8 ongemakkelijke sollicitatievragen die alleen vrouwen te horen krijgen

Solliciteren op zich is natuurlijk al heel spannend. Als daar dan ook nog eens ongemakkelijke sollicitatievragen worden gesteld, moet je stevig in je schoenen staan om de juiste reactie of een pakkend antwoord te geven. De vraag is dan ook: wat doe je als een recruiter of een potentiële werkgever een vraag stelt die niet door de beugel kan? Lees 8 ongemakkelijke vragen de je vaak alleen als vrouw te horen krijgt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Ongemakkelijke vragen

Ronduit je gesprekspartner corrigeren of weglopen uit het gesprek is niet de meest handige zet – tenzij je per direct besluit niet voor een dergelijk bedrijf te willen werken. Door echter tactvol te reageren op elke ongepaste sollicitatievraag heb jij het juiste wapen in handen om rustig te blijven. Zo kun je je concentreren op wat voor jou het belangrijkste is: een beeld vormen van het bedrijf om erachter te komen of werken hier echt iets voor jou is. Onthoud dat het stellen van ongemakkelijke vragen veel kan zeggen over de bedrijfscultuur die er heerst.

Hoe reageer je?

We geven je acht voorbeelden van vragen die als ongepast kunnen worden ervaren door veel vrouwen. Hoe je het beste op elke vraag kunt reageren, hangt van jezelf en de situatie af. Maar met deze tips helpen we je al een eind op weg.

Ben je getrouwd of heb je een vriend?

Op het moment dat je deze vraag te horen krijgt, zul je zeker even een wenkbrauw optrekken. Vragen naar persoonlijke situaties zoals je relatiestatus mag nooit deel uitmaken van het gesprek omdat dit niet relevant is voor het werk dat je gaat doen. Door deze vraag te beantwoorden met een tegenvraag (‘Ben jij getrouwd?’) herinner je je gesprekspartner eraan dat het stellen van deze vraag niet door de beugel kan.

Ben je zwanger of van plan zwanger te raken?

Een toekomstige werkgever mag nooit vragen of je kinderen hebt of een kinderwens. Deze vraag wordt als discriminerend gezien. Door deze vraag te stellen wordt er namelijk een onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Alleen vragen die relevant zijn voor de functie mogen gesteld worden. Het hangt van het soort werk af of het slim is om kinderen op je cv te vermelden. Solliciteer je naar een functie als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf dan is het hebben van kinderen eventueel relevant en om je ervaring weer te geven.

Ook hier geldt weer: stel een tegenvraag. ‘Op welke manier is deze informatie relevant voor deze functie en mijn vermogen om mijn werk te doen?’.

Kom je naar kantoor als je kind ziek is?

Deze vraag wordt in de meeste gevallen niet gesteld aan mannen die komen solliciteren. Hoor je dat je gesprekspartner deze vraag aan je stelt tijdens je sollicitatiegesprek dan weet je dat dit discriminerend is en dus niet mag. Je kunt deze vraag tactvol en op een slimme manier ontwijken. Of rustig blijven en zeggen dat je hier liever niet op antwoordt.

Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en gezin?

‘Op exact dezelfde manier als een man dat zou doen.’ Het antwoord op deze vraag gaat je gesprekspartner niets aan. Vragen moeten gaan over jou als toekomstige werknemer, niet over je gezinssituatie. Of je nu wel of geen kinderen wilt of hebt, deze vraag hoef je zeker niet te beantwoorden. Wees de recruiter een stapje voor door bijvoorbeeld het volgende antwoord te geven: ‘Hoe ik mijn werk en gezin combineer, is iets dat ik graag voor mezelf houd. Tijdens de uren dat ik werk, ligt mijn focus geheel op het afmaken van mijn werk.’

Waarom wil je parttime werken als je geen kinderen hebt?

De reden dat iemand parttime wil werken – of dat nou is omdat je kinderen hebt of omdat het financieel gewoon kan – daar heeft een recruiter of werkgever niets mee te maken. Je hoeft dus ook helemaal geen antwoord te geven op deze vraag. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Het antwoord op deze vraag is niet relevant voor de functie waarnaar ik solliciteer’.

Soms maken we grove grappen op het werk, kun je daar tegen?

De gedachte dat alleen vrouwen niet goed zouden kunnen tegen grove grappen op het werk is natuurlijk achterhaald. Ook mannen kunnen zich niet op hun gemak voelen als er weer eens iets grofs wordt gezegd het werk. In de meeste gevallen wordt dit soort ongepaste praat gezien als seksuele intimidatie. Denk er goed over als je dit soort vragen hoort tijdens een gesprek. Het kan zijn dat de bedrijfscultuur weinig respect opbrengt voor vrouwen. Hoe je reageert op dergelijke vragen, is afhankelijk van hoe jij tegenover een bedrijfscultuur staat die niet altijd even vrouwvriendelijk is.

Hoe ga je om met een team dat voornamelijk uit mannen bestaat?

Bepaalde vakgebieden worden gedomineerd door mannen. De kans is dan groot dat je dit soort vragen krijgt voorgeschoteld. Het impliceert indirect dat jij als vrouw een dergelijk team niet zou kunnen handelen omdat deze voornamelijk uit mannen bestaat. Ongepast is de vraag zeker en je mag je gesprekspartner hier ook subtiel aan herinneren. Een goede reactie zou kunnen zijn: ‘Ik zou een mannenteam net zo behandelen als elk ander team’.

Heb je weleens gehuild op kantoor?

Deze vraag wordt waarschijnlijk niet aan een mannelijke sollicitant gesteld. Veel van de ongepaste vragen tijdens een sollicitatiegesprek waarbij een vrouw op gesprek gaat, hebben te maken met discriminatie. Ook deze. De interviewer impliceert met deze vraag dat vrouwen emotioneel zijn en hun gevoelens van invloed laten zijn op hun werk. Wees kordaat en beantwoord deze vraag met ‘Deze vraag verbaast me eerlijk gezegd. Waarom is deze vraag van belang?’

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen: heb je weleens een vraag gehoord waarvan je haren overeind gingen staan of je je heel ongemakkelijk voelde? Deel je verhaal over ongemakkelijke vragen tijdens sollicitatiegesprekken in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven