Hooggevoelig kind? Deze tips werken zeker!

Als je kind hooggevoelig is, herken je veel punten uit dit artikel waarschijnlijk wel: ze houdt van routine, het vertrouwde en niet van harde geluiden, vreemde structuren of drukte. En iets simpels als een kriebelend labeltje in de kleding kan een bron van ergernis zijn. Gelukkig zijn er ook oplossingen waar je als ouders mee aan de slag kan. Het strekt te ver om die allemaal in dit artikel te benoemen; daarom delen we 5 slimme oplossingen voor de bekendste problemen. Sterkte! En onthoud dat je jullie kind enorm helpt met een paar kleine aanpassingen.

Handige tips bij hooggevoelige kinderen

Kriebelende labeltjes

Knip ze eruit! Ook als je er zelf weinig van begrijpt, omdat je geen last hebt – voor je hooggevoelige kind kan het een heel vervelend gevoel opleveren. Het prikt, kriebelt, schuurt tegen de huid… Het enige nadeel hiervan is wel dat je de waslabels kwijt bent en daarmee de maat en wasvoorschriften. Gelukkig is daar een oplossing voor. Bestel hier waslabels en strijk ze gewoon in de kleding. Zo weet je wel welke maat een shirt of rokje is, maar heeft je kind er geen last meer van. Ideaal!

Bied de mogelijkheid om weer even tot rust te komen

Een druk gezelschap of een volle dag kan zijn tol eisen. Daar kunnen hooggevoelige kinderen minder goed tegen. Bouw daarom ook altijd rustpunten in de dag. Even de tijd om lekker tegen je aan te zitten, samen in de stilte wandelen en vooral helemaal niets hoeven. Een must!

Merel: ‘Onze dochter kwam thuis na een paar uur buitenspelen. Bijna uit automatisme wilde ik haar terugsturen, onder het mom van “ga gezellig naar je vrienden toe”. Maar iets hield me tegen. Gelukkig maar, want een paar minuten later zei ze ineens uit zichzelf dat ze het zo druk vond buiten en dat ze blij was om lekker even binnen te kunnen zitten. In stilte. En zo heeft ze een uur tegen me aan gelegen. Een grote les. En bovendien iets om te koesteren, je grenzen aangeven is zo belangrijk en zij kan het gewoon al met haar 5 jaar!’

Probeer niet op te lossen op jouw manier

Het punt bij hooggevoeligheid is vaak dat je sterk geprikkeld kunt worden door een gebeurtenis, gezelschap of materiaal/structuur. Als je dit niet herkent van jezelf dan ben je misschien geneigd om jullie kind op jouw manier te helpen: door hem bij je te nemen, te knuffelen of eindeloos te willen praten. In plaats daarvan kan het enorm schelen als je rustig de tijd neemt. Wil je kind apart zitten of bij jou? Kan er gepraat worden of liever nog even niet? Door te kijken naar wat bij je kind past en ruimte te geven voor zijn of haar behoeften, zeg je indirect dat het oké is dat hij zich anders voelt dan jij en dat hij er op zijn eigen manier mag zijn.

Aan de eettafel

Eten met een hooggevoelig kindje? Tja, er zijn eerlijk gezegd misschien wel leukere dingen te bedenken. De patat is te heet, het vlees te draderig en er zitten stukjes in de vruchtenyoghurt die je als verrassing had gekocht. Je kunt stug doorgaan en proberen om je kind met jullie gezin mee te laten draaien. Een alternatief? Kijk wat hij wel lekker vindt. Is het bijvoorbeeld de combinatie die niet goed gaat? Zo kan je ook de groenten los van elkaar aanbieden of de broccoli uit de pastasaus halen, en die naast de pasta geven – zonder saus. Of snoeptomaatjes zonder pesto. Natuurlijk zal je kind best eens iets moeten eten wat hij niet lust, met het commentaar dat daarbij komt kijken, maar beweeg waar mogelijk ook mee.

Erken het gevoel voor de uitbarsting

Zodra je ziet dat je kind heel kwaad of verdrietig dreigt te worden, kan je al benoemen wat misging. ‘Dat vond je niet fijn, hè?’ Net als ieder mens is erkenning heel belangrijk. Bij hooggevoeligheid misschien nog net even iets meer. Biedt ruimte aan boosheid en verdriet, dan is het gevoel ook sneller weer voorbij.

Hooggevoeligheid? Wat is dat precies?

Eigenlijk dekt de naam de lading al. Hooggevoelig betekent dat je kind gevoeliger is voor indrukken en andere prikkels (structuur van eten, drukke dag vol wisselende bezigheden, geluiden enzovoorts). Hiermee lijkt het gedeeltelijk op autisme, waarbij gevoeligheid voor prikkels ook één van de kenmerken is voor diagnose, maar is toch wezenlijk anders. Bij hooggevoeligheid zie je namelijk ook vaak een diepere verwerking van die prikkels.

Doordat niet iedereen deze kinderen begrijpt, kan het van buitenaf soms lijken of ze worden verwend en te vaak hun zin krijgen. Maar juist het inspelen op de hooggevoeligheid helpt je kind vat krijgen op zijn overprikkeling en ermee te leren omgaan op een manier die bij hem past. En wat een ander daarvan vindt, is eigenlijk niet relevant. Toch?

Was jij al bekend met het concept hooggevoeligheid?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Hooggevoelig kind? Deze tips werken zeker!”"

  1. Hier een huis voor hooggevoelige mensen. Ik kwam er 5 jaar geleden achter dat onze oudste hsp is en zo is het balletje gaan rollen. En alle vijf reageren we anders, overprikkelde we op wat anders. In mijn zoektocht naar hsp kwam ik alleen maar de sites van coaches tegen. Mistte de ervaringsverhalen. Die ben ik zelf gaan schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven