Wat doe je als iemand ongevraagd de krullen van je kind aanraakt?

Twee van onze vier kinderen hebben een flinke bos krullen. En hoewel onze dochter inmiddels vooral vlechtjes draagt tegen het klitten, heeft ze onnoemlijk vaak meegemaakt dat iemand aan haar haren zat. Van andere kinderen tot ouders die even (liefdevol) aaiden – krullen roepen een bepaald enthousiasme op bij de buitenwereld. Ongeacht of het ongevraagd aanraken van hun krullen nu gepast is of niet. Heb jij hier ook last van of zie je regelmatig dat een ander het haar van je kind aanraakt? In dit artikel vind je handige tips hoe je daarmee kunt omgaan.

Wat doe je als iemand ongevraagd de krullen van je kind aanraakt?

Direct zeggen dat je er niet van gediend bent

Het is de meest aanvallende manier en daarmee de minst vriendelijke van allemaal, maar wel duidelijk: zeggen dat je hier niet van gediend bent. Houd er rekening mee dat hiermee een ongemakkelijke situatie kan ontstaan. En ook: hoe feller jij reageert, des te kleiner de kans dat iemand echt begrijpt waarom het vervelend is of kan zijn voor je kind.

Wat je zou kunnen zeggen?

  • Blijf er vanaf! Ik ga jouw haar toch ook niet aanraken?
  • Ik vind het niet prettig als je aan het haar van mijn kindje zit: veel mensen doen dit en ik voel me daar ongemakkelijk bij. Als hij/zij oud genoeg is mag je vragen of je eraan kan zitten.
  • Stop daarmee/wil je daarmee stoppen?
  • Vraag eerst even of het mag voordat je meteen aan iemands haar zit.

Let wel, dat een situatie misschien ongemakkelijk wordt, betekent niet dat je dan maar moet zwijgen. Want zolang iedereen stil blijft, kan er geen verandering plaatsvinden. Zo simpel en tegelijkertijd complex is het. Het is alleen wel goed dat je jezelf daarop voorbereidt, net als op clichématige opmerkingen als: “Maar ik bedoel het toch niet slecht?”

Houd voor ogen dat, ook bedoelt iemand het niet slecht, jij de grenzen trekt voor je kind. Al die zich er ongemakkelijk bij voelt, dan heeft de ander zich uiteindelijk hoe dan ook daar maar naar te schikken. Of hij of zij het nu begrijpt of niet.

Je kind weghalen uit de situatie

Vind je het lastig om hardop uit te spreken dat je ergens niet van gediend bent? Dan kan je ook je kind weghalen uit de situatie en daarmee een stil statement maken. Hiervan leert de ander weliswaar weinig, maar bescherm je je dochter of zoon wel op dat moment.

Je kind leren om voor zichzelf op te komen

Sommige kinderen vinden het heerlijk als iemand anders in hun haar wriemelt met zijn of haar handen en heeft dus ook minder problemen met het aanraken van de krullen. Een ander wordt er helemaal kriebelig van en wil het liefst schreeuwen dat ze dit niet moeten doen. Leer je kind daarom hoe hij of zij voor zichzelf moet opkomen. Je bent nu eenmaal niet altijd aanwezig en op school is het ook belangrijk dat ze hun eigen grenzen leren respecteren – ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Begeleiders inschakelen

Bij de kleuters merkte de juf op een bepaald moment tegen me op dat ze had gezien dat kinderen aan Rose’ haar zaten. Ze sprak hen erop aan door uit te leggen dat je niet zomaar ongevraagd aan iemands haar zit, en vertelde dat je zoiets eerst moet vragen. Ook zei ze tegen onze dochter dat ze het gewoon mag zeggen wanneer ze iets onprettig vindt – en als ze dat niet direct durft, dan in elk geval tegen de juf. Daarmee was het in principe opgelost, maar ik was zo blij dat ze me dit vertelde. Het leerde mij ook dat je dit soort dingen soms gewoon even moet aangeven op school, bij sporten of de crèche, zodat ze er daar rekening mee kunnen houden en kunnen opletten dat niemand zomaar aan het haar van je kind gaat zitten.

Praat erover met je kind

Zeker wanneer ze wat ouder zijn, is het belangrijk dat je blijft peilen hoe ze zich erbij voelen. Krullend en kroeshaar zijn prachtig, maar maken je ook kwetsbaar. Zeker als iedereen er maar ongevraagd zijn handen in blijft duwen, zoals je leest in dit artikel uit LINDA.MEIDEN. Het kan namelijk ook gevoelens omhoog halen bij je kind waar hij nog geen of weinig weet van heeft en er misschien voor zorgen dat hij of zij zijn krullen onbedoeld gaat verachten. Houd daar dus oog voor.

Wat is nu eigenlijk het probleem als iemand je krullen aanraakt?

Misschien heb je zelf ook weleens even onbewaakt moment over de krullen van een vreemde gestreken. Ergens begrijp ik dat wel vanuit mezelf. Want hoewel ik het kapsel van een onbekende nooit zomaar zou aanraken, fascineren krullen me enorm. Juist omdat ik altijd krullen wilde, denk ik, maar me helaas moet behelpen met een sluike, steile coupe waar elke kunstmatige krul direct uitzakt. Ik vind het zelf bovendien heerlijk om met mijn handen door Rose’ krullen te gaan. Dus vanuit die positie begrijp ik dat een ander eenzelfde soort fascinatie kent en zachtjes over Seans of Rose’ hoofd aait in het voorbijgaan. Ik geloof oprecht dat de intenties vaak goed zijn. Alleen zijn de keren dat een onbekende ‘even’ door hun haren ging niet meer te tellen. En daar gaat het dan toch mis.

Maar wat is er dan verkeerd aan? Zeker als je intenties oprecht zijn en je vol bewondering dat prachtige haar wil voelen, lijkt het misschien wat overtrokken. Daarom een uitleg.

De kern zit hem vooral in het aanraken van een onbekende. Je weet niet of dit kind het überhaupt fijn vindt om fysiek te worden aangeraakt én je overschrijdt een persoonlijke grens door te aaien – ook, beter gezegd: zeker als je het niet slecht bedoelt. Vergelijk het maar even met verplichte kusjes en knuffels aan ooms en tantes. Niemand hoort je te kunnen dwingen tot fysiek contact, zeker niet onder het mom van: ‘Maar ik bedoel er toch niets mee?’ (Dat wil je ook niet op andere manieren) En daarom is het niet oké om iemand aan te raken zonder toestemming. Ben je benieuwd naar hoe die krullen voelen? Leg het aan die persoon uit en accepteer nee als de ander dit onprettig vindt.

En als dit nog niet duidelijk is? Ooit zat er iemand aan mijn borsten, omdat hij ‘gewoon’ even wilde weten hoe dat nou voelde. Die bedoelde er naar eigen zeggen ook niets kwaads mee. Hoewel dat een ander lichaamsdeel is, blijft het gevoel hetzelfde. Het is niet oké.

Heb jij weleens ongevraagd iemands krullen aangeraakt? Of merk je dat anderen dat bij jouw kind doen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Roman Samborskyi – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven