Ontspannen tijdens de zwangerschap: 9 relaxtips

Dat ontspanning belangrijk is tijdens de zwangerschap weet je waarschijnlijk wel. Maar hoe zorg je er nu voor dat je deze negen maanden een beetje relaxed doorkomt? Wij verzamelden 9 heerlijke ontspanningstips voor je!

9 x ontspannen tijdens je zwangerschap

Massage

Je lijf krijgt het zwaar te verduren tijdens de negen maanden dat er een kindje in je buik groeit. Niet alleen je buik, die flink groter wordt, en je organen die een nieuwe plek moeten zoeken, maar ook je ledematen. Vooral je benen die het zwaardere gewicht moeten dragen – en in het bijzonder je voeten verdienen wat extra aandacht. Maar ook je schouders, die eventuele spanning opslaan. Om die reden is het echt een cadeautje om een massage voor jezelf te boeken.

Kies dan wel altijd voor een salon die gespecialiseerd is in zwangerschapsmassages, zoals Studio Release de plek is voor een massage Laren. Ook lekker om na de bevalling nog eens terug te keren trouwens. Die specialisatie is erg belangrijk: zo’n massage tijdens je zwangerschap verloopt net even anders dan een normale. Zo wordt je buik uiteraard ontzien en krijgen bepaalde lichaamsdelen extra aandacht. De masseuse kan bovendien inspelen op bepaalde klachten waar je tegenaan loopt.

Boek een zwangerschapsmassage altijd in overleg met je verloskundige en controleer of de masseur gespecialiseerd is.

Praten met een goede vriendin (die ook moeder is)

Naast de heerlijke roze wolk waar iedereen zwanger zijn vaak mee associeert, kan deze periode ook best vermoeiend, pijnlijk en/of spannend zijn. Natuurlijk kan je daarover praten met je man, maar helemaal begrijpen kan hij het nooit. Een andere moeder weet doorgaans wel waar je doorheen gaat. Door met iemand te praten over de mindere kanten, verminder je de spanning in je lijf. Ook een flinke huilbui op zijn tijd kan je helpen ontspannen.

Dagboek bijhouden

Je hebt speciale zwangerschapsdagboeken, maar als er niets is naar je smaak kan een gewoon schrift ook prima volstaan. Schrijven helpt je geest leeg te maken en weer vat te krijgen op je eventuele zorgen. Daarnaast is het natuurlijk heel leuk om een naslagwerk te maken voor je kind waarbij hij of zij later kan lezen hoe deze periode voor jou was. Hoe voelde je je bijvoorbeeld toen je ontdekte welk geslacht je baby had? Welke kwaaltjes had je? En veranderde je veel of viel dat mee?

Volg een zwangerschapscursus

Een fijne manier om ontspanning te vinden als je zwanger bent is een zwangerschap. Je ontmoet meteen andere vrouwen die moeder worden rond de tijd dat jij ook bent uitgerekend én je werkt aan je lijf op een manier die past bij deze periode, zoals bij zwangerschapsyoga.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Spanning in de zwangerschap kan soms voortkomen doordat je niet goed weet wat je te wachten staat, zeker de eerste keer. Het kan daarom schelen als je jezelf voorbereidt op je bevalling. Zo richting het eind kan je dat hoofdstuk in je zwangerschap doornemen, een bevalplan schrijven en je zal nog een goed gesprek voeren met je gynaecoloog of verloskundige. Over het verloop valt nog steeds weinig te zeggen, maar over alle randzaken wel. Het is prettig als je hier voorafgaand aan de bevalling al eens over nagedacht hebt. Ook dit kan uiteindelijk helpen ontspannen.

Een warm bad of warme douche

Soms is de oplossing simpel én gelukkig dichtbij huis. Lekker even douchen kan je ook helpen weer te relaxen. Smeer je in met die ene lekkere mousse die zo’n fijn geurtje heeft, pak de bodylotion erbij, neem een maskertje… Alles om daarna weer als herboren door te kunnen.

Slaap voldoende

Zo richting het einde van je zwangerschap merk je dat de vermoeidheid uit het begin weer terugkeert. Je kan fysiek natuurlijk minder, maar ook mentaal gebeurt er van alles met je. Ter voorbereiding op de slapeloze nachten en omdat je lijf er simpelweg baat bij heeft, is het aan te raden om regelmatig even een extra dutje te doen als je lichaam daarom vraagt. Onder het clichématige mom van ‘nu kan het nog’!

Trek je een beetje terug in je eigen zwangerschapsbubbel

Het nieuws, social media – allemaal prikkels die spanning of onrust kunnen veroorzaken. Zeker in de tijd waarin we nu leven, lijk je aan alle kanten dingen mee te krijgen. Door af en toe je smartphone gewoon uit te zetten – of in elk geval je internet – kan je wat beter tot rust komen. Per slot van rekening hoor je nieuws dat jou wél persoonlijk aangaat vanzelf wel en in geval van nood ben je ook wel te bereiken op een andere manier. Nu mag het even draaien om de baby en jou!

Doe waar je gelukkig van wordt

Zeker tijdens je zwangerschapsverlof lijk je zeeën van tijd te hebben, vooral als afwachten niet je sterkste kant is. Gelukkig kan je die tijd alsnog prima opvullen met dingen waar je blij van wordt:

  • Leuke series kijken op Netflix of Videoland
  • Boeken lezen
  • Een wandeling maken met een goede vriendin
  • High tea’en
  • Die ene creatieve hobby weer oppakken
  • Opruimen en schoonmaken (om aan je nesteldrang tegemoet te kunnen komen)
  • Muziek luisteren waar je blij van wordt

Waarom ontspanning zo belangrijk is als je zwanger bent

Ontspanning voorkomt stress. Zo simpel is het in dit geval eigenlijk. Stress kan namelijk een negatieve invloed hebben op je zwangerschap wanneer je langdurig te veel zorgen hebt of in een stressvolle situatie verkeert. En nu niet gaan stressen omdat je dit leest! Het is belangrijk om in elk geval te streven naar een zo ontspannen mogelijke zwangerschap. Natuurlijk zal dit niet altijd lukken, maar met bovenstaande tips werk je in elk geval aan een zo positief mogelijke beleving van deze bijzondere periode. Eentje waar je later hopelijk met een glimlach op terug kan kijken!

Wat vind of vond jij een heerlijke manier om te ontspannen tijdens je zwangerschap?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven