Daten na de scheiding? Zo pak je dat verstandig aan

Na de scheiding is daten waarschijnlijk het laatst waar je aan denkt. Misschien heb je zelfs je buik compleet vol van mannen. Maar onvermijdelijk kom je vanzelf weer op een punt waarbij je toch behoefte krijgt aan genegenheid en gezelschap. Terug naar de datemarkt dus! Alleen is die de afgelopen jaren onherkenbaar veranderd. In plaats van toevallig tegen elkaar aan botsen in de supermarkt, kom je elkaar nu online tegen. Hoe zorg je nu dat je hier verstandig mee omgaat? In dit artikel vind je handige tips voor het daten na de scheiding.

Online daten

Waarin online daten zo verschilt van de ‘ouderwetse’ manier? Het is laagdrempelig, anoniemer en kan daardoor ook iets kwetsbaarder zijn. Tegelijkertijd biedt het ook genoeg voordelen: je kan iemand op je eigen tempo leren kennen en online achtergrondinformatie zoeken over je nieuwe date. Een slimme meid is immers voorbereid en – zeker wanneer je een gezin hebt – je hebt geen tijd, energie en ruimte om te verspillen aan die ene man met zijn dubbele agenda.

Hoe pak je online daten na de scheiding aan?

Kies voor een platform dat bij je past

Voor je een profiel aanmaakt op een willekeurige datingsite, is het slim je te verdiepen in de verschillende soorten. Anders dan pakweg tien jaar geleden zijn er vrij specifieke datingsites: op basis van je seksuele voorkeur, je behoefte aan een tweede liefde naast je relatie of je wensen op het gebied van daten (wil je seks of een relatie). De website Datingguru kan je daarbij helpen: je vult in de vergelijker bijvoorbeeld je wensen in en ziet in een oogopslag bij welke sites je jezelf dan kan aanmelden. Daarnaast vind je een overzicht met alle datingsites en hun specifieke kenmerken. Dat maakt het makkelijker om iets te vinden dat bij je past.

Sheila: ‘Wat ik elke vrouw zou willen aanraden na de scheiding? Neem lekker de tijd om te daten. Geniet ervan, maar maak er ook geen wekelijkse sport van. Nadat je uit een relatie komt, moet je eigenlijk niet meteen in de volgende serieuze toestand willen springen. Uiteindelijk heb je vaak zelf ook nog van alles te verwerken. Maar het contact, de aandacht en gezelligheid zijn wel heel erg fijn. En bovendien weet je maar nooit, op die manier kan je de leukste mensen leren kennen!’

Durf te investeren in een datingsite

Dat klinkt misschien toch spannend: wat als je nu een bedrag neertelt en je eindigt met een leugenaar? Maar draai het ook eens om. Iemand die gewoon voor de snelle seks gaat, duikt waarschijnlijk eerder op de gratis app Tinder dan dat bij het relatief prijzige Parship. En natuurlijk, ook daar kan je tegen een catfish aanlopen, alleen is de kans veel kleiner.

Zorg voor een leuk, maar vooral ook echt profiel

Een van de moeilijkste dingen die er is: authentiek zijn, niet vervallen in clichés en opvallen tussen alle andere profielen. Natuurlijk helpt een goede foto, maar er is meer. Zo is het belangrijk dat je de ander nieuwsgierig maakt. Dat kan met een grapje tussendoor, maar ook met een referentie aan iets wat je goed kan of erg leuk vindt om te doen. Daarnaast is het belangrijk dat jij goed naar voren komt. Waardoor ben jij anders dan je vriendinnen? Wat maakt jou nu uniek als mens? Laat dat weten, net als waar je precies naar op zoek bent. Zo maak je de kans op een match aanzienlijk groter.

Marloes: ‘Al snel had ik een klik met een jonge man, halverwege de twintig. Hij vertelde me na een tijdje dat hij voetbalde in Engeland op professioneel niveau en dat hij dat in Nederland ook had gedaan. Nu vond ik dat op zich niet zo heel interessant allemaal, maar ik wilde wel gewoon zekerheid over of hij echt was wie hij beweerde. Een online rondje leverde niets op – precies wat mijn gevoel me al zei. Ik heb het toen snel afgekapt. Als je over zoiets al liegt, wil ik de rest niet eens weten.’

Weet wie je date!

Helemaal zeker weten doe je het nooit. Maar dat geldt en gold ook voor de ouderwetse manier van iemand ontmoeten. Dat neemt echter niet weg dat je online een kleine check kan doen voor je afspreekt. Nu hoef je echt niet als een stalker alles uit te diepen, maar een globale blik op iemands Facebookprofiel kan al veel zeggen. Zie je veel berichten? Is het iemand die positief in het leven staat of nogal van de doemscenario’s is? Is het duidelijk een familiemens, of staat zijn vriendenlijst vol vrouwen en kom je verdacht weinig vrienden en familieleden tegen op zijn profiel?  

Als er alarmbellen gaan rinkelen, negeer die dan niet. Het is zonde van de tijd om die te steken in zaken die eigenlijk vooraf al gedoemd zijn te mislukken. Zeker profielen die overduidelijk vol vrouwen staan, maken het aannemelijk dat iemand nogal van het ‘serie-daten’ is. Hoeft geen probleem te zijn natuurlijk, dat ligt aan je eigen houding en insteek, maar voor het serieuze kan je dan toch vaak beter iets verder doorzoeken.

Als je gaat daten, wees dan eerlijk

Stel dat je afspreekt en iemand blijkt een profielfoto van zes jaar en zestien kilo geleden te hebben gebruikt, dan kan dat afbreuk doen aan het beeld dat je van hem had. Niet vanwege het gewicht, maar vanwege hetgeen hij online aan je liet zien. Overigens geldt datzelfde voor jou: gebruik om die reden altijd échte foto’s die laten zien wie je nu bent. Ook bij zenuwen kan het schelen om dat gewoon eerlijk toe te geven. Loopt het iets stroever, dan heeft de ander daar vast meer begrip voor. Of hij vertelt je dat hij ook zenuwachtig was – dat breekt toch het ijs.

Ook een vervelende eigenschap die je alleen in het echte leven kan ontdekken (zoals wanneer hij continu zit te wiebelen op zijn stoel, er in de verste verte geen klik is en je je misschien zelfs ergert aan hem), kan een dealbreaker zijn voor een vervolgdate. Dat is niet erg, maar wees er dan wel gewoon duidelijk over. Hij wil ook niet naar huis met het gevoel dat het leuk was en dan dagen wachten bij zijn telefoon, terwijl jij al vanaf minuut 1 wist dat date twee hem niet ging worden. Bedank dan liever voor de leuke avond en vertel dat je helaas geen romantische klik voelde.

Celine: ‘Mijn slechtste date? Dat was toch wel die keer dat de man met wie ik afsprak er nogal op gebrand was om snel af te spreken met de kinderen erbij. Lekker naar het strand, zandkastelen bouwen en uit eten… Ik heb hem meteen afgekapt. Waarom zou ik ze in zo’n vroeg stadium al willen voorstellen aan iemand? Wat de reden ook was van zijn voorstel, over de kinderen praten is op dat moment gewoon een no go.’

Verwacht er niet te veel van

Waar mannen iets makkelijker zijn in het ‘kijken, kijken, niet kopen’-verhaal op het gebied van daten, zijn vrouwen toch vaker traditioneler ingesteld. Vergeet echter niet dat je niet meteen een nieuwe relatie kan opbouwen met deze persoon, je de tijd mag nemen om hem rustig te leren kennen, en ook eventueel met anderen kan daten. Zolang je niet met iedereen zoent en/of het bed induikt, is dat prima.

Tenzij je insteek is om vooral seksuele relaties op te bouwen met één of meerdere mannen (wat na een scheiding natuurlijk ook prima is), kan het verstandig zijn om het intieme gedeelte nog even uit te stellen – iets dat zowel voor mannen als vrouwen geldt. Je merkt dan bovendien snel genoeg hoe serieus iemand is. Wanneer het er na date drie nog niet van is gekomen en hij haakt af, weet je dat zijn insteek heel anders was dan die van jou. Wil hij echter moeite blijven doen, dan kan het zomaar een leuke match zijn!

Wacht met het voorstellen aan je/jullie kinderen

Als je nu echt een serieuze klik ervaart met iemand en je hebt het enorm naar je zin, dan zal je langzaam toewerken naar een serieuze relatie. Toch is het verstandig nog even te wachten met het voorstellen aan de kinderen. Waarom?

  • Zij zitten misschien nog enorm met de scheiding in hun hoofd. Een nieuwe partner kan verwarring scheppen en bovendien een nieuw gevoel van vechtlust bij hen naar boven laten komen, zeker als ze eigenlijk het liefst nog zouden zien dat hun eigen ouders weer samen komen. Dat kan een stempel drukken op je nieuwe relatie.
  • Zolang alles nog pril is, geniet je en voelt alles leuk. Maar is dat over een halfjaar nog steeds zo? Door iemand te snel aan je kinderen voor te stellen, bestaat de kans dat ze zich gaan hechten aan de ander. Wanneer jij er dan inmiddels stiekem een beetje klaar mee bent (of hij) dan wordt het een stuk lastiger die relatie te verbreken.
  • Op termijn vormen jullie mogelijk een samengesteld gezin. Je relatie moet echt stabiel genoeg zijn om daartegen te kunnen.

Kortom, daten na de scheiding heeft wel iets meer voeten in aarde, maar tegelijkertijd levert het je ook genoeg op. Goede dingen kosten nu eenmaal tijd: meteen in een nieuwe relatie stappen, is vaak weinig zinvol. Net als het voorstellen van een nieuwe partner aan je kinderen: wacht daar liever mee tot je zeker bent over hoe serieus het is. Maar met bovenstaande tips kan je je wel voorzichtig weer op de datingmarkt begeven, op een leuke manier die bij je past. Vond jij het lastig om weer te starten met (online) daten na de scheiding? Of had je er juist zin in? Laat ons je leukste dateverhalen weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, VGstockstudio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven