Bevriend blijven met vriendinnen zonder kind

Er is iets bijzonders aan het krijgen van kinderen: het verandert je als mens en de dynamiek met anderen om je heen. Zo ook in de vriendschap met (single) kinderloze vriendinnen. In dit artikel gaan we erop in of dit erg is, of er manieren zijn om de vriendschap levend te houden ondanks dat je verschillende fases zit en waarom het je leven kan verrijken.

Vriendinnen zonder kind: de verschillen

Andere fases van je leven

Hoe groot de impact is van het krijgen van kinderen weet je eigenlijk pas wanneer je ze hebt. Dat voelt misschien als een dooddoener, maar is het niet. Kinderen veranderen namelijk alles: je perspectief op de wereld, de dynamiek van je relatie, je financiële mogelijkheden en je hoeveelheid vrije tijd. Het kan dan best lastig zijn om in contact te blijven met goede vriendinnen die nog geen kinderen hebben (of helemaal geen kinderwens).

Ongewenst kinderloos

Een vriendschap kan behoorlijk complex worden wanneer jij kinderen krijgt en die goede vriendin ongewenst kinderloos is. Het is dan niet alleen dat jullie levens gaan verschillen, ook kunnen jaloezie, verdriet en teleurstelling een rol gaan spelen. Jij hebt misschien niet het gevoel alles maar te kunnen zeggen (klagen over gebroken nachten voelt wrang als je weet dat de ander er alles voor over zou hebben). Hoewel het zeker niet het einde hoeft te betekenen van een jarenlange vriendschap, is het wel belangrijk dat je eraan blijft werken.

Als je de eerste bent van je vriendinnengroep met een kind

Daar zit je dan, met een huilende baby die je tepel uitspuugt, wallen tot op je knieën en de neiging om keihard te gillen. De enige die je echt snapt, is je moeder, aangezien je vriendinnen op dat moment de stad onveilig maken en de komende jaren nog niet aan kinderen willen denken. Als je de eerste bent binnen een vriendinnengroep en de rest heeft voorlopig nog geen acute kinderwens, dan kan het best eenzaam zijn. Zeker als je schatje heel veel waarde hecht aan Dr. Spocks welbekende rust, reinheid en regelmaat.

Jullie zitten in een compleet andere fase van je leven en je mist daardoor toch enigszins het klankbord dat je vriendinnen vroeger waren. Ze weten niet hoe het voelt om soms niet op je woorden te kunnen komen, tijdelijk last te hebben van incontinentie, aambeien of andere kwaaltjes die je pas na je zestigste had verwacht en dat die nachten doorhalen in Spanje niks blijken voor te stellen bij het leven met een slechte slaper. En op de vraag of je beter kan gaan voor eten à la Rapley, gestoomde groenten of potjes, kijken ze je aan of ze water zien branden.

Toch betekent dit gelukkig niet automatisch dat je je vriendschappen moet opgeven.

Vriendschappen behouden met kinderloze vriendinnen

Focus op de gemeenschappelijke interesses

Jullie zijn uiteindelijk geen vriendinnen geworden vanwege de verschillende fases waarin je nu zit, maar om andere redenen. Focus daarom vooral op de gemeenschappelijke interesses en veel minder op de verschillen. Bovendien kan het ook weleens lekker zijn om niet continu over de kinderen te kletsen en gewoon weer even jezelf te zijn.

Wees eerlijk tegen elkaar

Dat geldt misschien nog wel het meest voor ongewenst kinderloze vriendinnen: bespreek wat de situatie met je doet, waar je onzekerheden liggen en waar je moeite mee hebt. Misschien is het wel beter om de eerste tijd even zonder baby af te spreken. Hoe moeilijk ook, het openstaan voor de lastige gevoelens kan jullie vriendschap verder verdiepen. Maar wil je vriendin juist het liefst de beste surrogaattante ter wereld zijn voor je kleintje, dan verdient ze die mogelijkheid ook, toch? De enige manier om te ontdekken hoe jullie het best invulling kunnen geven aan de situatie is praten.

Dit geldt overigens ook voor andere vriendinnen zonder kinderen. Praat over de situatie, vraag aan de rest hoe zij erin staan en waar zij behoefte aan hebben. Probeer elkaar vervolgens in het midden te ontmoeten, dus misschien af en toe met de kinderen op pad en dan weer alleen met elkaar. Uiteindelijk is een vriendschap geven en nemen, voor alle partijen.

Probeer alternatieven te zoeken om elkaar toch gewoon te kunnen blijven zien

Samenhangend met de eerlijkheid is het belangrijk om te kijken naar de manieren waarop je kunt afspreken. Dat is voor jou, met een pasgeboren baby, soms extra lastig: tijdens je zoektocht naar een beetje ritme en fatsoenlijke nachtrust, staan afspraken met anderen vaak op een laag pitje. Met iets oudere kinderen kan het trouwens ook weleens wat uitdagingen bieden. Denk aan een peuter die overal enthousiast doorheen kletst of continu je aandacht zoekt. Hoewel dit ook moet kunnen, je kind hoort uiteindelijk wel bij je nu, is het verstandig om af en toe ook gewoon zonder je kind af te spreken met je vriendinnen. Maak gelijk van de gelegenheid gebruik om echt te ontspannen:

 • Ontspannen in een spa
 • Naar de bioscoop
 • Uit eten gaan met zijn tweeën (of nog gezelliger: met de hele vriendinnengroep)
 • Neerploffen op een terrasje en bijkletsen
 • Een concert bezoeken van jullie favoriete artiest
 • Lunchen
 • Samen shoppen

Vergeet ook niet dat hoe frequent je elkaar ziet helemaal niks zegt over de vriendschap. Kwaliteit boven kwantiteit, zeker als je kinderen hebt.

Sta open voor kritiek

Natuurlijk, onze bloedjes zijn de leukste van de wereld en dat ziet iedereen 😉

Maar nu even eerlijk: sommige kinderloze vriendinnen kiezen daar bewust voor. Zij zitten gewoon niet altijd te wachten op afspraakjes mét kinderen. Neem het niet persoonlijk op als iemand iets zegt als: ‘Ik mis dat we niet meer zo vaak naar de kroeg kunnen. Ik mis jou en hoe onze vriendschap was.’ Dat kan en dat mag. Uiteindelijk ben jij als mens ook veranderd en misschien moet je elkaar nu in zekere zin weer opnieuw leren kennen.

Waar je vroeger misschien tot ver na sluitingstijd nog in de lamp hing, ga je nu elke dag om 22.00 uur naar bed. Terwijl jullie voorheen dol waren op de laatste kantoorroddels, wil je nu stiekem alleen maar kletsen over je zoontje en zijn hilarische uitspraken (waar zij dan toch vaak iets minder hard om kunnen lachen). En waar je ooit dol was op thrillers, kan je ze nu niet meer kijken. Het zijn kleine dingen, maar wel soms enigszins bepalende elementen voor hoe jullie vriendschap was. Je moet op zoek naar een nieuwe manier om jullie vriendschap vorm te geven en daar mag je best in investeren. Ook door kritiek te ontvangen.

Doe allebei een beetje water bij de wijn

Een vriendschap kan alleen maar voortbestaan als je allebei moeite doet. Het is niet zo dat jouw kinderloze vriendinnen van vroeger continu begrip moeten opbrengen voor het feit dat je nauwelijks slaapt. Of dat je het gevoel hebt niet meer zo makkelijk weg te kunnen als vroeger. En andersom is het wel zo prettig dat je af en toe je ei kwijt kan over het ouderschap en zij daar naar luisteren. Of dat ze meedenken over een oplossing als je voorlopig nogal aan huis gebonden bent.

Bedenk voor jezelf wat jij uit deze vriendschappen haalt

Uiteindelijk lees je dit artikel waarschijnlijk omdat je merkt dat je vriendschappen veranderen nadat je een kind krijgt. En je mist misschien wat was, of je mist in elk geval dat gevoel van begrip en wederzijds respect van toen. Dan kan het goed zijn om voor jezelf te bedenken wat je nu uit de vriendschap kan halen:

 • Een goed gesprek
 • Even jezelf zijn in plaats van continu mama
 • Energie omdat je met vriendinnen bent die je al jarenlang kennen en je altijd laten lachen – kinderen of niet
 • Herkenning op andere vlakken (die gemeenschappelijke interesses)
 • Goede verhalen over hun dateleven en wat ze meemaken op het werk; mag misschien even ver van je af staan, maar kan nog steeds vermakelijk zijn

Zoek nieuwe vriendinnen mét kinderen

Om te voorkomen dat je met je ‘oude’ vriendinnen alleen nog maar kan praten over de kinderen en tegen wederzijds onbegrip aanloopt, kunnen nieuwe vriendinnen met kinderen een mooie aanvulling zijn op je leven. Met hen hoef je soms maar een blik of een cliché uit te wisselen. Met hen bouw je een nieuw leven op: kinderen die lekker met elkaar spelen terwijl jullie aan de koffie zitten, iemand die bijspringt wanneer nodig en je kunt gezamenlijk klagen of ervaringen uitwisselen. Hier tegenover staan je vroegere vriendinnen met wie je daardoor gemakkelijker de oude interesses blijft oppakken. Dit kan een perfecte gulden middenweg zijn; per slot van rekening koester je al je vriendinnen toch ook op hun eigen manier?

En wat als je single vriendinnen van vroeger echt niet meer matchen met wie je nu bent?

Het is geen schuldvraag en hij hoeft ook niet beantwoord te worden. Soms is iets gewoon klaar, net zoals je in een relatie kan zitten waarin de koek op is. Door de jaren heen verander je. De ene keer komt het doordat de ander een nieuw vriendje krijgt die haar persoonlijkheid beïnvloedt, een andere keer een zieke ouder of – zoals in dit geval – de allesomvattende verandering die het krijgen van een kind nu eenmaal is.

Soms groei je door een nieuwe situatie uit elkaar. Dat kan gebeuren en mogelijk kost je dat veel verdriet. Maar bedenk ook: als jullie allebei niet langer het gevoel hebben dat je energie uit je vriendschap haalt en dat het je allemaal meer kost dan oplevert, is het vaak beter om (voor nu) afstand te nemen.

Of je (kinderloze) vriendinnen en jij uit elkaar groeit als je kinderen krijgt? Dat ligt aan de aard van jullie vriendschap en aan hoe jullie er allebei in staan. Soms red je het, een andere keer niet. En dat is ook oké. Merkte jij verschil nadat je moeder werd (of iemand in je omgeving)? Veranderde dat de vriendschap? Hoe gingen jullie daarmee om?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven