cadeaus geven is zonde van het geld en de tijd die besteed is aan het kopen van een cadeau. De manier waarop je kind uiteindelijk reageert op cadeaus (verveeld, ze zien het als vanzelfsprekend of gaan verwachten dat anderen ook voortaan iets meenemen), is evenmin wenselijk. De hamvraag is daarom: hoe ga je hiermee om?
Hoe ga je om met opa’s en oma’s die te veel verwennen?
Ga het gesprek aan en leg duidelijk jullie opvattingen uit
Dit is niet het moment om de boodschap omfloerst te brengen, je zal duidelijk moeten zijn. Je kunt dat prima op een vriendelijke manier doen waarbij je erkent dat het lief bedoeld is, maar dat het niet strookt met jullie opvattingen over het geven van cadeaus.
“Ik vind het fijn dat je zoveel om ons kind geeft en hij is helemaal gek op jou. Je geeft alleen erg veel cadeaus en we merken aan hem dat hij er inmiddels vanuit gaat dat als je langskomt, je iets voor hem hebt. Bovendien kunnen we het niet kwijt en we zien dat ze er bijna nooit mee speelt, omdat ze al zoveel andere spulletjes heeft.”
Geef ook aan dat het allemaal niet nodig is. Jullie kind komt uit een warm nest, heeft een dak boven zijn hoofd en te eten. De basis zit goed. Een cadeautje is een extraatje en moet dat ook blijven. Bovendien is het toch ook zonde van het geld als je kind er niet blij mee is of het na drie keer spelen moet weggooien, omdat het alweer kapot is?
Spreek vaste momenten af en/of bedragen
Om de kooplust en het totale aantal cadeaus enigszins in te dammen, kan je afspreken om alleen op bepaalde momenten een cadeautje te geven. Zo is de verjaardag of een feestdag een mooi moment. Daarbij kan het slim zijn om ook een maximaal bedrag aan te geven. Voor € 20,00 kan je al iets heel leuks kopen. Alternatief is de 4 cadeautjes regel. Vergeet dan niet aan te geven dat je met zijn allen vier cadeaus geeft, en niet per persoon 😉 Vraag bovendien specifiek wat je fijn vindt: een klein zakje paaseitjes met Pasen, een bescheiden geldbedrag bij diploma’s en rapporten en een chocolademedaille of bloemetje bij de avondvierdaagse.
Neem het cadeaus kopen uit handen
Is niet echt leuk voor hen, zeker als oma of opa heel graag winkelt, maar dit beperkt de schade. Ze kunnen dan nog steeds kiezen om een groter bedrag over te maken; jij koopt het cadeau en kan het geld dat overblijft op een rekening zetten of teruggeven. Zo voorkom je exorbitante cadeaus met feest- en verjaardagen, en bespaart iedereen geld.
Stel een alternatief voor
Uiteindelijk willen je ouders jullie alleen maar helpen en misschien iets extra’s geven met de cadeaus. Het komt uit een goed hart. Toch is het natuurlijk zonde wanneer dat dure cadeau of het zoveelste kleurboek op zolder belandt of weer wordt doorgegeven aan een ander kindje. Wat je kan voorstellen?
- Spreek af dat wanneer ze iets tussendoor merken dat ze iets willen kopen, ze dat bedrag op een spaarrekening storten.
- Vraag een financiële bijdrage aan een groter cadeau (fiets, trampoline).
- Stel voor dat ze jullie kind meenemen op een dagje uit naar bijvoorbeeld een pretpark, museum of dierentuin. Daarmee maken ze waardevolle herinneringen voor later en dat zal je kind voor altijd koesteren.
Geef de cadeaus mee terug naar hun huis
Blijven ze kopen en lijkt er geen stop op te zitten? Dan is het beter om de cadeaus weer mee terug te geven. Jullie gesprekken en alternatieven halen niks uit. Eenmaal daar zullen ze zien dat er vaak weinig mee gespeeld wordt, het onnodige uitgaven waren en – in een gunstig geval – hoe immens veel er eigenlijk wordt gekocht.
Blijf met elkaar in gesprek
Misschien vind je het ongelooflijk storend en neemt de wanhoop toe met elke keer dat ze een nieuw cadeau meegeven. Toch is het belangrijk dat je op een respectvolle manier blijft praten. Soms helpt het om recht op de man (of vrouw) af te vragen hoe zij opgroeiden. Welk speelgoed vonden zij leuk? Waar werden zij blij van als kind (of: wat waren uitdagingen)? Soms zal je dan tot de ontdekking komen dat je (schoon)ouders in armoede opgroeiden. Of dat hun dronken vader het grotere speelgoed regelmatig verkocht zijn alcoholverslaving te kunnen bekostigen. Achter de veelheid aan cadeaus kan een verdrietig verhaal schuil gaan.
Daarnaast mag er ook plek zijn voor de teleurstelling van opa en oma, die zich wellicht afgewezen voelen als jij hun cadeaus weigert. Toon daar begrip voor, als je met elkaar praat. Benadruk dat jullie allebei het beste voorhebben met de (klein)kinderen en dat jullie opvattingen over het juiste nu eenmaal kunnen verschillen. Op termijn leidt dat hopelijk tot meer rust en een gulden middenweg.
Herkennen jullie dat opa en oma regelmatig veel en dure cadeaus geven? Hoe ga jij ermee om?
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). We vinden het natuurlijk heel gezellig als je ons komt volgen op Instagram.
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijke update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Dusan Petkovic – Shutterstock