Jonge moeders vinden niks vervelender dan ongevraagd advies krijgen over hun pasgeboren baby. Verwarrend ook: waar de één zegt ‘dik aankleden’ vindt een ander dat een vestje prima is als je voor het eerst naar buiten gaat. In dit artikel vind je 5 tips om er positief mee om te gaan!
Ongevraagd advies? Grootste ergernis onder jonge moeders
Miljoenen moeders en oma’s die het beter weten
Waar bumperkleven ‘s lands grootste ergernis is op gebied van autorijden, daar is ongevraagd advies het wel in de wereld van moeders. Stel je voor: je loopt over straat met je dochter in de kinderwagen. Buiten vriest het. Onderweg kom je vijf verschillende vrouwen tegen (aangezien het meestal andere vrouwen zijn die commentaar leveren) en die hebben alle vijf een andere mening:
- ‘Jeetje meid, het is veel te koud! Met zo’n kleintje hoor je lekker binnen te zitten!’
- ‘O, wat een schatje. Even een frisse neus halen? Je hebt gelijk hoor, die koude lucht is hartstikke gezond.’
- ‘Kijk nou, rijkdom zeg. Maar je moet wel wantjes aandoen, hoor!’
- ‘Pas je op, het zoontje van mijn nicht kwam op de intensive care terecht na een winterwandeling.’
- ‘Heeft ze het niet te heet zo? Je moet die kinderen ook weer niet te dik inpakken, voor je het weet krijg je van die verwende kinderen. Dat is trouwens precies wat mis is met de maatschappij […]’
Wat moet je ermee?
Als kersverse moeder ben je al onzeker genoeg. Doe je wel altijd het juiste? Moet je je schuldig voelen omdat je pas na twee jaar voor het eerst leest over Rapley? Is je kledingkeus niet te warm of koud? Die colonne betweters die klaarstaat om je te adviseren, bevorderen de situatie natuurlijk niet echt. Want intussen hebben al die zelfbenoemde ervaringsdeskundigen zelf onderling ook weinig consensus bereikt, te zien aan de uiteenlopende meningen.
Echt, de eerste weken, maanden, zelfs jaren als moeder kunnen lastig zijn. Wat is nou goed? En hoe ga je om met ongevraagd advies?
Omgaan met ongevraagd advies? Dat doe je zo!
Onthoud dat het ongevraagde advies goedbedoeld is
Je kan er op voorhand maar beter vanuit gaan dat de ander je alleen maar wil helpen – hoe dominant ze het ook brengen. Probeer het daarom van je af te glijden en glimlach. Je hoeft jezelf niet te verdedigen: jij kent je kindje beter dan wie dan ook, dus jij mag ook bepalen hoe je de opvoeding invult. Dat een ander je wil helpen is eigenlijk heel aardig.
Draai het eens om
Hoe zou het zijn als niemand meer voor elkaar klaarstond? Dat ze je lieten aanmodderen en allemaal dachten: ‘Ze weet het toch zo goed? Dan zoekt ze alles ook maar lekker in haar eentje uit!’ Dat zou ook geen prettige situatie opleveren toch? Als samenleving moet je elkaar soms helpen – al dan niet ongevraagd.
Misschien levert het je een bruikbare tip op
Wie weet heeft de ander daadwerkelijk een punt. Misschien is het beter voor je baby om hem niet te laten huilen of kan je beter een wollen vestje aan doen als het buiten niet te fris is. Pik eruit mee wat handig is, dat maakt je vanzelf een betere ouder. En waar je niks aan hebt, laat je los.
Ongevraagd advies is geen kritiek
Het kan wel behoorlijk voelen alsof iemand je bekritiseert in je ouderschap. Maar de kern van ongevraagd advies zit hem vooral in het willen helpen. De ander heeft een bepaalde ervaring en hoopt jou een handige tip te kunnen geven. Dat het soms heel anders binnenkomt, is een tweede.
Soms weet je diep van binnen bijvoorbeeld best dat je voor de makkelijke weg hebt gekozen. Door je kind voor de tv te parkeren, zodat je zelf nog wat werk kon afmaken. Of de tablet mee te nemen naar het restaurant, omdat je rustig wil kunnen tafelen. Dat je geen behoefte hebt aan draagzakken, borstvoeding of wasbare luiers. Maar maakt je dat een slechtere moeder? Nee. Net zo min als dat het je minder maakt als een ander adviseert het anders aan te pakken.
Omarm gewoon je sterke punten als moeder en accepteer dat we nooit op elk vlak 100% kunnen geven. Dat is oké. Ongeacht wat de ongevraagde adviseurs daarover te zeggen hebben.
Plaats het advies in perspectief
Wist je dat onze moeders (of oma’s, afhankelijk van je leeftijd) kinderen ‘s nachts soms water gaven om ze te leren doorslapen? En dan bedoelen we niet die uit de kluiten gewassen dreumes die een vetvoorraadje heeft, maar pasgeboren baby’s. Onvoorstelbaar toch? Toch geven oudere vrouwen uit die generatie nog weleens het advies om het ook zo aan te pakken: slapen ze eerder door en jij dus ook.
Probeer dit soort adviezen te plaatsen in de tijdsgeest. Zij wisten toen niet wat jij nu wel weet. Inmiddels hebben ze geen eigen baby meer en houden dus vast aan hun eigen kennis. Zoiets geldt ook voor bekenden zonder kinderen: je kan zoveel denken van tevoren, maar de praktijk blijkt anders te werken. Leg deze adviezen dus vooral naast je neer. Jullie hebben zelf nagedacht over de keuzes die je maakt.
Wat vind jij van ongevraagd advies? En wat is het slechtste ongevraagd advies dat je ooit hebt gekregen?
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding – Shutterstock
Wees de eerste om reactie te geven