Heeft je kind een ongeluk(je) op school? Dit wil je weten

Een ongeluk zit, ook op school, in een klein hoekje. Over het algemeen zijn dit soort zaken goed op te lossen onder schooltijd, maar soms zal je ervoor naar school moeten komen. In dit artikel staan tips voor dat laatste geval. Wat moet je doen als je kind een ongelukje heeft gehad onder toezicht van school?

Schade en aansprakelijkheid

Als je kind ergens schade aan oploopt, betekent dit natuurlijk niet automatisch dat er iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor die schade. Een schaafwond of bult valt immers ook onder de noemer schade, maar hoort erbij. Anders wordt het wanneer je extra kosten oploopt door een vervelend voorval. Denk aan ziekenhuiskosten, het eigen risico dat je moet opmaken voor de behandeling, extra tandartskosten en de materiële schade. In principe is school hiervoor niet aansprakelijk, maar soms zijn er uitzonderingen.

Schade aan materiële zaken

Draagt je kind een bril? Dan kan hij kapot gaan onder schooltijd. Ook het mobieltje of de GPS tracker kan per ongeluk vallen en schade oplopen. En wat te denken van diefstal? Het is in dit soort situaties soms lastig te bepalen wie de oorzaak is en op wie de schade kan worden verhaald. Doorgaans kan je ervanuit gaan dat je school alleen aansprakelijk kan stellen voor de opgelopen kosten wanneer school in gebreke is gebleven. Tegenwoordig zie je, mede om discussie uit te sluiten, dat bepaalde scholen het meenemen van mobiele telefoons verbiedt. Geef je je kind toch een mobieltje mee, dan is dat op eigen risico.

Fysieke schade

Voor ernstige gevallen met fysieke schade, waarbij je kind lelijk struikelt over de losse tegel die er al eeuwen ligt of als de gymles werd gegeven door een onbevoegde stagiair die ook nog eens verkeerd materiaal gebruikte om de veiligheid te waarborgen, kan het zijn dat school aansprakelijk is voor de schade. Een letselschade jurist kan je dan helpen om te ontdekken bij wie de aansprakelijkheid precies ligt en om de juiste vervolgstappen te nemen.

Risico’s

Het is misschien nog eens goed om te benadrukken dat bepaalde risico’s er wel bij horen. Tijdens een gymles kan je kind ongelukkig vallen, ook als de leerkracht alle voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om dit te voorkomen. Een dromerig kind kan per ongeluk op zijn bril gaan zitten. En erg jonge kinderen vergeten hun mobieltje nog weleens of laten hem vallen. Bekijk dus per situatie of school daadwerkelijk in gebreke is gebleven.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©adriaticfoto – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven