Slim! Oefenen met schoolwerk in de vakantie

Misschien heb je je buik wel even vol van het schoolwerk tussen de bedrijven door. Maar wie weet wil je je zoon of dochter een handje helpen, omdat je merkte dat het homeschoolen van een paar jaar terug toch enige achterstand heeft opgeleverd. Of omdat je het belangrijk vindt aandacht te blijven besteden aan de educatieve ontwikkeling, ook al hebben de kinderen vakantie. Daarom deel ik hieronder handige tips, om te kunnen helpen op een manier die aansluit op school.

Vakantie vieren? Of (spelenderwijs) schoolwerk maken

De vakantie staat weer voor de deur. Hopelijk staat hij vooral in het teken van samen zijn, genieten en mooie dingen doen. Schoolwerk? Daar moet je misschien even niet aan denken. Toch is het aan te raden om spelenderwijs af en toe iets aan school te doen. Zeker in de zomervakantie kan een leesbingo of online tafelsommen maken stimulerend werken voor kinderen. Dat helpt hen deze kennis te behouden. Alternatief is dat je hen laat rekenen, door bijvoorbeeld het recept voor koekjes te verminderen of ze te laten uitzoeken hoeveel benzine je nodig hebt voor de rit richting Zuid-Frankrijk. Hieronder vind je handige tips om thuis te oefenen en de opgedane kennis van school toe te passen.

Thuis oefenen met rekenen

Rekenen is een vak dat je eigenlijk elke dag wel nodig hebt. Of het nu gaat om hoofdrekenen, beredeneren of iets aanpassen (zoals het recept hieronder) – we kunnen niet zonder in het dagelijks leven. Zeker de creatieve opdrachten kan je gemakkelijk gebruiken in situaties die je regelmatig tegenkomt. Zo voelt het voor de kinderen minder schools, maar steken ze er toch een hoop van op.

Tafelsommen oefenen

Tafels leer je het beste door ze zoveel mogelijk te oefenen. Dat kan spelenderwijs, door je kind ad random te vragen naar de oplossing van een bepaalde tafel. Maar ook online. Zo kan je je kind op tafelsommenoefenen.nl laten oefenen met een specifieke tafel. Je helpt je kind hiermee beter te worden in hoofdrekenen: een vaardigheid die ze hun hele leven nodig hebben.

Creatief rekenen

  • Volg samen met je kind een recept. Wil je meer uitdaging bieden? Vraag dan of ze het recept kunnen aanpassen naar het aantal personen in jullie huishouden. Want hoeveel ingrediënten heb je nodig voor vier personen als het taartrecept berekend is op twaalf?
  • Als je op vakantie gaat of een uitstapje maakt, laat je kind dan uitrekenen hoeveel kilometer de reis is. En vraag of ze kunnen bedenken hoelang je onderweg bent als je deze route zou afleggen met 5 km/u (lopend), 15 km/u (op de fiets) of 100 km/u met de auto. Voor meer uitdaging kunnen ze ook de kosten berekenen: benzinekosten, toegangskosten, hoeveel je kwijt bent aan eten en drinken.

Verhaalsommen

Op deze website zijn werkbladen te maken met verhaalsommen op verschillende niveaus. Deze kunnen worden uitgeprint, inclusief antwoorden. Zorg dat je kind de som opschrijft, zodat een eventuele gemaakte fout snel te achterhalen is.

Taaloefeningen voor in de vakantie

Het vak ‘taal’ is vrij breed: van goed leren lezen tot zelf kunnen schrijven. Ook hier kan je gebruik maken van de dingen die je in de vakantie doet. Misschien vind je het wel leuk om een soort naslagwerk te maken van jullie vakantie en daar verschillende verslagen in te schrijven. Door je kind te vragen ook een stukje te maken, zijn ze toch bezig met taaloefeningen. Dit is daarnaast natuurlijk prima geschikt om tekeningen in te bewaren van jullie uitstapjes. Heb je meteen een mooi aandenken voor later aan deze bijzondere periode.

Begrijpend lezen

  • Schrijf een samenvatting over een boek dat je kind heeft gelezen.
  • Lees een bladzijde voor aan je kind en stel een vraag over de tekst.
  • Stel eerst een vraag over het plaatje of over de titel en voorspel waar het boek/hoofdstuk over zal gaan. Controleer daarna of dit klopt.
  • Maak een woordweb of mindmap over een boek.

Spelling (vanaf groep 3)

  • Zoek naar woorden waar je zoon of dochter afgelopen jaar mee heeft geoefend (bijvoorbeeld in het huiswerk) en geef hier een vijf-woordendictee over.
  • Maak een woordslang, woordzoeker of maak met het alfabet met achter elke letter een woord.
  • Wil je tot slot samenwerken met je kind? Dan is spellingszeeslag (hier te vinden op Pinterest) een echte aanrader!

Stelopdracht

Een goede manier om te oefenen met taal is stellen: het schrijven van een tekst. Omdat hier vaak meer fouten in worden gemaakt dan het dictee, is het een goede manier om je kind lekker te laten oefenen met schrijven.

  • Laat je kind een tekst schrijven over de vakantie of een leuk uitje in de vakantie (in chronologische volgorde)
  • Schrijf een overtuigende tekst waarom juist die vakantie of dat uitje bezocht moet worden door hun familie of hun beste vriendje of vriendinnetje
  • Maak een flyer voor het komende uitje/vakantie

Handvaardigheid en tekenen

Tot slot is er nog ruimte voor handvaardigheid en tekenen. In plaats van vrij tekenen kan je de kinderen ook een gerichte opdracht geven. Hierbij gebruiken ze hun fantasie en leren om een omschrijving zelf vorm te geven. Enkele voorbeelden:

  • Als tekenopdracht is het leuk om een bril te tekenen, waarin ze zichzelf zien in de toekomst.
  • Laat je kind een foto tekenen waarin ze zichzelf zien op een plek waar jullie zijn geweest. 
  • Maak een nieuwe kaft voor het boek dat je als laatst hebt gelezen.
  • Maak een eigen spel. Denk aan een bordspel, kwartet, memory of een eigen bedacht spel. Zorg ook voor een handleiding.

Daarnaast staan er ook op Pinterest eindeloze ideeën om je kinderen te vermaken en tegelijkertijd educatief bezig te zijn.

Hoewel de vakanties natuurlijk niet hoofdzakelijk bedoeld zijn om schoolwerk te maken, kan het kinderen wel helpen om de kennis op peil te houden. Dat geeft hen, zeker na de zomervakantie, een makkelijkere start. Doen jullie iets aan schoolwerk als het vakantie is? Of juist helemaal niets?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©fizkes – Shutterstock

Sophie

Ik ben Sophie (35), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (6 en 3). Voor De Mamagids schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, het leukste speelgoed en lekkere recepten voor lastige eters. En natuurlijk af en toe over het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven