Oer-Hollandse pannenkoeken (die nooit mislukken)

De eerste pannenkoek mislukt altijd?

Nee. Ik denk oprecht dat iemand dit gewoon ooit bedacht heeft om alvast een pannenkoek te kunnen snoepen, puur omdat ze zo lekker zijn. En ik geef hem geen ongelijk hoor, ik zou het ook zo doen als er geen drie hongerige kinderen in de buurt stonden te azen op een stukje. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze dit recept gewoon niet kennen. Er gaat namelijk niks boven echte pannenkoeken en zelf pannenkoekenbeslag maken. Onderstaand recept is namelijk altijd goed en het kan simpelweg niet mislukken. Tijd om te gaan bakken!

Handige tip: zorg voor vier koekenpannen op het vuur. Een hapjespan werkt ook prima, net als een wat kleinere pan voor de kinderen. Dan gaat het bakken een stuk sneller en kan je binnen een halfuur aan tafel.

Ingrediënten

 • 500 gram bloem (of vers pannenkoekmeel van de molen)
 • 1 liter biologische halfvolle melk
 • 4 middelgrote eieren
 • Zakje vanillesuiker
 • Snufje kaneel
 • Snufje zout

Mocht je nu voor veel mensen koken of juist minder willen maken, als lunch bijvoorbeeld, dan kan je het recept in verhouding aanvullen of verminderen. De verhouding blijft hetzelfde: 250 gram bloem, 500 milliliter melk en twee eieren, of 1000 gram bloem, twee liter melk en acht eieren.

Verder nodig

 • 2-4 koekenpannen
 • Bakboter of zonnebloemolie (die laatste kan je met een kwastje in de pan doen)
 • Beslagkom

Bereidingswijze

 1. Doe de bloem in een beslagkom en voeg ongeveer de helft van de melk en eieren toe. Mix het tot een glad geheel.
 2. Voeg de rest van de melk geleidelijk toe en daarna de eieren, vanillesuiker, kaneel naar smaak en een klein beetje zout. Blijf mixen tot het een goed beslag is. Je kan dit testen door met een soeplepel een beetje te nemen en van de lepel af te laten lopen. Als het dikkig is, maar niet té, is je beslag goed.
 3. Je kan beginnen met bakken. Laat de boter goed uitlopen naar alle kanten van de pan, zodat het beslag niet vast koekt. Daarna iets minder dan één soeplepel beslag per pan (of, als je kleine pannen gebruikt, natuurlijk iets minder).
 4. De pannenkoeken die klaar zijn, zet je vast op een bord. Eventueel kan je dat op een pannetje met wat water zetten, als je graag hete pannenkoeken eet. Maar ook zonder blijven ze lekker.
 5. Serveer met wat je lekker vindt: stroop, suiker, honing, fruit of jam. Ook lekker hartig alternatief: bak spek mee en geraspte kaas.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven