Omgaan met ongevraagd advies? Zo blijf je lachen

Wanneer je kinderen krijgt, vinden mensen daar iets van. Het ongevraagde advies komt je van alle kanten tegemoet. En het verwarrende? Iedereen heeft een andere mening over hoe je kinderen moet opvoeden. Razend irritant bovendien! Hoe je hiermee omgaat? In dit artikel vind je 5 tips om dit ongevraagde advies op een positieve manier naast je neer te leren leggen en je eigen koers te varen.

Grootste ergernis onder moeders? Ongevraagd advies

Iedereen weet het beter

Waar bumperkleven de grootste ergernis is op de weg, is ongevraagd advies dat onder moeders. Toch weerhoudt dat de buitenwereld er niet van. Een simpel voorbeeld: je loopt over straat met je dochter in de kinderwagen. Buiten vriest het. Onderweg kan je zomaar vijf verschillende mensen tegenkomen die allemaal hun eigen idee hebben van ‘hoe het hoort’:

  • ‘Jeetje meid, het is veel te koud! Met zo’n kleintje hoor je lekker binnen te zitten!’
  • ‘O, wat een schatje. Even een frisse neus halen? Je hebt gelijk hoor, die koude lucht is hartstikke gezond.’
  • ‘Kijk nou, rijkdom zeg. Maar je moet wel wantjes aandoen!’
  • ‘Pas je op, het zoontje van mijn nicht kwam op de intensive care terecht na een winterwandeling.’
  • ‘Heeft ze het niet te heet zo? Je moet die kinderen ook weer niet te dik inpakken, voor je het weet krijg je van die verwende kinderen. Dat is trouwens precies wat mis is met de maatschappij […]’

Wat moet je met die opmerkingen?

Wanneer je voor het eerst moeder wordt (maar ook bij je tweede, derde enzovoorts) kan je best onzeker zijn. Je voelt zo ontzettend veel liefde voor je kind en juist daardoor wil je het juiste doen. Dat leidt soms tot schuldgevoel, om zo’n beetje alles. Is het bijvoorbeeld een ramp dat je pas de Rapleymethode ontdekte toen je kind al lang en breed met de pot mee at? Heb je je kleintje niet te warm/koud aangekleed?

Het bevordert de situatie natuurlijk niet als er een colonne betweters klaarstaat om je allerlei advies te geven. Zeker niet omdat ze allemaal hun eigen mening hebben en totaal geen consensus hebben bereikt. Het kan je ouderschap best een beetje moeilijker maken: wat is goed voor je kinderen? En misschien minstens zo belangrijk: hoe ga je om met dat ongevraagde advies?

Omgaan met ongevraagd advies? Dat doe je zo!

Onthoud dat het ongevraagde advies goedbedoeld is

Om ergernis enigszins te kunnen voorkomen, scheelt het als je in je achterhoofd houdt dat een ander je alleen maar wil helpen. Hoe dominant ze hun advies wellicht ook brengen. Adem diep in en uit, glimlach en probeer het van je af te laten glijden. Je hoeft jezelf echt niet te gaan verdedigen over jouw keuze: jij kent je kindje sowieso beter dan deze buitenstaander, jij bent haar of zijn verzorger en jij beslis hoe je de opvoeding invult. Dat een ander je wil helpen, is in de basis in elk geval aardig.

Misschien levert het je een bruikbare tip op

Als de ergernis of onzekerheid gezakt is, denk dan eens rustig na over het advies dat je kreeg. Bevat het een kern van waarheid of een bruikbare tip? Misschien is de manier waarop iemand het brengt heel beroerd, maar is het in de praktijk eigenlijk best handig om te weten dat baby’s huilen om te communiceren met je en dat laten huilen om ze in slaap te krijgen, eigenlijk niet zo’n beste methode is. Dat betekent niet dat jij een slechte moeder bent als je dit advies ooit hebt toegepast, maar wel dat het anders zou kunnen. Doe daar je voordeel mee en laat de rest gaan.

Eva: ‘Mijn kraamverzorgster was een vrij dominante vrouw. Ze strooide met weetjes over baby’s vanuit haar eigen opleiding. Op zich niets mis mee, maar naarmate de dagen vorderden, voelde ik me onzekerder worden. En dat terwijl het niet mijn eerste kindje was. Pas toen ik mijn eigen gevoel kon loslaten, besefte ik dat haar adviezen op zichzelf niet onbruikbaar waren. De manier van brengen had alleen anders gekund (en gemoeten) bij een kraamvrouw die op haar kwetsbaarst is, maar het heeft me als moeder echt veranderd – in positieve zin.’

Ongevraagd advies is geen kritiek

Omdat je ouderschap met hart en ziel uitvoert, is het lastig wanneer een buitenstaander daar wat over te zeggen heeft. Je bedoelt het toch goed? Je doet wat je doet vanuit de grootste liefde die je in je hebt. Als iemand ongevraagd advies geeft, kan dat daarom voelen als kritiek. Dat hoeft het echter niet te zijn. Soms heeft de ander gewoon meer ervaring en wil hij of zij je een handige tip geven. Ondanks dat het soms misschien anders binnenkomt.

Een andere manier waarop ongevraagd advies gevoeliger ligt, is wanneer je zelf al weet dat je voor de makkelijke weg hebt gekozen. Bijvoorbeeld omdat je je kind voor de televisie parkeert om zelf nog wat werk te kunnen afmaken. Of omdat je een tablet meeneemt naar het restaurant, zodat jullie rustiger kunnen tafelen. Wanneer iemand dan zegt dat het ook anders kan, ben je misschien geneigd jezelf te willen verdedigen.

Toch is het goed om soms gewoon te accepteren dat je voor de makkelijke weg kiest. Het maakt je geen slechtere moeder, maar eentje die op dat moment te veel taken op haar bord heeft en te weinig energie om ze allemaal voor de volle 100% uit te voeren. Een mens dus – aangezien we dit allemaal weleens hebben. Toch? Dat een ander adviseert om iets anders te doen, is net zo min slecht bedoeld. Omarm dat je je best doet en dat dat goed genoeg is – ook als je weleens een bal laat vallen.

Plaats het advies in het juiste tijdsbeeld

Onze moeders (en/of oma’s, afhankelijk van je leeftijd) kregen kinderen in een tijd waarin kraamzorg adviseerde pasgeboren baby’s water te geven om te kunnen doorslapen. Alles om zelf ook maar weer zo snel mogelijk een fatsoenlijk nachtritme te krijgen. Ondenkbaar vanuit onze huidige kennis, zij omarmen dit soms nog steeds als heilige graal, onder het mom van: ‘Onze kinderen zijn toch ook groot geworden?’

Probeer daarom dit soort adviezen ook te plaatsen in het juiste tijdsbeeld. Deze vrouwen hadden geen toegang tot kennis zoals jij en ik dat wel hebben. Inmiddels hebben ze geen eigen baby’s meer, wellicht ook geen kleinkinderen, dus ze weten eigenlijk niet beter. Je kan dan ook niets met dergelijke adviezen. Niets anders dan loslaten althans.

Leer je intuïtie vertrouwen

Wist je dat vrouwen een sterkere intuïtie hebben dan mannen? We staan doorgaans meer in contact met ons gevoel waardoor we ook beter in staat zijn om beslissingen te nemen op basis van een onderbuikgevoel. Reken er dus ook maar op dat jouw moedergevoel prima in staat is om beslissingen te maken voor jullie kindje.

Natuurlijk is het prettig dat je opvoedboeken kunt lezen en op die manier meer leert over ouderschap, dat de kennis die bij jouw normen en waarden past hopelijk blijft hangen en dat ongevraagde adviezen soms heel hulpvaardig zijn. Maar aan het eind van de dag ben jij de moeder. Jij weet, net als de andere ouder van jullie kindje hopelijk, wat het beste is voor haar of hem. Jullie hebben bewust nagedacht over de keuzes die je maakt. Bovendien mag jij je eigen pad volgen en eigen lessen leren. Daarom is het oké als je ongevraagd advies krijgt, maar ook prima als je er niks mee doet omdat je intuïtief voelt dat het niet bij jullie (kind) past.

Merel: ‘Onze derde dochter, F., is behoorlijk warmbloedig. Als jong kind al. Ze loopt het liefst in shirts met korte mouwen, heeft eens medio februari in haar badpak buitengestaan en was verbolgen dat het badje toen niet op mocht én haat winterjassen. Ik kan de strijd aangaan, omdat ik het koud heb, maar daar geloof ik niet in. Zij mag het klimaat anders ervaren dan wij. Ik wil haar leren vertrouwen op haar eigen gevoel, op wat zij prettig of onprettig vindt – zonder mijn mening op te dringen. Dat doe ik overigens wel op andere vlakken, want loslaten blijft soms lastig. Maar ik krijg hier regelmatig commentaar op. Zijzelf ook. Van andere ouders, juffen, bekenden, vreemden op straat. Iedereen vindt dat zij het koud moet hebben. In het begin voelde ik me genoodzaakt mezelf te verantwoorden, tegenwoordig laat ik het los. Zij heeft het warm genoeg, prima. En zo niet, dan trekt ze de jas maar aan die ik voor de zekerheid heb meegenomen – al gebeurt dat eigenlijk nooit.’

Vergeet niet: een wereld zonder ongevraagd advies is ook niet goed

Hoe irritant het soms ook is, hoezeer een ander je ook misschien (gevoelsmatig) aanvalt in jouw keuzes en hoe hard je ook zou willen schreeuwen dat ze zich lekker met hun eigen zaken moeten bemoeien, is het goed om de zaken ook eens om te draaien.

Hoe zou het zijn als niemand nog voor een ander klaarstond? Als we allemaal zo met onszelf bezig waren dat we geen oog meer hadden voor de moeder die worstelt met het ouderschap en misschien wel geholpen is met een simpel advies? Wanneer iedereen dacht: ‘Ik heb al kinderen gehad, jij zoekt het maar lekker uit met die van jou!’ Waardeloos toch? Als samenleving moeten we elkaar helpen om verder te komen. Ongevraagd of niet.

Wat vind jij van ongevraagd advies? En wat is het slechtste ongevraagd advies dat je ooit hebt gekregen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©wavebreakmedia – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven