Opa en oma geven te veel grote cadeaus – help, wat nu?

De feestdagen, verjaardag, verjaardag van broertje of zusje, zwemdiploma, rapport, sportprestatie of ‘zomaar tussendoor’- het lijkt tegenwoordig niet op te kunnen bij opa’s en oma’s. Regelmatig overstelpen ze de kleinkinderen met nog meer speelgoed, terwijl ze al zoveel hebben. Hoe ga je hiermee om en hoe geef je rustig en duidelijk je grenzen aan?

Opa en oma geven grote cadeaus: wat is het probleem?

Als je ouders niet in de buurt wonen, weinig interesse tonen of helaas niet meer in leven zijn, lijkt het misschien een onzinnig probleem. Nou en; ze verwennen de kleinkinderen wat, geven cadeaus uit liefde en vinden het heerlijk om iets te kopen. En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, tot op zekere hoogte. Want sommige opa’s en oma’s vliegen een beetje uit de bocht. Ze hebben nu een budget tot hun beschikking waar ze vroeger alleen van konden dromen, kregen zelf wellicht weinig speelgoed en vinden het leuk om hun kleinkinderen iets moois te geven.

Dat leidt ertoe dat je als ouders regelmatig weer plek moet maken voor het zoveelste. Een veertigste kleurboek, terwijl je kind daar niet van houdt, nog een verfdoos, berg klei, auto, de derde winterjas, talloze boeken en misschien weer wat Action speelgoed dat na drie keer spelen uit elkaar valt. Daarbij is het ook niet leuk als je in één keer een hele serie compleet krijgt, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Oké, wel op de korte termijn, maar op de lange termijn heb je hier helemaal niks aan.

Wat de kern van het probleem is?

  • Als ouders heb je soms geen enkele kans meer zelf nog iets te geven, omdat je kind al zo onwijs veel krijgt.
  • Je wil je kind bepaalde lessen meegeven: cadeaus horen speciaal te zijn. Verwennen kan ook in de vorm van liefde en aandacht (en dat blijft langer hangen dan de zoveelste doos vol Playmobil).
  • Je moet het speelgoed allemaal kwijt. Heb je veel te veel, dan maakt dat je kind niet gelukkig en jou – als je van een opgeruimd huis houdt – ook niet.
  • Vaak spelen ze met de helft niet eens, omdat ze al genoeg hadden.

Kortom, zonde van het geld, de tijd die besteed is aan het kopen van een cadeau en de manier waarop je kind uiteindelijk gaat reageren op cadeaus (verveeld, ze zien het als vanzelfsprekend of gaan verwachten dat anderen ook voortaan iets meenemen). De hamvraag is dan ook: hoe ga je hiermee om?

Hoe ga je om met opa’s en oma’s die te veel verwennen?

Ga het gesprek aan en leg duidelijk jullie opvattingen uit

Dit is niet het moment om de boodschap omfloerst te brengen, je zal duidelijk moeten zijn. Je kunt dat prima op een beleefde manier doen waarbij je erkent dat het lief bedoeld is, maar dat het niet strookt met jullie opvattingen over het geven van cadeaus. ‘Ik vind het fijn dat je zoveel om ons kind geeft en hij is net zo gek op jou. Je geeft alleen erg veel cadeaus en we merken aan hem dat hij er inmiddels vanuit gaat dat als je langskomt, je iets voor hem hebt/we kunnen het niet kwijt/we zien dat ze er bijna nooit mee speelt, omdat ze al zoveel andere dingen heeft.’

Geef ook aan dat het allemaal niet nodig is. Jullie kind komt uit een warm nest, heeft een dak boven zijn hoofd en te eten. De basis zit goed. Elk cadeautje is een extraatje en moet dat ook blijven. Bovendien is het toch ook zonde van het geld als je kind er niet blij mee is of het na drie keer spelen moet weggooien, omdat het alweer kapot is?

Spreek vaste momenten af en/of bedragen

Om de kooplust en het aantal cadeaus enigszins in te dammen, kan je afspreken om alleen op bepaalde momenten een cadeautje te geven. Zo is de verjaardag of een feestdag een mooi moment. Daarbij kan het slim zijn om ook een bedrag aan te geven. Voor € 20,00 kan je al iets heel leuks kopen. Alternatief is de 4 cadeautjes regel. Vergeet dan niet aan te geven dat je met zijn allen vier cadeaus geeft, en niet per persoon 😉

Neem het cadeaus kopen uit handen

Is niet echt leuk voor hen, zeker als oma of opa heel graag winkelt, maar beperkt de schade. Ze kunnen dan nog steeds kiezen om misschien wel honderd euro over te maken; jij koopt het cadeau en kan het geld dat overblijft op een rekening zetten of teruggeven. Zo voorkom je exorbitante cadeaus met feest- en verjaardagen, en bespaar je geld.

Stel een alternatief voor

Uiteindelijk willen je ouders jullie alleen maar helpen en misschien iets extra’s geven met de cadeaus. Het komt uit een goed hart. Toch is het natuurlijk zonde wanneer dat dure cadeau of het zoveelste kleurboek op zolder belandt of weer wordt doorgegeven aan een ander kindje. Wat je kan voorstellen?

  • Spreek af dat wanneer ze iets tussendoor willen kopen, ze dat bedrag op een spaarrekening storten.
  • Vraag een financiële bijdrage aan een groter cadeau (fiets, trampoline) dat jullie kopen.
  • Stel voor dat ze jullie kind meenemen op een dagje uit naar bijvoorbeeld een pretpark, museum of dierentuin. Daarmee maken ze waardevolle herinneringen voor later en dat zal je kind voor altijd koesteren.

Geef de cadeaus mee terug naar hun huis

Blijven ze kopen en lijkt er geen stop op te zitten? Dan is het beter om de cadeaus weer mee terug te geven. Jullie gesprekken en alternatieven halen niks uit. Eenmaal daar zullen ze zien dat er vaak weinig mee gespeeld wordt, het onnodige uitgaven waren en – in een gunstig geval – hoe immens veel er eigenlijk wordt gekocht.

Praat met elkaar

Het belangrijkste van alles is toch nog altijd om met elkaar te blijven praten. Hoe lastig het soms ook is, en hoe verdrietig je (schoon)ouders wellicht zijn als je bij hen aangeeft dat je niet blij bent met hun cadeaus. Maar tegelijkertijd is het de enige manier om elkaar te leren begrijpen en hiermee om te gaan. Uiteindelijk wil iedereen van jullie kind genieten en heeft het beste met hem voor. De manier waarop is wellicht anders, maar met goede gesprekken waarbij je allebei luistert naar elkaar kom je er vaak wel.

Herkennen jullie dat opa en oma regelmatig veel en dure cadeaus geven? Hoe ga jij ermee om?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven