Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ontzwangeren? Deze 11 tekenen voorspellen veel goeds!

Wanneer ben je eigenlijk klaar met ontzwangeren? De negen maanden af na je bevalling kunnen onverwachts nog best intensief en vermoeiend zijn. De onderstaande 11 tekenen voorspellen echter veel goeds: de kans dat het einde van het ontzwangeren in beeld komt, is dan best groot.

Wat is ontzwangeren eigenlijk?

Na je bevalling moet je lichaam weer de oude worden. En dat kost tijd. Uiteindelijk heb je met de bevalling een prestatie van topniveau achter de rug, gieren de hormonen nog door je lijf en moet je nieuwe leven, met een kindje erbij, weer in balans komen.

Ontzwangeren is een heel persoonlijk proces. Bij de één zal het maanden duren, de ander voelt zich al snel weer ‘normaal’. Maar ondanks dat krijgen de meeste vrouwen wel last van één of meerdere kwalen die je kunt schuiven onder de noemer ‘ontzwangeren’. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval na de zwangerschap of kraamtranen.

Hoelang duurt ontzwangeren?

Omdat ontzwangeren zo’n persoonlijk proces is, duurt het ook bij de één langer dan bij de ander. Gemiddeld genomen refereren mensen vaak aan ‘negen maanden op’ (zwangerschap) en ‘negen maanden af’ (ontzwangeren). Dat is een redelijke termijn. Na negen maanden zal je je sowieso doorgaans een stuk beter voelen dan kort na de bevalling.

Je bent dan veel meer gewend aan het nieuwe ritme dat zo’n kleintje met zich meebrengt, je hormonen zullen al veel meer in balans zijn en ook is je menstruatiecyclus waarschijnlijk al op gang (tenzij je borstvoeding geeft: dan kan hij nog steeds wegblijven).

Wanneer ben je klaar met ontzwangeren?

Je maakt geen dagelijkse foto meer van je baby

De eerste dagen draait alles om je kindje. Je kan geen moment zonder, maakt honderd(miljoen) foto’s, knuffelt je rot en kan zelfs verdrietig raken bij het idee dat je ooit weer een leven krijgt naast je baby. Misschien wil je zelfs tot het hysterische af overal controle op hebben (en houden). Natuurlijk blijft je kindje belangrijk, maar de intensiteit neemt met de maanden wel af.

Je herontdekt je make-up en maakt je weer eens op

Dit geldt ongetwijfeld niet voor alle vrouwen, maar sommige dames komen op een gegeven moment tot de herontdekking dat die make-uptas er niet voor niets staat. En waarschijnlijk ook dat je vrijwel alles kan vervangen, omdat je het te lang niet hebt gebruikt. Voor de lol smeer je eens wat op je gezicht en ziet weer een glimp van wie je ooit was.

Je taille is terug!

Op een dag kijk je in de spiegel en daar prijkt je taille als die lang verloren vriend weer rond je middel. Daar word je daadwerkelijk blij van (en nee, dat is niet oppervlakkig!)

Je koopt weer nieuwe kleding

Een andere herontdekking doe je op de dag dat je die kledingkast opent en ziet dat werkelijk alles in verband lijkt te staan met je zwangerschap. Het is te groot, te klein of flatteert niet (meer) en ‘wordt toch wel vies’ is geen legitiem excuus meer om het alsnog aan te trekken. Tijd om iets nieuws te halen! En voor het eerst sinds tijden geef je geld uit aan jezelf in plaats van aan de kinderen.

Je vertelt spontaan hoe het met jou gaat

Iemand vraagt je hoe het met je gaat. Je barst niet langer in tranen uit, steekt geen klaagzang af over hoe zwaar je het toch wel vindt, begint geen urenlange monoloog over de baby en ontsteekt ook niet in woede. Je doet iets onverwachts: je geeft gewoon antwoord 😉

Je krijgt weer oog voor de rest van de wereld

Hoe meer je aan het ontzwangeren bent, des te meer je ook weer enthousiast kunt raken over dingen die op geen enkele mogelijke manier te maken hebben met jullie lieve, mooie baby’tje.

Je kapsel blijft intact

Op een dag borstel je je haren en verlies je geen plukken meer. Echt!

Je bent niet langer een continu emotioneel vergiet

Je hoeft niet meer zomaar, zonder ogenschijnlijke reden, om alles te huilen. En dat is toch ook wel weer heel lekker! Vanaf nu ben je alleen nog maar een vergiet tijdens die ene week per maand!

Je bent steeds minder vergeetachtig

Je merkt het vooral wanneer je uit jezelf belangrijke data onthoudt, zonder agenda of talloze briefjes. Je legt de afstandsbediening niet meer in de koelkast en hebt zelfs benul van de datum. Zwangerschapsdementie na de bevalling? Jij hebt er geen last meer van! Dat wil zeggen, het grootste deel van de tijd. Zonder aankondiging kan het nog wel de kop blijven opsteken, dus blijf alert!

Je hebt het gevoel weer dat je jezelf bent

Je weet pas weer dat je weer jezelf bent, wanneer je het dus daadwerkelijk bent. Dan lijkt de voorgaande periode waarin je moest ontzwangeren een compleet ander tijdperk, alsof je nu weer echt aan staat en op volle kracht functioneert. Het duurt even, maar dan heb je ook wat!

Je kunt grapjes maken over ontzwangeren

Wanneer je middenin de hormonale buien zit, valt er weinig te lachen. Je reageert iets te assertief, dan weer emotioneel en een volgende keer woest. Maar op een gegeven moment grijns je wanneer je man je herinnert aan die keer dat je in lichterlaaien ontstak, omdat iemand vergat zijn knipperlicht aan te zetten. Of hoe je zat te grienen omdat de groentenboer zijn kistjes vol fruit buiten zette… Tja, hormonen doen nu eenmaal gekke dingen met je. Zodra je daarom kunt lachen, weet je in elk geval dat je redelijk klaar bent met ontzwangeren.

Kortom, typisch gevalletje: duurt even maar dan heb je ook wat. Ontzwangeren kan best een flinke periode in beslag nemen, maar je zal vanzelf merken dat je er op een gegeven moment echt klaar mee bent. Bovenstaande ‘symptomen’ geven in elk geval aan dat het einde in zicht is. Waaraan merkte jij dat je klaar was met ontzwangeren?

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids