Ontzwangeren? Deze 11 tekens voorspellen veel goeds!

Wanneer ben je eigenlijk klaar met ontzwangeren? Na je bevalling duurt het echt nog een tijdje voor je jezelf weer een beetje ‘normaal’ voelt. Voor elke vrouw is het tijdstip anders. Bij de een zijn het inderdaad, bij benadering, ‘negen maanden af’, bij een ander duurt het iets langer. Maar als je onderstaande 11 mijlpalen kan afvinken, is de kans groot dat het eind van deze periode ook in beeld komt.

Wat is ontzwangeren eigenlijk?

Een zwangerschap vergt veel van je lichaam. Je baby heeft bouwstenen nodig en jij, als moeder, levert alles dat hij nodig heeft. Vervolgens komt daar nog een bevalling bij kijken. De hormonen razen door je lijf, je levert een prestatie van topniveau (op zowel emotioneel als fysiek vlak) en zet een kindje op de wereld. Dat is allemaal niet niks. In de periode is het zaak dat je hormonen en jij weer enigszins in balans komen. Dit noem je ontzwangeren.

Dit ontzwangeren is een heel persoonlijk proces. Wanneer het klaar is, kan dus ook verschillen per vrouw. De een zal maandenlang last hebben, terwijl een ander zich al sneller ‘normaal’ voelt. Wel staat vast dat vrijwel elke vrouw last krijgt van één of meerdere kwalen die hierbij horen, zoals haaruitval na de bevalling en kraamtranen.

Wanneer is ontzwangeren klaar?

Omdat ontzwangeren zo’n persoonlijk proces is, duurt het als gezegd bij de één langer dan bij de ander. Gemiddeld genomen refereren mensen vaak aan ‘negen maanden op’ (zwangerschap) en ‘negen maanden af’ (ontzwangeren). Dat is een redelijke termijn, maar zeker niet alleszeggend. Luister daarom vooral naar je lijf en kijk minder naar de cijfertjes.

11 tekenen dat je (bijna) klaar bent met ontzwangeren

Je maakt geen dagelijkse foto meer van je baby

In het allereerste begin draait alles, logischerwijs, om je pasgeboren kindje(s). Je wil het liefst ieder moment in je opzuigen en maakt honderd(miljoen) foto’s van je kleintje, knuffelt en snuffelt aan zijn hoofdje, staart regelmatig verliefd naar je slapende baby… Die allesomvattende liefde blijft zonder meer, maar zoals met alle nieuwe dingen wordt het leven met een baby ‘gewoon’. De intensiteit waarmee je elk moment wil vastleggen, neemt af. Gelukkig maar. Eén fotoboek is al lastig om te maken, laat staan als je foto’s genoeg hebt voor een complete serie.

Je herontdekt je make-up en maakt je weer eens op

Na weken leven in je yogabroek met een dagelijkse twijfel of je al gedoucht had, komt vanzelf het moment dat je die trui vol babykots weer wil wisselen voor een vrouwelijker shirtje. En als je dan toch zo lekker bezig bent, kan je je net zo goed meteen opmaken. Ja. Je bent het echt. Nog steeds!

Je taille is terug!

Waar een zwangerschap doorgaans niet best is voor je taille, komt hij vanzelf weer aanwaaien als een lang verloren vriend. Het maakt je oprecht gelukkig (en nee, dat is niet oppervlakkig!)

Je koopt weer nieuwe kleding

Je zal heus de eerste niet zijn die stiekem nog maanden in haar zwangerschapslegging blijft wonen, puur omdat hij zo ontzettend lekker zit. Maar er komt een moment dat je weer uit eten wil met je partner, dat je merkt dat al je kleding slobbert en onflatteus staat. Tijd om je portemonnee te trekken en iets nieuws te halen. En voor het eerst herontdek je hoe leuk het kan zijn om niet alleen geld uit te geven aan de kinderen, maar ook weer eens aan jezelf.

Je vertelt spontaan hoe het met jou gaat

Situatieschets: iemand vraagt hoe het met je gaat. En in plaats van

  • uit te barsten in tranen
  • een klaagzang te houden over de gebroken nachten
  • vertederd te vertellen wat voor wonderkind je toch hebt gebaren
  • boos te mopperen op alles wat misgaat

doe je iets onverwachts. Je geeft antwoord 😉

Je ziet de rest van de wereld weer staan

Met een pasgeboren baby draait het leven maar om één ding: je gezin. Wanneer je ontzwangert, verdwijnt je bubbel steeds een stukje meer en krijg je langzaam oog voor andere dingen. Je informeert weer eens spontaan bij de buurvrouw hoe het met haar gaat, vergeet niet meer elke verjaardag en bent oprecht benieuwd naar het liefdesleven van die ene vriendin.

Je kapsel blijft intact

Na een paar maanden kan je flinke plukken haar gaan verliezen, tot op het punt dat je stiekem bang bent dat het gewoon nooit meer stopt en je permanent kale plekken op je hoofd houdt. Maar houd moed! Meestal is dat het moment dat je bijna klaar bent en je haar gewoon blijft zitten tijdens het borstelen.

Je bent niet langer een continu emotioneel vergiet

Je hoeft niet meer zomaar, zonder ogenschijnlijke reden, om alles te huilen. En dat is toch ook wel weer heel lekker!

Je wordt steeds minder vergeetachtig

Een bijkomstigheid van de zwangerschap is zwangerschapsdementie. Maar wist je dat je hier na de bevalling ook nog flink last van kunt hebben? Versterkt door (ernstig) slaaptekort zal je heus niet de eerste zijn die alleen nog maar dingen kan onthouden door ze meerdere keren op te schrijven, die de afstandsbediening in de koelkast zet of zelfs minuten naast de waterkoker staat, mopperend dat hij niet werkt (tot je ziet dat de stekker eruit ligt). Gelukkig komt dit ook goed, vaak als je baby langere periodes slaapt en jij meer rust krijgt.

Je hebt het gevoel weer dat je jezelf bent

Je weet pas weer dat je weer jezelf bent, wanneer het daadwerkelijk zover is. Dan lijkt de voorgaande periode waarin je moest ontzwangeren een compleet ander tijdperk, alsof je nu weer echt aan staat en op volle kracht functioneert.

Je kunt grapjes maken over ontzwangeren

Wanneer je middenin die hormonale buien zit, valt er vaak weinig te lachen. Je reageert de ene keer iets te assertief, dan weer emotioneel en een volgende keer woest. Maar op een gegeven moment grijns je wanneer je man je herinnert aan die keer dat je in lichterlaaie ontstak, omdat je voorgangere vergat zijn knipperlicht aan te zetten. Of hoe je zat te grienen omdat de groenteboer zijn kistjes vol fruit buiten zette en je ontroerd raakte door de precisie waarmee hij dat deed… Tja, hormonen doen nu eenmaal gekke dingen met je. En zodra je daarom kunt lachen, weet je in elk geval dat je redelijk klaar bent met ontzwangeren.

Kortom, typisch gevalletje: duurt even maar dan heb je ook wat. Ontzwangeren kan best een flinke periode in beslag nemen, maar je zal vanzelf merken dat je er op een gegeven moment echt klaar mee bent. Bovenstaande ‘symptomen’ geven in elk geval aan dat het einde in zicht is. Waaraan merkte jij dat je klaar was met ontzwangeren?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven