Blue Monday? Zo voorkom je dat alles misgaat

Toegegeven, wanneer je dit artikel pas leest met het wekelijkse overzicht van artikelen is het wat aan de late kant, maar de gevoelens van Blue Monday zijn natuurlijk niet aan een dag gebonden. Je kunt er altijd mee uit de voeten als het even misgaat. Hoe het precies zit met Blue Monday, de oorsprong én tips om de depressie tegen te gaan, lees je in dit artikel.

Waar komt Blue Monday vandaan?

Zo’n drie weken na de jaarwisseling (Blue Monday, bedacht in 2005, vindt namelijk altijd plaats op de derde maandag van het jaar; dit jaar valt hij vroeg) komen we tot de deprimerende conclusie dat onze goede voornemens toch lastiger bleken dan we dachten. Of misschien zijn ze bij jou wel faliekant mislukt. Dat, in combinatie met de feiten:

  • dat op maandag de nieuwe werkweek begint en dat voor sommige mensen an sich al een deprimerende gedachte is;
  • dat januari een maand is waar, behalve voor de jarigen onder ons, weinig gebeurt: het is koud, nat en de leuke feestjes beginnen in februari pas weer;
  • dat je voorlopig waarschijnlijk niet op (zon)vakantie gaat

maakt dat onze blauwe maandag een recept voor deceptie bevat. Maar niet voor jou! Jij leest deze handige tips namelijk en kan er direct mee aan de slag. Hoe lekker is dat?

Tips om van Blue Monday een feestje te maken

Vanaf vandaag is het Happy Monday

Dat een professor in 2005 besloot dat de derde maandag van januari vanaf dat moment door het leven moest gaan als Blue Monday drukt wel gelijk een stempel op je beleving van de dag. Hoewel het fenomeen dat hij hiermee beschreef geen onzin is (je voornemens zijn na een paar weken vaak lastiger vol te houden en dat kan een deprimerend gevoel met zich meebrengen), hoef je er niet naar te gaan leven.

Bovendien blijkt uit ander onderzoek dat bepaalde woorden een bijpassend gevoel met zich meedragen. Hoe meer aandacht je daaraan schenkt, des te groter de kans dat het een emotie bij je oproept. ‘Blue’ is daarvan een goed voorbeeld in deze context. Door deze maandag vanaf nu te bestempelen als Happy Monday, is het een veel leukere dag geworden en ga je de gebeurtenissen ook in dat licht plaatsen. Probeer maar eens! Uiteindelijk betekent medio januari ook dat je halverwege die eerste eindeloze maand zit, de dagen steeds langer worden en je deze tijd perfect kunt gebruiken om het huis lekker op te ruimen – iets waar je de rest van het jaar plezier van hebt. Hoe heerlijk is dat?

Een nieuwe boost voor je goede voornemens

Misschien wilde je eigenlijk je goede voornemen om assertiever te worden aan de wilgen hangen toen je écht voor jezelf moest opkomen. Of heb je de plannen om gezonder te gaan eten samen met die borrelplank doorgeslikt. Lekker belangrijk! Vandaag zitten we halverwege de maand januari en heb je dus nog ruim twee weken de tijd om te herstarten. Mooi nieuw begin!

Doe iets dat je blij maakt

Mogelijk kijk je alsnog met een sip gezicht naar buiten en denk je: wel leuk en aardig allemaal, die hysterische tips om er wat van te maken, maar ik vind dit weer en deze maand gewoon tien keer niks. Daar kan geen Happy Monday verandering in brengen. Doe dan in elk geval iets wat je wél gelukkig maakt. Boek een vakantie richting de zon (of, ook lekker: ga komende voorjaarsvakantie op citytrip). Verzin wat je gaat aantrekken met carnaval. Gebruik deze periode om je eindelijk te verdiepen in die ene nieuwe hobby. Of kook gewoon iets wat je heel erg lekker vindt en geniet ervan. Je zal zien dat je ervan opkikkert.

Lach!

Lachen is gezond en gaat deprimerende gevoelens tegen. Lukt dat even niet zo goed? Kijk dan humoristische filmpjes op YouTube (Kreatief met Kurk, Toren C, stand-up comedy of gewoon kattenfilmpjes).

Doe iets voor het goede doel

De Blue Monday Run is bedacht om op een ludieke manier aandacht te schenken aan de mentale gezondheid en depressie. Met het geld dat deze run ophaalt, wordt nieuw onderzoek naar deze zaken gefinancierd. Zo werk je aan je gezondheid, je doet iets liefs voor een ander en je maakt van Blue Monday toch nog een nuttige dag. Heb je hoe dan ook vast wel aan één van je goede voornemens voldaan.

Heb jij veel last (gehad) van Blue Monday? Laat in de comments achter hoe het ervoor staat met jouw goede voornemens!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©yanishevska – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven