Zo ga je om met een ‘mobielverslaafde’ tiener

Zit jouw tiener ook continu op zijn of haar telefoon? Dan herken je vast wel dat je soms nog beter een TikTok kan maken om te vertellen dat het avondeten klaarstaat, dan dat je hem beneden aan de trap roept. Wanhopig worden we er soms van. En tegelijkertijd is die smartphone zo onlosmakelijk verbonden met de manier waarop jongeren tegenwoordig opgroeien, dat het handig is voor jezelf om er een beetje mee te leren omgaan. Met de tips in dit artikel maak je het je een stukje makkelijker (en hoef je geen dansje op te nemen om je kind aan tafel te krijgen)!

Zo ga je om met tieners die alleen maar op hun mobieltje zitten

Zorg voor goede randvoorwaarden

Of je nu wil of niet, een mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. En ja, dat kan best weleens vervelend zijn. Zeker als je puber onbereikbaar lijkt of half luistert naar wat je te vertellen hebt (en vervolgens woest is dat ‘niemand heeft verteld’ dat je de rest van de dag op pad bent). Toch is het slim om je kind te helpen aan een goede telefoon en een fatsoenlijk abonnement. Waarom?

  • Je wil je kind kunnen bereiken als er iets is zonder je druk te hoeven maken of hij nog voldoende MB’s heeft
  • Je wil dat je kind jou kan bereiken als zijn belminuten op zijn

Vanaf de middelbare school zijn ze vaker op pad, gaat je kind verder weg en heb je nu eenmaal minder zicht op wat ze uitspoken. Dat is weleens lastig, maar nog meer als ze onbereikbaar zijn. Kies daarom een goede provider die jou ook een handje helpt. Een mobiel abonnement van Ben krijg je altijd 4G via het netwerk van T-Mobile. Is je internetbundel op? Dan krijg je met MB Pauze alsnog internet en de abonnementen zijn prima betaalbaar. Zeker als je kind zijn eigen telefoonabonnement betaalt best handig!

Duidelijke afspraken over mobielgebruik

Als de randvoorwaarden kloppen en je kind dus zelfs internet heeft nadat haar MB’s zijn opgegaan aan de laatste afleveringen van Stranger Things (waarbij ze de WiFi was vergeten), is het tijd om wat regels op te stellen. Bij een tiener helpt het om hen zelf ook inspraak te geven. Wat vinden ze zelf belangrijke omgangsregels? Misschien zien ze jou ook net iets te vaak op je mobieltje bezig en storen ze zich daar ook aan.

Houd het verder simpel. Een paar regels zijn meer dan genoeg: niet aan tafel op je telefoon, kijk elkaar aan tijdens een gesprek en laat je smartphone beneden in de nacht zijn voorbeelden van regels die je samen kunt opstellen.

Acceptatie is het sleutelwoord

We leven nu eenmaal in een heel andere tijd. Waar wij misschien af en toe SMS’ten, speelt zich nu bijna alles af op die smartphone. Van ‘even’ een artiest achterhalen van dat leuke nummer tot spelletjes, (sn)appen, het kijken van YouTube filmpjes of complete series via Amazone en Netflix – het kan allemaal. En het gebeurt dus ook allemaal. Sterker nog, wie weet kan je zelf stiekem ook wel een digital detox gebruiken…

Acceptatie is hierin belangrijk. Je kan niet van je puber verwachten dat hij zich aan een uurtje per dag houdt, als zijn vrienden gemiddeld meer dan zes uur online zijn. Hoe plaatsvervangend zonde je dat ook vindt van zijn tijd. Probeer daarom alles los te laten wat niet binnen jullie regels valt, om te voorkomen dat je een soort vastlopende, klagende plaat wordt met boodschappen die helaas maar slecht aankomen.

Maak een grapje

Wat bij pubers nog weleens helpt, is een geintje tussendoor maken. “Als je je socials hebt bijgewerkt, zullen we dan even social doen in het echte leven?” breekt soms het ijs – mits je het niet tien keer per dag zegt natuurlijk. Je biedt je kind ruimte om te doen wat hij op dat moment belangrijk vindt én wijst hem er op een luchtige manier op dat er meer in het leven is dan alleen maar naar een schermpje staren.

Heb jij moeite met de hoeveelheid tijd die je kind op zijn telefoon zit? Of vind je het lastig om er iets van te zeggen, omdat je zelf ook veel online bent? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen! Laat je het weten in de comments?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Akhenaton Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven