Haarroutine: zo verzorg ik de krullen van onze dochter

Omdat ik regelmatig hoorde dat andere ouders met mixed kids graag wilden weten hoe wij het aanpakken (ook doordat het hele proces van trial and error ze zo tegenstaat), besloot ik onze haarroutine eens uit te schrijven. Op die manier hoop ik andere ouders een beetje te kunnen helpen en vast wegwijs te maken in het goed kammen van krullend haar.

Een stukje voorgeschiedenis

Onze tweede dochter (nu 8 jaar) liep er best een tijd lang bij ‘alsof ze een blanke moeder heeft’. En ja, die heeft ze natuurlijk ook, maar van binnen schaamde ik me diep dat het zo goed te zien was dat ik geen idee had waar ik mee bezig was. H2aar mooie krullen pluisden, zaten soms enorm in de klit. Uiteindelijk werd het er niet beter op toen ik op zoek ging naar geschikte producten: bijna duizend euro later hadden we nog niets gevonden dat werkte.

Ik vond het zielig voor haar, omdat het kammen steevast leidde tot pijn, ik begreep weinig van de krullen en kreeg op een gegeven moment toch ook weerzin om ermee aan de slag te gaan. Ik deed haar kapsel dus weinig goed. Pas toen we een geschikte kapper vonden, kwam de omslag waar ik zolang op hoopte.

Dat is dus ook eigenlijk mijn allereerste tip: ga naar die kapper, zet je er overheen dat het haar van je kindje misschien niet zo mooi zit als je hoopte en zuig alle tips als een spons in je op. Jammer dan dat je pogingen tot dusver niet helemaal uit de verf kwamen, je doet je best en hebt nu eenmaal geen voorkennis over krullen met deze structuur. Bij de kapper krijg je in elk geval praktische tips en leer je het haar van jouw kindje verzorgen – wat compleet anders kan zijn dan neefjes, nichten, broers of zusjes.

Onze haarroutine

Momenteel heeft onze dochter vlechten in, waarover ik zo meer vertel. Het kost daardoor in elk geval minder moeite, omdat het niet zo klit. Door de vlechten is het bovendien al meteen verdeeld in secties, wat het makkelijker maakt goed overzicht te houden. Ik doe onderstaande routine per vlecht (dus eerst links, dan rechts).

Wassen

Eens per week was ik het haar van onze dochter. Dat wordt ook op meerdere websites aangeraden: het haar moet, zeker bij kinderen, natuurlijk wel goed schoon worden (dus het zogeheten no poo is geen optie). Je mag het alleen niet te vaak wassen; wij kregen bijvoorbeeld het advies eens per twee weken aan te houden, tenzij het tussendoor vies wordt door zwemmen, strand of verstoppen tussen de takken. Tegenwoordig gebruiken we de shampoo van Pretty Curly Girl (met pepermunt). Deze maakt goed schoon en is lief voor de hoofdhuid. Van hetzelfde merk gebruiken we ook de conditioner.

Kammen

Omdat onze lieve dochter echt een hartgrondige hekel heeft aan uitkammen (en ik ook niet altijd de tijd heb voor zo’n lange sessie) doen we dit gedeeltelijk onder de douche. Dit doe je echt per sectie, zodat je elke haar kunt uitkammen en behandelen. Een stap die je niet mag overslaan, hoeveel haar je kind ook heeft. Juist dan is het handig, omdat de haren daarna minder klitten.

Het haar moet echt doorweekt zijn. Zeker in het geval van onze dochter: de haren absorberen enorm. Als het tussentijds weer opdroogt, gebruik ik een mistverstuiver om het opnieuw nat te maken. Om het te voeden, gebruik ik een conditioner en leave in conditioner – ook van Pretty Curly Girl. Deze producten zijn handig: op de tube of fles staat een cijfer, waardoor je meteen weet welke volgorde je moet aanhouden. Je smeert dit eerst op je handen uit en behandelt daarna het haar, van wortel tot punt. Met een Fingerbrush van Olivia Garden (een must!) borstel ik het uit. Verder is een tangle teezer handig om te hebben, net als een goede puntkam en eventueel nog de Denman brush om het te stylen.

In model brengen

Hoe je krullen krijgt die een paar dagen lang mooi blijven zitten?

  1. Vlechten (je kan het gedeeltelijk vlechten, tot halverwege, of in zijn geheel). Dit is handig als je kind bijvoorbeeld gaat zwemmen en/of op vakantie, wanneer je zeker wil zijn dat je daarna geen enorme klitten hoeft uit te kammen.
  2. Finger coiling (het haar blijft dan echt wel een paar dagen goed zitten). In onderstaand filmpje zie je hoe dit moet.

Hoe zorg je ervoor dat het haar in model blijft?

Je hebt een paar extra producten nodig die een handje helpen, zoals een bonnet of op een satijnen kussensloop. Verder is het belangrijk dat je regelmatig even kijkt hoe de huidige status is en slordige krullen of vlechten nog even opnieuw doet. Dat kan best makkelijk met de mistverstuiver en leave-in conditioner. Tot slot kan het handig zijn om een badmuts te dragen tijdens het zwemmen, een microvezel handdoek te gebruiken en echt goed te blijven zorgen voor de krullen. Ook als het eigenlijk even niet uitkomt. Hoe meer tijd je investeert, des te mooier het haar zit en des te makkelijker je het uiteindelijk hebt.

Wil jij ook jullie routine delen? Of heb je misschien nog aanvullende vragen die met dit artikel niet beantwoord zijn? Laat je vraag of reactie dan hieronder achter!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Josep Suria – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven