Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Om blijven gaan met je vriendinnen zonder kind?

Wanneer je kinderen krijgt, verandert er iets in je vriendschap met (single) kinderloze vriendinnen. Zeker wanneer zij nog in een heel andere fase zitten dan jij. Maar is dat erg? Zijn er manieren waarop je de vriendschap toch levend kan houden – ondanks dat je allebei in een compleet andere fase van je leven zit? Of is het eigenlijk mission impossible? Wij denken dat het kan. Zeker als je onderstaande tips gebruikt.

De eerste van je vriendinnen die een kind krijgt

In vriendschappen zit je eigenlijk in de lastigste positie wanneer je de eerste bent. Er is geen vergelijkingsmateriaal, de rest zit waarschijnlijk in een compleet andere fase en de kans is groot dat jullie elkaar na de bevalling minder goed begrijpen. Want het is levensveranderend, zo’n kind. Allicht scheelt het als jouw schatje voornamelijk slaapt en heel flexibel is, maar de meeste kinderen hechten toch veel waarde aan Dr. Spocks rust en reinheid.

Kortom, er bestaat een kans dat jullie (tijdelijk) uit elkaar groeien. Zeker als je single vriendinnen alleen maar kunnen praten over hun laatste veroveringen en nachten doorhalen, terwijl jij met wallen tot je knieën probeert op de juiste momenten mee te knikken. Of wanneer jij vertelt dat je enorm twijfelt tussen Rapley en gepureerde groenten, en ze je aankijken of ze water zien branden.

Hoe ga je ermee om als je vriendinnen nog geen kinderen hebben?

Zoek gemeenschappelijke interesses

Tja, dat je nu even allebei op een ander punt in je leven staat, mag duidelijk zijn. Maar je bent toch niet alleen maar vriendinnen geworden, omdat je allebei op mannen valt? Of omdat je die ene kantoorbaan zo fantastisch vindt? Er zijn vast genoeg andere zaken waarover je kan praten, zonder in een soort herhaling te vallen over vroeger.

Probeer alternatieven te zoeken om elkaar toch gewoon te kunnen blijven zien

Met een pasgeboren baby kan het best lastig zijn om elkaar te zien: je zoekt als kersverse moeder vaak nog naar een nieuw ritme in jullie leven, terwijl je vriendinnen ‘alle tijd van de wereld hebben’. Is je kindje al wat ouder, dan wil die misschien graag mee kletsen en tettert continu door jullie gesprekken heen. Dat kan op zijn tijd, maar er is niks mis mee als je besluit om je (single en kinderloze) vriendinnen voorlopig alleen te zien zonder je zoon of dochter.

Wat je wel zou kunnen doen – als de kroeg er even niet meer in zit?

 • Ontspannen in een spa
 • Naar de bioscoop
 • Uit eten gaan met zijn tweeën (of nog gezelliger: met de hele vriendinnengroep)
 • Neerploffen op een terrasje en bijkletsen
 • Een concert bezoeken van jullie favoriete artiest
 • Lunchen
 • Samen shoppen

Misschien zien jullie elkaar iets minder frequent sinds je moeder bent, maar dat hoeft niet uit te maken. Als de vriendschap goed zit, blijft dat ook wel zo als je nu even aanpassingen doet.

Spreek eerlijk uit waar je moeite mee hebt

Er is niets mis mee als je benoemt dat je het jammer vindt dat de vriendschap anders is, sinds de ander kinderen heeft. Zolang je niemand persoonlijk beschuldigt, kan een goede vriendin dat wel hebben. Zeker als je het bij jezelf houdt: “Ik mis dat we niet meer zo vaak naar de kroeg kunnen. Ik mis jou vooral en hoe onze vriendschap was.” Andersom kan je daar als moeder op reageren door begrip te tonen. Voor jou is de wereld veranderd, voor je vriendinnen ben alleen jij anders. Jullie zullen elkaar daardoor in zekere zin opnieuw moeten leren kennen.

Waar je vroeger misschien tot ver na sluitingstijd nog in de lamp hing, ga je nu elke dag om 22.00 uur naar bed. Terwijl je voorheen met vriendinnen dol was op de laatste kantoorroddels, wil je nu stiekem alleen maar kletsen over je zoontje en zijn hilarische uitspraken (waar zij dan toch vaak iets minder hard om kunnen lachen). En waar je ooit dol was op thrillers, kan je ze nu niet meer kijken. Het zijn kleine dingen, maar wel soms enigszins bepalende elementen voor een vriendschap. Je moet op zoek naar een nieuwe manier om jullie vriendschap vorm te geven.

Doe allebei een beetje water bij de wijn

Een vriendschap kan alleen maar voortbestaan als je allebei moeite doet. Het is niet zo dat jouw kinderloze vriendinnen van vroeger continu begrip moeten opbrengen voor het feit dat je nauwelijks slaapt. Of dat je het gevoel hebt niet meer zo makkelijk weg te kunnen als vroeger. En andersom is het wel zo prettig dat je af en toe je ei kwijt kan over het ouderschap en zij daar naar luisteren. Of dat ze meedenken over een oplossing als je voorlopig nogal aan huis gebonden bent.

Bedenk voor jezelf wat jij uit deze vriendschappen haalt

Uiteindelijk lees je dit artikel waarschijnlijk omdat je merkt dat je vriendschappen veranderen nadat je een kind krijgt. En je mist misschien wat was, of je mist in elk geval dat gevoel van begrip en wederzijds respect van toen. Dan kan het goed zijn om voor jezelf te bedenken wat je nu uit de vriendschap kan halen:

 • Een goed gesprek
 • Even jezelf zijn in plaats van continu mama
 • Energie omdat je met vriendinnen bent die je al jarenlang kennen en je altijd laten lachen – kinderen of niet
 • Herkenning op andere vlakken (die gemeenschappelijke interesses)
 • Goede verhalen over hun dateleven en wat ze meemaken op het werk; mag misschien even ver van je af staan, maar kan nog steeds vermakelijk zijn

En wat als je single vriendinnen van vroeger niet meer matchen met wie je nu bent?

Daar hoeft geen schuldvraag in te liggen of beantwoord te worden. Soms is het gewoon klaar, net zoals je in een relatie kan zitten waarin de koek op is. Door de jaren heen verander je. De ene keer is het omdat iemand een nieuw vriendje krijgt die haar persoonlijkheid beïnvloedt, de andere keer een zieke ouder of – zoals in dit geval – de allesomvattende verandering die het krijgen van een kind vaak is. Soms groei je uit elkaar. Dat kan en dat kan heel jammer zijn; het kan je veel verdriet kosten. Maar als jullie allebei niet langer het gevoel hebben dat je energie uit de vriendschap haalt en dat het meer kost dan oplevert, kan je ook beslissen voor nu afstand te nemen.

Of je (kinderloze) vriendinnen en jij uit elkaar groeit als je kinderen krijgt? Dat ligt aan de aard van jullie vriendschap en aan hoe jullie er allebei in staan. Soms red je het, een andere keer niet. En dat is ook oké. Merkte jij verschil nadat je moeder werd (of iemand in je omgeving)? Veranderde dat de vriendschap? Hoe gingen jullie daarmee om?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids