Op vakantie met kinderen? De voordelen van een camper

Als je op vakantie gaat met je kinderen wil je natuurlijk het liefst dat je tijdens die reis prachtige herinneringen maakt voor de rest van hun leven. Misschien denk je bij het plannen van jullie trip niet direct aan een camper, maar het is zeker de overweging waard! In dit artikel delen we 5 redenen waarom reizen met een camper (en kinderen) zo geweldig is en juist bijdraagt aan die onvergetelijke vakantie die je voor ogen hebt.

5 redenen waarom reizen met een camper zo geweldig is

Je hebt zoveel meer vrijheid

In Scandinavië mag je bijvoorbeeld wildkamperen. Dat houdt in dat je over het algemeen de vrijheid hebt om te stoppen waar je wil. Je hoeft hiervoor geen camper aan te schaffen, je kan namelijk ook prima een camper huren en daarmee op pad gaan. Het is de ideale manier om te zien of deze manier van reizen inderdaad bij jullie gezin past en voor herhaling vatbaar is.

Zeker met jonge kinderen kan dat heerlijk zijn. Als je merkt dat de koek een beetje op raakt en ze geen zin meer hebben om verder te rijden, dan houd je er gewoon mee op voor die dag. En omdat je tot vier jaar nog niet vastzit aan schoolvakanties kan je prima buiten het toeristische seizoen om op vakantie gaan. Die vrijheid levert je zoveel moois op.

Uiteraard mag je niet zomaar doen waar je zin in hebt. Het Allemansrecht in Scandinavië betekent dat je particuliere grond mag betreden om hier te genieten van de natuur. Uiteraard handel je hierbij ook in het belang van de prachtige, ongerepte natuur. Je laat geen afval achter, stookt alleen een vuurtje als dit verantwoord is en niet kan overslaan op omringende bomen en plukt geen beschermde bloemen, bessen of paddenstoelen.

Je beleeft meer dan tijdens een normale vakantie

In een hotel of op de camping weet je exact waar je aan toe bent. Wanneer je met je camper op pad gaat, is er veel meer mogelijk – zeker als je kiest voor een paar weken wildkamperen in Scandinavië. Juist door de ruimte voor spontaniteit stop je gemakkelijker bij dat ene mooie beekje, lig je ’s avonds onder een heldere sterrendeken en bezoek je plekken waar je met de caravan of vanuit je hotel nooit naartoe zou zijn gegaan.

Niet weten wat je staat te wachten kan sommige mensen wellicht wat beklemmen. Toch is zo’n les in loslaten de moeite waard om te ondervinden én mee te geven aan je kinderen. Het avontuur opzoeken, beleven en wel zien waar het schip strandt – die flexibiliteit kan hen later ver brengen.

Buitenspelen is gezond

Het voordeel van reizen met een camper is dat je kinderen automatisch veel buiten zijn in de vrije natuur. En buitenspelen is ontzettend gezond, zowel met zonnig weer als in de herfst, om maar iets te noemen. Ze krijgen er zelfvertrouwen van, oefenen flink met de grove motoriek, ontwikkelen een goed inzicht in wat ze al wel en niet aankunnen, maar leren ook stappen zetten en meer durven. Bovendien zijn ze even een paar weken grotendeels van de schermpjes af. Waarom zou je immers op je tablet gaan als er buiten zoveel te beleven valt?

Je hoeft maar één keer uit te pakken

Het voordeel van een vaste plek om de hele vakantie te verblijven, is dat je dus ook slechts één keer hoeft uit te pakken. Ga je weg met een vouwwagen, tent of naar meerdere hotels dan zal je regelmatig alles weer kunnen inpakken voor de volgende plek die jullie aandoen. Anders dan in een camper, waar alles gewoon een vaste plaats krijgt. Daardoor hoef je niet steeds te zoeken en bovendien weet iedereen (in theorie althans, geen garanties voor de praktijk) waar alles is. Dat is best relaxed vakantie vieren.

Bijkomend voordeel is dat dit een stuk rustiger is voor de kinderen: ze hebben mooi uitzicht onderweg vanuit de camper, kunnen kleuren aan een tafel, maar bovenal is het één plek waar ze steeds verblijven. Die regelmaat doet het vaak goed.

Je kan altijd plassen

Geen morsige toiletten langs de kant van de weg waar je met dichtgeknepen neus, kokhalzend probeert zo snel mogelijk te plassen (of erger nog: je kind boven de wc tilt), maar gewoon je eigen frisse wc.

Zou jij weleens met een camper op vakantie willen? Of ben je misschien geweest en heb je tips voor andere ouders? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Klanarong Chitmung – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven