Op welke manieren kun je op de energiekosten besparen?

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen en het einde lijkt nog niet in zicht. Het is dus verstandig om te kijken hoe je kunt besparen op je energierekening. Dat heeft meerdere voordelen: het is fijn voor je portemonnee, beter voor de aarde en dus ook goed voor de toekomst. In dit artikel vind je een aantal fijne tips die je hierbij helpen.

Gebruik minder warm water

Water verwarmen kost veel energie en dus meer geld. Je kunt hierop besparen door bijvoorbeeld korter te douchen en op lagere temperaturen te wassen. Ook een waterbesparende douchekop kan hierbij helpen. Anders dan vroeger hebben de moderne douchekoppen een prima waterdruk en merk je dus zelf niets van de besparing, maar het is wel beter voor het milieu. Daarnaast is douchen met lagere temperaturen beter voor je huid: hoe warmer het water, des te meer je huid uitdroogt.

Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

Apparaten die op stand-by staan, opladers die in het stopcontact hangen terwijl je ze niet gebruikt – sluipverbruik kost onnodig energie. Wen jezelf aan om na gebruik de adapter meteen weer uit het stopcontact te halen, je telefoon niet ’s nachts maar overdag (voor een kortere periode) op te laden en apparaten gewoon uit te zetten als je ze niet gebruikt.

Investeer in isolatie

Een belangrijke manier om te besparen is het isoleren van je huis. Denk daarbij ook aan minder voor de hand liggende zaken als de kruipruimte. Deze betere isolatie helpt je ’s winters de warmte beter vast te houden en ’s zomers je huis makkelijker te koelen. Geen budget om je hele huis aan te passen of woon je in een huurhuis? Dan kan raamfolie dubbel glas nabootsen en radiatorfolie de warmte of koelte beter helpen vasthouden. Ook helpt het om minder tegels in je tuin te leggen en een boom te plaatsen in de buurt van het huis of klimop tegen de muur te laten groeien. Het groen absorbeert de warmte in de zomer en vormt een beschutting als het kouder is.

Kies voor LED verlichting

Led lampen zijn een stuk energiezuiniger dan normale lampen en gaan bovendien langer mee waardoor je ze maar weinig hoeft te vervangen. Zeker tijdens de kerstdagen kan dit behoorlijk schelen.

Kijk naar je energieleverancier

Kijk regelmatig naar je energieleverancier en vergelijk deze met andere aanbieders. Vaak kun je door over te stappen naar een ander flink besparen. Wat kost 1 kWh bijvoorbeeld? Bovendien zie je op deze manier welke tarieven van de energiemaatschappijen het meest in lijn liggen met de actuele tarieven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven