Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Okselhaar scheren op de basisschool: wat denk jij?

In het programma Geslacht stelt Ryanne van Dorst de vraag: wat als je dochter op de basisschool okselhaar krijgt? Moet je dat dan al scheren? En zo ja, voor wie doe je het dan: jezelf of het heersende schoonheidsideaal? Wat denk jij? 

Okselhaar scheren is een opgelegd schoonheidsideaal

Laatst keken we het programma Geslacht op NPO3, gepresenteerd door Ryanne van Dorst. In deze aflevering sprak Ryanne onder andere met Patricia Paay, als toonbeeld van de vrouwelijkheid. Een grotere tegenstelling hadden ze inderdaad niet kunnen kiezen. De nog altijd mooie Patricia zag eruit om door een ringetje te halen, haar pluspunten versterkt door het gebruik van make-up. Ryanne is daarentegen het toonbeeld van natuurlijke puurheid. En of je daar nu van houdt of niet, ze is in elk geval wars van de door de maatschappij opgelegde schoonheidsidealen – inclusief het hoofdstuk ‘Okselhaar’.

“De dochter van een goede vriend scheert haar okselhaar. Op de basisschool.”

Ryanne besprak tijdens het programma met Patricia Paay de dochter van een vriend. Zij wordt op school gepest, omdat ze al begint te puberen en haargroei krijgt op plekken waar de rest van haar klas geen last van heeft. Pijnlijk! En het zet je ook aan het denken. Ook wij hebben weleens gehoord over een bekende die haar beenhaartjes schoor in groep 6.

Nu beschouw ik ons als best ruimdenkende mensen, maar hiervan waren Ro en ik zelfs even met stomheid geslagen. Scheren op je tiende? Of eigenlijk nog eerder, want ze scheen het al te doen in groep 5. Even los van of het natuurlijk waar is – kinderen verzinnen ook nog weleens wat om interessant gevonden te worden – zal het dus wel iets zijn waar die meiden al mee bezig zijn. Meer nog dan we denken. Is dat wenselijk?

Mathiske: ‘Ik weet nog dat ik ook vroeg al haar kreeg onder mijn oksels. Ik had daar best last van omdat andere kinderen zich daar mee bemoeiden. Benen scheren op die leeftijd vind ik echt onzin, maar wat betreft okselhaar zou ik een kindercursus ontharen in het leven roepen.’

Voldoen aan het schoonheidsideaal

Die schoonheidsidealen worden natuurlijk behoorlijk versterkt doordat jongeren (gaan) leven in een digitale wereld. Daar waar je wallen even snel maskeert met een goed filter, waar je net zolang kunt zoeken naar de juiste invalshoek van de camera waardoor je de meeste likes zal ontvangen… Ook make-up op de basisschool is niet altijd ongebruikelijk.

En waar wij vroeger nog de straat op konden met een broek die – eenmaal op pad – toch iets te klein of groot bleek, bestaat nu altijd het risico dat iemand anders je genadeloos vastlegt met zijn smartphone. Alles is mogelijk online. En daardoor zijn onze kinderen dus ook misschien meer dan ooit op zoek naar perfectie. In onze maatschappij passen de zichtbare oksel- of beenharen daar dus niet bij.

Beau: ‘Nu helaas mee te maken (kind van 9). Ik vind een paar haartjes echter wat anders dan een pluk okselhaar. Mijn mening is dat je het moet weghalen. Niet om het schoonheidsideaal, maar vooral vanwege basishygiëne, geur en pesten.’

Zou ons kind haar okselhaar mogen scheren als het nodig is?

Scheren op de basisschool?

In ons geval is het niet aan de orde, maar ik dacht er wel over na. Wat nu als één van onze dochters op een gegeven moment okselhaar krijgt. Zou ze het dan mogen scheren – ook als ze nog maar in de basisschoolleeftijd zit? Een lastig dilemma.

Aan de ene kant vind ik okselhaar zelf niet mooi. Of dat nu is opgelegd door de maatschappij of niet – ik vind zo’n plukje altijd wat viezig ogen. Ook bij mannen trouwens. Dus tja, als we op een gegeven moment zien dat één van onze meiden okselhaar krijgt en merken dat ze er last van heeft, kan ik me voorstellen dat ik dan toch uiteindelijk een scheermesje geef met instructie.

Venus (alias): ‘Kinderen kunnen heel gemeen zijn. Mijn nichtje had dit probleempje ook. Op haar elfde begonnen de haartjes te groeien. Ik heb haar toen een setje gillette venus kado gedaan, omdat ze echt af wilde van die okselhaartjes. Ik heb wel geprobeerd met haar te praten om niet op opmerkingen van die kinderen te gaan, maar ze heeft laten weten dat ze er echt vanaf wilde.’

Welbevinden

Uiteindelijk gaat het ook om haar welbevinden. Wanneer je kind wordt gepest of zich er zelf ongemakkelijk bij voelt, is het toch niet erg om daar iets aan te doen? Als ze (of hij) al okselhaar krijgt op de basisschool, krijg je nu eenmaal eerder te maken met zaken die je anders zou bespreken op de  middelbare. En bovendien, aan wie wil je iets bewijzen? Aan je kind, als ze gepest wordt? Klasgenoten die maar wat ruimdenkender moeten worden? Of de maatschappij, in de hoop dat die zijn ideale schoonheid wijzigt?  

Aan de andere kant: je kind is goed zoals hij is

Ik beweer net wel zo stellig dat ik mijn kind zou helpen, maar weet aan de andere kant ook niet wat verstandig is. Eerlijk gezegd stuit het me ook tegen de borst, want wat geef je kinderen mee? Dat iets natuurlijks niet mooi is? Dat je waar nodig je uiterlijk moet aanpassen aan de massa, zodat ze je niet buitensluiten?

Dit programma zette ons echt aan het denken. En ik kom er zelf niet helemaal uit, misschien vooral omdat ik zelf ook vind dat lichaamsbeharing (behalve op je hoofd, je wenkbrauwen en wimpers) op esthetisch vlak niks toevoegt. Jij wel?

Wat vind jij ervan: okselhaar scheren op de basisschool? Leer jij je kind te voldoen aan het schoonheidsideaal of juist dat puur natuur het mooist is?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids