Okselhaar scheren op de basisschool: wat denk jij?

Een aantal jaar geleden keken we het programma Geslacht, waarin Raven van Dorst de vraag stelt: wat als je dochter okselhaar krijgt in de basisschoolleeftijd? Moet je het dan al scheren? En zo ja, voor wie doe je het dan: jezelf of het heersende schoonheidsideaal? Wat denk jij? Hoewel het programma inmiddels al zes jaar van de buis is, blijft het onderwerp relevant – ook te zien aan het aantal bezoekers dat via Google op mijn site terechtkomt. Want mag jouw kind zijn of haar okselhaar al scheren op de basisschool?

Okselhaar scheren is een opgelegd schoonheidsideaal?

Ik neem je mee terug naar 2018. In het programma Geslacht (aflevering 1, NPO3) spreekt Raven van Dorst met ex-schoonmoeder Patricia Paay – al toonbeeld van vrouwelijkheid. Een grotere tegenstelling kunnen ze niet zijn: aan de ene kant Patricia, eind zestig maar nog altijd prachtig en niet bang om make-up te gebruiken. Daar tegenover Raven als toonbeeld van puurheid. Of je daar nu van houdt of niet, die is in elk geval wars van door de maatschappij opgelegde schoonheidsidealen. Inclusief okselhaar.

“De dochter van een goede vriend scheert haar okselhaar. Op de basisschool.”

Tijdens hun gesprek komen ze op de dochter van een vriend. Het meisje wordt op school gepest, omdat ze vroeg pubert en dus haargroei krijgt op plekken waar de rest van de klas nog niets heeft zitten. Daarom scheert ze haar okselhaar dus, terwijl ze nog op de basisschool zit.

Zelf ken ik ook het verhaal van een klasgenootje van één van de meiden dat haar benen al schoor in groep 5. Het zette me aan het denken. Scheren op de basisschool, is dat überhaupt wenselijk? En waar ligt de grens? Om tot een conclusie te komen, vroeg ik andere moeders naar hun mening en overwoog ik de verschillende opties.

Mathiske
‘Ik weet nog dat ik ook vroeg al haar kreeg onder mijn oksels. Ik had daar best last van omdat andere kinderen zich daar mee bemoeiden. Benen scheren op die leeftijd vind ik echt onzin, maar wat betreft okselhaar zou ik een kindercursus ontharen in het leven roepen.’

Voldoen aan het schoonheidsideaal

Het schoonheidsideaal voor vrouwen bestaat nog altijd uit een nagenoeg haarloos lijf. Daarbij komt tegenwoordig ook kijken dat influencers daadwerkelijk invloed hebben op wat wordt gezien als de norm. Denk aan wespentailles met bijna onnatuurlijk grote borsten en billen, opgevulde lippen en filters waardoor alle oneffenheden verdwijnen.

Kinderen meten zich aan dit soort accounts en zien vaak veel minder scherp dat het behoorlijk onnatuurlijk oogt. Het kan hen extra onzeker maken. Je ziet dan ook dat meiden op steeds jongere leeftijd beginnen met make-up. Het scheren van je been- of okselhaar past volledig in dit rijtje.

Beau
‘We hebben hier nu helaas mee te maken (kind van 9). Ik vind een paar haartjes echter wat anders dan een pluk okselhaar. Mijn mening is dat je het moet weghalen. Niet om het schoonheidsideaal, maar vooral vanwege basishygiëne, geur en pesten.’

Zou ons kind haar okselhaar mogen scheren als het nodig is?

Kip en ei

Eerlijk gezegd vind ik het dilemma rondom het scheren van je okselhaar op de basisschool eigenlijk een hoog kip-en-ei gehalte hebben. Moet je het scheren om te voorkomen dat anderen je pesten? Of is het aan ons als ouders om dat schoonheidsideaal te veranderen? En laat je dat dan ten koste van je kind gaan, als die in deze leeftijd nog niet mondig genoeg is om te kunnen omgaan met pestende leeftijdsgenootjes? Persoonlijk vind ik dit een heel lastig dilemma, waarbij ik heel eerlijk moet bekennen dat ik toch blij ben dat het bij ons niet van toepassing is.

Venus (alias)
‘Kinderen kunnen heel gemeen zijn. Mijn nichtje had dit probleempje ook. Op haar elfde begonnen de haartjes te groeien. Ik heb haar toen een setje gillette venus kado gedaan, omdat ze echt af wilde van die okselhaartjes. Ik heb wel geprobeerd met haar te praten om niet op opmerkingen van die kinderen te gaan, maar ze heeft laten weten dat ze er echt vanaf wilde.’

Okselhaar scheren? Afhankelijk van je kind

Mijn eindconclusie is toch dat het belangrijkste is dat je kind zich goed voelt. Hoewel pesten, ongeacht de oorzaak, nooit een reden moet zijn om je compleet aan te passen, denk ik wel dat het goed is om met je kind het gesprek aan te gaan zodra die okselhaar krijgt. Al is het maar om uit te leggen wat de mogelijkheden zijn, dat je je kan scheren als je het onprettig vindt. En dat je iets beter op je hygiëne moet letten, omdat je sneller stinkt als je okselhaar hebt.

Uiteindelijk gaat het in dit vraagstuk toch vooral om het welbevinden van je kind. Een schoonheidsideaal verander je simpelweg niet door een plukje haar te laten staan, maar door je kind anders op te voeden. Met een open blik op de wereld, waarin het geen zak uitmaakt of een ander gaat voor kale oksels of een pakje shag onder zijn armen heeft hangen.

Wat vind jij ervan: okselhaar scheren op de basisschool? Leer jij je kind te voldoen aan het schoonheidsideaal of juist dat puur natuur het mooist is?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Ground Picture – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven