Zo kom je in het nieuwe jaar wél op tijd

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dus ook een nieuw begin. Een veelgenoemd goed voornemen is op tijd komen. Misschien best lastig als jij altijd de persoon bent op wie ze moeten wachten, maar zeker niet onmogelijk. Met onderstaande tips leer je hoe je vanaf nu gewoon op tijd komt en wordt het vanzelf een tweede natuur.

Op tijd komen doe je zo!

Doe jezelf een analoog horloge cadeau

Even eerlijk: hoe vaak kijk je op je telefoon voor de tijd om even later diezelfde handeling te herhalen, omdat je niet goed keek? Analoge horloges blijven niet voor niets populair. Bovendien is het niet alleen handig, ook koop je met een mooi dameshorloge meteen een sieraad. Tip! Het is slim om te investeren in een wat duurder én duurzamer horloge van een waardevast merk, zoals het stoere Breitling. Deze gaan vintage voor soms wel meer dan een ton over de toonbank – zoveel meer dan de investering die je nu doet.

Past dit niet bij je? Dan is Cartier misschien wel een mooi merk dat bij je past – iets vrouwelijker en te herkennen aan de vierkante klokjes – of het betrouwbare Zwitserse Omega. Wat je ook kiest, trap in elk geval niet in de val van een smartwatch. Hoewel je hier de tijd ook op ziet, raak je weer snel afgeleid door binnenkomende telefoontjes, apps en andere zaken die je ervan kunt aflezen. Kost allemaal tijd, terwijl je alleen maar wilde weten hoe laat het was – een essentieel onderdeel van op tijd komen.

Schat realistisch in

Iets waar veel notoire laatkomers moeite mee hebben, is het juist inschatten van de tijd. Vaak overschatten ze zichzelf en onderschatten ze hoe laat het is; een combinatie die ervoor zorgt dat je opnieuw te laat komt. Maar vanaf nu niet meer. Wanneer je jezelf aanleert om realistischer in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt, zie je vanzelf een verandering ontstaan.

Een voorbeeld
Als je om zeven uur opstaat en acht uur wil vertrekken, is de kans klein dat het lukt wanneer je intussen moet douchen, eten, stofzuigen, opmaken, je haar moet doen, de vaatwasser uitruimt, kinderen ophaast richting school en de kat wil eten geven. Als je realistisch naar dit lijstje kijkt dan weet je, zeker als er kinderen bij betrokken zijn, dat het waarschijnlijk nooit gaat lukken. Schrap een aantal zaken, verdeel taken met je partner als die er is en sta eerder op. Dat geeft je meer lucht en bovendien kom je dan niet langer (bijna) te laat.

Alles zit hem in de voorbereiding

Als je bijvoorbeeld hebt afgesproken met vriendinnen om te gaan shoppen rond 15.00 uur en je moet een halfuur rijden, wil je niet om 14.29 uur ontdekken dat je portemonnee kwijt is. Door vooraf (op een moment dat je nog totaal niet hoeft te haasten) al bedenken wat je moet meenemen én het klaar te leggen, is dat last minute gehaast nergens meer voor nodig. Ben je nogal chaotisch aangelegd? Maak dan lijstjes in je telefoon waarop je alles zet dat je moet meenemen voor een middagje shoppen/zakelijke vergadering/weekendje weg zodat je zelfs dat hebt voorbereid. Hoe makkelijker je leven, des te makkelijker op tijd komen wordt.

Reken een extra marge voor het rijden

Moet je met de auto op pad? Houd dan altijd rekening met extra reistijd. Hoe verder, des te eerder je vertrekt. Een ritje Rotterdam-Amsterdam kost immers in theorie nog geen uur, maar in de praktijk weten we allemaal dat je vaak minimaal anderhalf uur onderweg bent. Als je te krap plant en de files niet meerekent, is de kans nu eenmaal groter dat je laat komt.

Ontzorg en laat los

Als je met kinderen te maken hebt, lijkt het in alle haast weleens of je achter een stel saboteurs aan zit. Trek je de sokken van de één aan, doet de ander ze weer uit. Vervolgens kom je in een discussie terecht over de kleur van de jurk, moet je de boterham in 4, o nee 6, nee toch 4 stukken snijden (en die 6 stukken eten ze niet) en ga zo maar door. Het is niet makkelijk.

Het enige dat je kunt doen is proberen hier en daar te ontzorgen. Smeer bijvoorbeeld het brood voor de opvang of school een avond van tevoren en gooi de trommel in de tas zonder eerst te overleggen welke worst ze willen. En ook: pick your battles en laat ze soms maar lekker in een eclectische kleurencombi over straat lopen. Als zij het mooi vinden, wie zijn wij dan? Wie weet heb je gewoon een kleine trendsetter en gaan we over een jaar allemaal in een roze maillot met oranje rok en paarse trui over straat 😉

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©andersphoto – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven