Press "Enter" to skip to content

Oorbellen bij baby’s, cultuur of verminking?

Je houdt ervan of vindt het verschrikkelijk: oorbellen bij baby’s en jonge kinderen (1-5 jaar) roept vaak een reactie op. Waarom laten mensen op jonge leeftijd al gaatje prikken bij hun kinderen? Is het veilig? En, als je het graag wil laten schieten, waar moet je dan op letten? In dit artikel vind je dus alles wat je moet weten over oorbellen op jonge leeftijd. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en gedachten. Laat je het ons weten in de reacties?

Oorbellen bij een baby?!

Voor sommige mensen zijn oorbellen bij kinderen (zeker wanneer ze nog klein zijn) zo ongeveer de hoogste staat van verminking. Je kind heeft immers zelf nog geen eigen wil volgt samen met jou als een mak schaap het schoonheidsideaal van de maatschappij. Wie ben jij om te beslissen voor je dochter (of zoontje)? Anderen staan hier lijnrecht tegenover en laten bijna direct na de bevalling meteen twee oorbelletjes prikken. Dan voelen ze er namelijk niks van – zo gaat het verhaal.

Waarom zou je oorbellen laten schieten bij baby’s en jonge kinderen?

Je kan de vraag ook omdraaien: waarom niet? Hieronder vind je verschillende argumenten waarom ouders ervoor kunnen kiezen hun kinderen op jonge leeftijd oorbellen te geven.

Cultureel bepaald

In bepaalde gevallen is het cultureel bepaald om je kinderen op jonge leeftijd te trakteren op een setje oorknopjes. Dat is niet per se gebonden aan een afkomst, maar misschien meer aan een sociaal-economische klasse. Je ziet het uiteindelijk (gemiddeld gezien) vaker gebeuren in volkswijken – ongeacht of die nu in Sao Paolo liggen of hartje Rotterdam – dan in de dure wijken met vrijstaande huizen in ’t Gooi of Wassenaar.

Daarbij kan je ook stellen dat je omgeving hierin bepalend is. Wanneer jouw moeder en oma hun kinderen oorbellen gaven na de geboorte dan is de kans groter dat jij hetzelfde doet. Je vindt het dan ook sneller mooi, omdat je het gewend bent.

Je vindt oorbellen schattig

Er is natuurlijk ook een esthetisch argument om je kindje oorbellen te geven. Heel simpel natuurlijk: als je het mooi vindt, dan maak je de keus sneller.

Om het verschil in geslacht te kunnen aangeven

Op de babyleeftijd kan het gebeuren dat buitenstaanders je dochter vaak aanzien voor een jongetje. Oorbellen kunnen dan helpen het verschil in geslacht te verduidelijken. Doorgaans is dit niet de hoofdreden om oorbellen te geven aan je baby of dreumes, maar het kan wel een fijne bijkomstigheid zijn.

De gaatjes genezen sneller

Of dit daadwerkelijk zo is? Wetenschappelijk bewijs ontbreekt hierin, maar voorstanders van gaatjes bij baby’s en jonge kinderen menen soms dat dit het geval is. Ook zouden ze er minder van voelen. Al voelt dat voor mij een beetje als zeggen dat vissen er ook weinig van meekrijgen als ze een haakje door hun lip krijgen; je kan het ze moeilijk vragen en controleren of dit daadwerkelijk klopt.

Marianne: ‘Bij onze dochter lieten we de oorgaatjes prikken toen het kon; geloof dat ze net drie maanden was. Ze gaf nauwelijks een kik en het stond zo schattig. Inmiddels is ze dertien en draagt regelmatig opvallende oorbellen. Ze is nog altijd blij met haar gaatjes gelukkig. Ik ken ook het niet anders, bij ons in de familie krijgen alle meiden oorbellen op jonge leeftijd.’

Waar moet je op letten als je oorbelletjes laat schieten bij je baby?

Bedenk in elk geval vooraf hoe je er zelf in staat. Vind jij het prima als je dochtertje hard huilt van de schrik en kan je dat loslaten? Dan is er niets aan de hand. Maar als je moederhart begint te bloeden zodra de eerste traan komt, kan je misschien beter iemand anders op pad sturen of nog even wachten. Uiteindelijk pikt je kindje jouw spanning ook op.

  • De juwelier: het gaat hier uiteindelijk wel om de oortjes van je prachtige kindje en je moet er niet aan denken dat het mis gaat en/of ze een infectie oploopt door gebrekkige hygiëne. Informeer ook vooraf of ze een minimumleeftijd hebben. De één prikt vanaf 3 maanden, de ander pas met 6 jaar.
  • Je gevoel: wil je last minute niet meer, laat het dan lekker gaan en kom een andere keer terug. Of niet. Het is geen verplichting, ook niet als je (schoon)moeder aan je hoofd blijft zeuren!
  • De werkwijze: schieten ze allebei tegelijkertijd of één voor één? Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste methode, omdat je er dan ineens vanaf bent. De kans bij één voor één bestaat natuurlijk dat ze niet meer durven of dat je baby de boel bij elkaar gilt en jij je verschrikkelijk voelt. Daarbij gebruikt een goede juwelier alleen speciale oorbellen die geschikt zijn op deze jonge leeftijd.

Wat als je baby of dreumes zijn oorbellen verliest of uitdoet?

Op zich gebeurt het niet zo snel, zolang je de zweerknopjes laat zitten. En nee, dat is misschien niet zo leuk als die prachtige zilveren knopjes die je laatst hebt gezien, maar daardoor maak je ook geen slapende honden wakker.

In ons geval ontdekten de oudste twee na verloop van tijd dat oorbellen ook uit konden, doordat wij ze hadden gewisseld. En in tegenstelling tot de zweerknopjes, is de sluiting van veel zilveren oorbelletjes heel makkelijk te verwijderen. Dat leidde tot talloze verdwenen oorbellen en achterkantjes en uiteindelijk tot dicht gegroeide gaatjes.

oorbellen oorgaatjes schieten prikken peuter

Hoe bereid je een peuter voor op oorgaatjes?

Onze oudste en middelste dochters hebben hun gaatjes op een later moment nog eens laten schieten. Tegen beiden waren we eerlijk. Ik vertelde dat het even schrikken zou zijn, dat het pijn kan doen, maar ook dat de pijn snel wegtrekt. En we bleven tot het schieten toe vragen of ze dit echt wilden. Maar beiden bleven resoluut: ja. Zonder een kik te geven, zaten niet veel later twee prachtige knopjes in hun oren en was ik trots op hun vastberadenheid.

Het belangrijkste is natuurlijk wel dat je peuter of kleuter dit zelf graag wil. Anders dan bij je baby kan jij het wel mooi vinden, maar een peuter die rood aanloopt van drift of angst wordt wél een traumatische toestand. En dat schiet volgens mij voor niemand op.

En ja, het is inderdaad best krom dat je bij een peuter wel vraagt naar hun eigen mening en die bij een baby compleet negeert. Maar dat is ook de keus die je wel of niet maakt in de babytijd en die je niet meer hebt bij een peuter of ouder kind.

Hoe gaat gaatjes schieten in zijn werk?

De meeste juweliers werken op dezelfde manier:

  • De oorlel wordt ontsmet
  • Met een stift zet de juwelier een klein puntje in het midden
  • Jij mag nog even controleren of het recht is
  • Met behulp van een schietpistool schiet hij of zij het oorbelletje van chirurgisch staal
  • Je krijgt een ontsmettingsmiddel mee om thuis dagelijks te druppelen (kan wel een beetje pijnlijk zijn, maar gaat normaliter snel weer over)
  • Na zes weken mag je andere oorbelletjes indoen (al weet ik uit ervaring dat dit bij kleine kinderen vaak leidt tot het zelf willen in- en uitdoen van oorbellen en dat de gaatjes dan in razendsnel tempo dicht zitten)

Let echt altijd op dat de juwelier steriel werkt en ruim ervaring heeft in het prikken bij baby’s en/of kleine kinderen.

Jenna: ‘Kijk, of iemand zijn kind wel of geen gaatjes geeft, moeten ze zelf weten. Het is mijn keuze niet. Zelf vind ik het weinig toevoegen en een baby kan zijn mening niet geven. Wie zegt dat ze het op latere leeftijd net zo mooi vinden als jij? Mode verandert nu eenmaal. Maar de heftigheid van de discussie vind ik enorm overdreven, uiteindelijk is er ook nog zoiets als leven en laten leven. Het is nou niet dat je kinderen mishandelt.’

Zijn oorbellen bij kleine kinderen een vorm van verminking of mishandeling?

Nee. Al blijft verminking een subjectief oordeel, anders dan mishandeling. Aan de andere kant zijn oorbellen in onze maatschappij geaccepteerd als uiterlijke versiering. Verminking is dan een wel heel hardvochtig oordeel.

En mishandeling is het in elk geval niet. Je doet je kind immers niet moedwillig pijn om hem of haar te straffen, geeft oorbellen cadeau vanuit je eigen culturele opvattingen en/of omdat je het zelf erg mooi vindt. Je kind heeft er echter geen zeggenschap over en zou op latere leeftijd kunnen balen van de oorgaatjes. Dat kan. Maar goed, zoiets kan ook gebeuren als ze op hun zesde of tiende oorknopjes nemen en dan later spijt krijgen. Of de kans groot is?

Bovendien zegt Rijksoverheid hierover dat mishandeling bedreigend en gewelddadig is. Daaronder vallen (emotionele) verwaarlozing, lichamelijke en geestelijke mishandeling en seksueel misbruik. Het schieten van oorgaatjes gebeurt niet om één van bovengenoemde redenen. Ondanks dat een deel van de Britten in 2015 een petitie ondertekenden omdat zij het tegenovergestelde van mening waren.

Wel is het bij wet verboden piercings en tatoeages te laten zetten bij kinderen jonger dan twaalf jaar. Tot je zestiende heb je bovendien toestemming nodig van je ouders.

Onze dochters hebben oorknopjes sinds jonge leeftijd

Om ook onze kant van het verhaal te delen: onze dochters hebben oorknopjes sinds jonge leeftijd. De keus lag daarmee bij ons, want June en May kregen ze op babyleeftijd. Rose was iets ouder, maar ook nog een dreumes. In alle gevallen een cultureel bepaalde keus en esthetisch: we vinden het allebei mooi.

Wat mij vooral meeviel is dat ze achteraf nauwelijks last hadden. Ze huilden kort van de schrik, maar daarna was het klaar. De gaatjes genazen gelukkig vlot. Daarmee wil ik niet zeggen dat dit voor ieder kind geldt, al denk ik zeker dat het scheelt dat we een gecertificeerde juwelier bezochten en de oorbelletjes speciaal geschikt waren voor deze leeftijd.

Wat vind jij van oorbellen bij baby’s en jonge kinderen: mooi of niet? Heb jij tot een bepaalde leeftijd gewacht? Hoe reageerde je omgeving? En vanaf welke leeftijd vind jij het schappelijk als kinderen oorbelletjes krijgen?

We begrijpen dat deze discussie een sterke mening bij je kan losmaken. Dat is prima en dat mag, maar we vragen je daarbij wel om niet keihard te oordelen over anderen en respectvol te blijven.

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids