Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Omgaan met je ex: 10 tips van een ervaringsdeskundige

Na een scheiding is blijven omgaan met je ex waarschijnlijk niet het eerste waar je zin in hebt. Uiteindelijk ben je niet voor niks uit elkaar. Maar je kinderen zien hem (hopelijk) nog wel als papa de held. Hoe zuur dat ook voelt. Ben jij, net als ik, van mening dat je onder normale omstandigheden de band met je ex goed moet zien te houden? Maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Dan heb ik 10 tips voor je waar je zeker mee uit de voeten kan!  

Een gebroken gezin én omgaan met je ex

Toen je het ja-woord gaf (of nagenoot van de conceptie) had je waarschijnlijk nog niet voor ogen dat jouw kind zou opgroeien in een gebroken gezin. Uiteindelijk wil je toch gewoon een veilige basis geven zonder ruzie of ander moeizaam gedoe. Het moment dat je beseft dat de koek toch op is en je gewoonweg niet langer in één huis kan samenleven, is pijnlijk. Zeker als je weet dat je elkaar zonder de kinderen nooit meer had gezien.

Maar je moet door. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jezelf is het goed om alles een plekje te gaan geven. Ik weet als geen ander dat een breuk moeilijk is: omgaan met je ex op het moment dat die wond nog het diepst is, proberen te zorgen dat je kind(eren) niks meekrijgen van jouw emoties en boosheid en voorkomen dat ze ergens verloren raken in het midden. Bang om te moeten kiezen of als speelbal in een manipulatief spel van één van beide partijen.

Op een respectvolle manier omgaan met je ex

Voor mij geldt dat mijn dochters gevoelens het belangrijkst waren. Ik denk dat onder normale omstandigheden (dus waarbij fysiek geweld, verslavingen e.d. zijn uitgesloten) elk kind recht heeft op beide ouders. Wat voor lamlul hij ook is geweest binnen de relatie. Door haar voorop te zetten, kon ik meestal wel de juiste keuzes maken. Ik zeg nogmaals dat het echt niet altijd makkelijk is, maar uiteindelijk kan ik mezelf recht in de ogen aankijken. Hij ook. En zij hoefde nooit te kiezen. Hoe we dat hebben aangepakt?

omgaan met ex hoe doe je dat

10 tips voor het omgaan met je ex na de scheiding

Mijn tijd – jouw tijd

De ‘andere’ oma van de oudste, die me trouwens nog steeds heel dierbaar is, wees me er ooit op dat ik moest loslaten. Ik wilde constant de controle behouden op wat er bij hem gebeurde en leverde daar behoorlijk wat commentaar op. Ze liet me inzien dat beide partijen een stapje terug moeten doen in de opvoeding: zijn tijd is zijn tijd, jouw tijd voor jou. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor deze wijze raad. Zo is het namelijk wel.

Onthoud dat er meerdere partijen bij betrokken zijn dan alleen je ex

Stel je eens voor dat je gedwongen en abrupt afscheid moet nemen van je neefje, nichtje of kleinkind, omdat diens moeder na de relatiebreuk alle contact verbreekt. Die pijn moet je toch eigenlijk niemand willen aandoen? Dus tenzij de familieleden van je ex een afschuwelijk stel mensen is, blijft het in het belang van je kindje om ook het contact met hen te onderhouden. Probeer dus niet te roddelen of klagen in bijzijn van je kind, sta de familieband niet in de weg en ga eens op bezoek. Je kunt ook afspreken met hen zonder dat je ex daarbij aanwezig is.

Hij blijft de vader

Er zullen meer dan genoeg momenten zijn dat je spijt hebt van hem en de hele relatie, maar hij blijft de vader van je kind. Of je dat nu wilt of niet, je zal dus met hem moeten blijven omgaan. Aangezien je levenslang met elkaar verbonden blijft, is het belangrijk in deze relatie te investeren. Probeer je kind verjaardagen en/of feestdagen te bieden waarop iedereen samenkomt. Of maak vooraf duidelijke afspraken bij wie je kind dit jaar kerst viert. Zonder gedoe.

Gewoon om te laten zien dat hij of zij niet hoeft te kiezen. Het is immers al moeilijk zat als je zo jong bent en je ouders gaan uit elkaar. Je hoeft elkaar echt niet te omarmen, maar respectvol met elkaar omgaan moet mogelijk zijn.

Wissel kennis uit

Zeker via  WhatsApp is dat een eitje. Je hoeft elkaar daardoor zeker niet dagelijks te spreken. Laat gewoon af en toe even weten hoe het op school gaat, met welke vrienden of vriendinnen ze graag spelen en stuur spontaan foto’s of een filmpje als er een mijlpaal heeft plaatsgevonden (losse tanden, eerste vriendje, goed rapport). Hij zal het zeker waarderen. Alternatief? De app Keep in Touch, ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen.

Neem tijd voor jezelf

Een van de belangrijkste punten misschien wel. Zeker in de eerste fase van omgaan met je ex kan contact veel pijn doen (misschien uit liefdesverdriet, anders uit boosheid). Ook als je ‘door hem’ weer terug bij je ouders moet intrekken, kan je dat je ex enorm kwalijk nemen. Neem dan emotioneel afstand en beperk de momenten dat je elkaar spreekt, zonder het contact natuurlijk volledig te verliezen. Probeer dingen te doen waar je energie van krijgt en gelukkig van wordt. Het komt ooit weer goed!

lastig omgaan met ex

Benadruk bij je kind dat het niet aan hem/haar ligt

In the heat of the moment kan je nog weleens te veel focussen op hoe het met jou gaat (immers, gelukkige moeder, gelukkig kind). Maar vergeet niet dat er een jongetje of meisje is dat niets liever had gezien dat jullie bij elkaar waren gebleven. Die misschien wel denkt dat het allemaal door hem of haar komt. Tackel zulke gedachten voor ze kunnen uitgroeien tot hun eigen waarheid; geen enkel kind is immers de oorzaak van een breuk.

Communiceer (met je ex, maar ook met je kind)

Leg aan hem uit wat zijn gedrag met je doet of (als je dat durft en aankan) vraag eens waar jouw verbeterpunten liggen. En natuurlijk nog belangrijker: informeer eens bij je kind. Hoe vindt hij/zij het gaan, wat zou beter kunnen? Misschien kan dat direct, maar je zou ook kunnen proberen te vragen hoe hun ideale wereld eruit zou zien. Als ze eerlijk mogen zijn, voelen ze zich veiliger en ervaren de breuk/scheiding minder als traumatisch. Onderstaande boeken kunnen helpen het gesprek te starten.

Introduceer een nieuwe partner met beleid

Zelfs als je kind een scherp waarnemingsvermogen bezit, zoals June, en sneller doorheeft dat je een nieuwe relatie hebt dan je zelf had willen introduceren, is het belangrijk dat je de tijd neemt. Voor je ex-partner kan het net zo goed wennen zijn; ineens een nieuweling die de ouderlijke rol gedeeltelijk van je zal overnemen. Laat ruimte voor alle gevoelens en blijf in gesprek. Zeker bij een samengesteld gezin zal je harder moeten werken.

Praat niet negatief over je ex in de buurt van je kind

Uit jezelf vooral tegenover een goede vriend(in) of familieleden, dat is prima, maar laat jullie kind erbuiten. Spreekt misschien voor zich, maar kan echt best weleens lastig zijn te midden van alle emoties.

Dit punt geldt trouwens ook voor jouw familieleden en vrienden!

Hou de eer aan jezelf

Zorg dat jou uiteindelijk niets te verwijten valt, ongeacht zijn gedrag. Wat je zaait, zal je oogsten. Als hij écht niet deugt, dan valt hij vanzelf wel voor de mand. Jij hoeft alleen klaar te staan voor je kind in moeilijke tijden. En vergeet ook niet: als je het contact helemaal verbiedt, dan kan dat zich ooit tegen je gaan keren. Volgens mij zou je zo’n maatregel alleen mogen gebruiken als je kindje gevaar loopt bij zijn of haar vader. 

Heb je hierop aanvullingen of wil je jouw verhaal kwijt? Vind je het omgaan met je ex lastig of hebben jullie een goede band? Voel je vrij het met ons te delen in de reacties.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids