Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Slim! Oefenen met schoolwerk in de zomervakantie

Misschien heb je je buik wel even vol van het schoolwerk tussen de bedrijven door. Maar wie weet wil je je zoon of dochter een handje helpen, omdat je merkte dat het homeschoolen toch enige achterstand heeft opgeleverd. Of omdat je het belangrijk vindt aandacht te blijven besteden aan de educatieve ontwikkeling, ook al hebben de kinderen vakantie. Daarom deel ik hieronder handige tips, om te kunnen helpen op een manier die aansluit op school.

Coronacrisis: van thuiswerken tot vakantie

Na het thuiswerken tijdens de coronacrisis, staat nu de zomervakantie voor de deur. Al met al is dit een behoorlijke periode waarin de kinderen weinig op school zijn geweest en misschien ook minder aan schoolwerk hebben gedaan. Omdat enkele ouders vroegen naar tips om toch iets aan school te kunnen doen tijdens deze weken, besloot ik erover te schrijven.

Mocht je komende weken ook thuis aan de slag willen met je zoon of dochter, dan vind je hieronder enkele tips per vakgebied voor verschillende leeftijden. Het voordeel van huiswerk in de vakantie is dat het allemaal minder schools hoeft. Je kan alledaagse momenten kiezen om mee te oefenen en het is vaak veel meer spelenderwijs.

Thuis oefenen met rekenen

Rekenen is een vak dat je eigenlijk elke dag wel nodig hebt. Of het nu gaat om hoofdrekenen, beredeneren of iets aanpassen (zoals het recept hieronder) – we kunnen niet zonder in het dagelijks leven. Zeker de creatieve opdrachten kan je gemakkelijk gebruiken in situaties die je regelmatig tegenkomt. Zo voelt het voor de kinderen minder schools, maar steken ze er toch een hoop van op.

Verhaalsommen

Op deze website zijn werkbladen te maken met verhaalsommen op verschillende niveaus. Deze kunnen worden uitgeprint, inclusief antwoorden. Zorg dat je kind de som opschrijft, zodat een eventuele gemaakte fout snel te achterhalen is.

Creatief rekenen

 • Volg samen met je kind een recept. Wil je meer uitdaging bieden? Vraag dan of ze het recept kunnen aanpassen naar het aantal personen in jullie huishouden. Want hoeveel ingrediënten heb je nodig voor vier personen als het taartrecept berekend is op twaalf?
 • Als je op vakantie gaat of een uitstapje maakt, laat je kind dan uitrekenen hoeveel kilometer de reis is. En vraag of ze kunnen bedenken hoelang je onderweg bent als je deze route zou afleggen met 5 km/u (lopend), 15 km/u (op de fiets) of 100 km/u met de auto. Voor meer uitdaging kunnen ze ook de kosten berekenen: benzinekosten, toegangskosten, hoeveel je kwijt bent aan eten en drinken.

Taaloefeningen voor in de vakantie

Het vak ‘taal’ is vrij breed: van goed leren lezen tot zelf kunnen schrijven. Ook hier kan je gebruik maken van de dingen die je in de vakantie doet. Misschien vind je het wel leuk om een soort naslagwerk te maken van jullie vakantie en daar verschillende verslagen in te schrijven. Door je kind te vragen ook een stukje te maken, zijn ze toch bezig met taaloefeningen. Dit is daarnaast natuurlijk prima geschikt om tekeningen in te bewaren van jullie uitstapjes. Heb je meteen een mooi aandenken voor later aan deze bijzondere periode.

Begrijpend lezen

 • Schrijf een samenvatting over een boek dat je kind heeft gelezen.
 • Lees een bladzijde voor aan je kind en stel een vraag over de tekst.
 • Stel eerst een vraag over het plaatje of over de titel en voorspel waar het boek/hoofdstuk over zal gaan. Controleer daarna of dit klopt.
 • Maak een woordweb of mindmap over een boek.

Spelling (vanaf groep 3)

 • Zoek naar woorden waar je zoon of dochter afgelopen jaar mee heeft geoefend (bijvoorbeeld in het huiswerk) en geef hier een vijf-woordendictee over.
 • Maak een woordslang, woordzoeker of maak met het alfabet met achter elke letter een woord.
 • Wil je tot slot samenwerken met je kind? Dan is spellingszeeslag (hier te vinden op Pinterest) een echte aanrader!

Stelopdracht

Een goede manier om te oefenen met taal is stellen: het schrijven van een tekst. Omdat hier vaak meer fouten in worden gemaakt dan het dictee, is het een goede manier om je kind lekker te laten oefenen met schrijven.

 • Laat je kind een tekst schrijven over de vakantie of een leuk uitje in de vakantie (in chronologische volgorde)
 • Schrijf een overtuigende tekst waarom juist die vakantie of dat uitje bezocht moet worden door hun familie of hun beste vriendje of vriendinnetje
 • Maak een flyer voor het komende uitje/vakantie

Handvaardigheid en tekenen

Tot slot is er nog ruimte voor handvaardigheid en tekenen. In plaats van vrij tekenen kan je de kinderen ook een gerichte opdracht geven. Hierbij gebruiken ze hun fantasie en leren om een omschrijving zelf vorm te geven. Enkele voorbeelden:

 • Als tekenopdracht is het leuk om een bril te tekenen, waarin ze zichzelf zien in de toekomst.
 • Laat je kind een foto tekenen waarin ze zichzelf zien op een plek waar jullie zijn geweest. 
 • Maak een nieuwe kaft voor het boek dat je als laatst hebt gelezen.
 • Maak een eigen spel. Denk aan een bordspel, kwartet, memory of een eigen bedacht spel. Zorg ook voor een handleiding.

Daarnaast staan er ook op Pinterest eindeloze ideeën om je kinderen te vermaken en tegelijkertijd educatief bezig te zijn.

Doen jullie komende zomervakantie nog iets aan schoolwerk en/of educatieve opdrachten? Of moet je er even niet aan denken na het lange thuiszitten tijdens de lockdown?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids