Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Haarroutine: zo verzorg ik de krullen van onze dochter

Omdat ik regelmatig hoorde dat andere ouders met mixed kids graag wilden weten hoe wij het aanpakken (ook doordat het hele proces van trial and error ze zo tegenstaat), besloot ik onze haarroutine eens uit te schrijven. Op die manier hoop ik andere ouders een beetje te kunnen helpen en vast wegwijs te maken in het goed kammen van krullend haar.

Een stukje voorgeschiedenis

Onze tweede dochter (nu 8 jaar) liep er best een tijd lang bij ‘alsof ze een blanke moeder heeft’. En ja, dat heeft ze natuurlijk ook, maar van binnen schaamde ik me diep dat het zo goed te zien was. Haar mooie krullen pluisden, zaten soms enorm in de klit. Uiteindelijk werd het er niet beter op toen ik op zoek ging naar geschikte producten: 500 euro later hadden we nog niets gevonden dat werkte.

Ik vond het zielig voor haar, omdat het kammen steevast leidde tot pijn, ik begreep weinig van de krullen en kreeg op een gegeven moment toch ook weerzin om ermee aan de slag te gaan. Ik deed haar kapsel dus weinig goed. Pas toen we een geschikte kapper vonden, kwam de omslag waar ik zolang op hoopte.

Dat is dus ook eigenlijk mijn allereerste tip: ga naar die kapper, zet je er overheen dat het haar van je kindje misschien niet zo mooi zit als je hoopte en zuig alle tips als een spons in je op. Jammer dan dat je pogingen tot dusver niet helemaal uit de verf kwamen, je doet je best en hebt nu eenmaal geen voorkennis over krullen met deze structuur. Bij de kapper krijg je in elk geval praktische tips en leer je het haar van jouw kindje verzorgen – wat compleet anders kan zijn dan neefjes, nichten, broers of zusjes.

Onze haarroutine

Momenteel heeft onze dochter vlechten in, waarover ik zo meer vertel. Het kost daardoor in elk geval minder moeite, omdat het niet zo klit. Door de vlechten is het bovendien al meteen verdeeld in secties, wat het makkelijker maakt goed overzicht te houden. Ik doe onderstaande routine per vlecht (dus eerst links, dan rechts).

Wassen

Eens per week was ik het haar van onze dochter. Dat wordt ook op meerdere websites aangeraden: het haar moet, zeker bij kinderen, natuurlijk wel goed schoon worden (dus het zogeheten no poo is geen optie), maar niet te vaak gewassen worden. Ik gebruik shampoo van Femme Ebène. Het is belangrijk dat de shampoo goed schuimt. Als dat de eerste keer nog niet zo is, dan doe ik er nog wat bij. Na het uitspoelen moet het haar een beetje stroef aanvoelen.

Kammen

Omdat onze lieve dochter echt een hartgrondige hekel heeft aan uitkammen (en ik ook niet altijd de tijd heb voor zo’n lange sessie) doen we dit onder de douche. Het grootste probleem is eigenlijk het uitdoen van de elastiekjes (ik heb nog steeds geen fijne gevonden; die spiraal elastiekjes vind ik niet zo fijn).

Goed, kammen dus. Eerst maak ik het haar echt goed nat, tot het eigenlijk doorweekt is. Haar krullen absorberen enorm goed, dus dit is noodzakelijk om het ook nat te houden tot we klaar zijn met kammen. Daarna gebruik ik een verzorgingsproduct: Karitéboter krul crème. Hiervan neem ik niet heel veel, maar genoeg om het haar ermee te voeden. Ik verdeel de crème over het haar en knijp het daarna als het ware in de krullen.

Vervolgens pak ik de Denman Brush. Hiermee borstel je de krullen. Je begint onderaan en gaat zo steeds een stukje verder naar boven, tot je in één keer van boven naar beneden zou kunnen kammen zonder het haar vast te houden. Verder vind ik het prettig om een kam met brede tanden te gebruiken. Deze haal je voor een paar euro bij Kruidvat of Etos.

In model brengen

Hoe je krullen krijgt die een paar dagen lang mooi blijven zitten? Tja, de kapster kan het echt heel goed, maar mij lukt het nog niet. Om te voorkomen dat ik elke dag de klitten eruit moet halen, vlecht ik het tegenwoordig. Voordeel is dat een vlecht voorkomt dat er nieuwe klitten in komen. Je kan het gerust een paar dagen laten zitten, zeker als je kind slaapt met een bonnet of op een satijnen kussensloop.

Om het haar mooi strak te krijgen, gebruiken we hier thuis een borstel van varkenshaar. Daarmee kan je het goed glad krijgen en voorkom je dat het snel gaat pluizen. Kijk wel uit dat je de haartjes niet te stevig kamt, want dan gaat het vaak pijn doen.

Hierna pak ik de andere kant op dezelfde manier aan.

Hoelang het mooi blijft zitten?

Momenteel heeft ze nog wekelijks zwemles (Zwemvaardigheid 2, dus ze moet regelmatig met haar hoofd onder water). Een badmuts wil ze niet meer op, dus het haar krijgt best wat te verduren. Chloor droogt krullen immers best wel uit. Ik zorg daarom voor extra voeding en was/kam het haar vaak na de zwemlessen. Het blijft dan zeker wel 3-4 dagen redelijk strak zitten. Als het erg pluist, haal ik de elastiekjes eruit en maak het even snel strak met de borstel van varkenshaar. Ook spray ik water op haar haren met een mistverstuiver en borstel eventuele klitjes eruit, zodat het weer mooi zit.

Dit is eigenlijk een mini-versie van onze normale routine, maar voldoende om het in elk geval weer netjes bij te werken. Toch merkte ik ook tijdens onze vakantie, waarbij ze bijna elke dag in het zwembad lag, dat het nog prima uit te kammen was. Als je het maar goed bijhoudt.

Wil jij ook jullie routine delen? Of heb je misschien nog aanvullende vragen die met dit artikel niet beantwoord zijn? Laat je vraag of reactie dan hieronder achter!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Josep Suria – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids